Sličnosti i razlike Velikog Bleka i Komandanta Marka: Susret gromada!

Velikog Bleka i Komandanta Marka stvorio je čuveni trojac EsseGesse, odnosno Pietro Sartoris, Dario Guzon i Đovani Sinćento.

velikog bleka stripblog

Svoj debi Veliki Blek je imao 1954. godine, dok se dvanest godina kasnije prvi put pojavio Komandant Mark, onda kada su njegovi tvorci želeli da naprave savršeno stripsko štivo.

Blek i Mark su veoma različiti, ali isto tako imaju veliki broj sličnosti, ovo je naš izbor njihovih razlika i sličnosti:

Vode poreklo iz Francuske

Pravo ime Velikog Bleka je Janik Lerok i sin je kraljevskog kartografa. Blek je od rane mladosti pravio probleme, te je usled jedne kafanske tuče zaglavio zatvor na šest meseci, a kazna mu se stalno povećavala. Kada je pobegao iz zatvora bio je osuđen na smrt. Spletom neverovatnih okolnosti, Janik je morao napustiti mesto na kojem je živeo i usled jednog brodoloma završio u Severnoj Americi, gde započinje svoju borbu protiv Engelskih tlačitelja.

Mark se nalazio na francuskom jedrenjaku koji je potpio britanski bojni brod. Jedina dvojica preživelih su bili mali dečak i jedan čovek srednjih godina, koji ga je kasnije usvoji i dao mu ime Mark. Kasnije se pridružio borbi protiv Engleske krune, osnovao je grupu Vukovi sa Ontarija i na jezeru Ontario sagradio i utvrđenje.

velikog bleka stripblog

Živeli su sa starosedelačkim plemenima

I Veliki Blek i Komandant Mark imaju svoju istoriju življenja kod starosedelaca kontinenta na koji su se ovi brodolomnici nasukali. Komandant Mark je živeo sa jednim plemenom koje ga je naučilo veštinama koje poseduje, dok je Veliki Blek čak postao poglavica plemena u kojem je obitavao. Kada su Britanci uništili selo u kojem su živeli domoroci i Blek i kada su ga uništili. Zatim je Blek postao poglavica i poveo je svoje ratnike na britansko utvrđenje i tako ga razorio. Blek, ime koje nosi ovaj veliki junak na jeziku starosedelaca znači „Zlatna kosa“.

Bore se za istu stvar

Veliki Blek i Komandant Mark su američki rodoljubi, ljudi koji se bore za slobodu američkog naroda od ugnjetača u vidu Crvenih mundira, tačnije, za njih okupatorske vojske britanske krune. Njihova ideja je slobodan i samostalan severnoamerički kontinent. Crrte njihove borbe su socijalna pravda i jednaost. Doduše, levičarski elementi borbe su mnogo više izraženi kod Velikog Bleka, bili veoma otvoreni i prijateljski nastrojeni prema starosedeocima američkog kontinenta.

Pročitajte: Okultis i Čiko

Borbene grupe i gerilska borba

Pre svega, Komandant Mark je pripadao grupi koja se zove Vukovu sa Ontarija i čiji su ga pripadnici izabrali za vođu, Veliki Blek je pak bio pripadnik grupe Trapera, koja se borila, kao što smo rekli za istu stvar kao i Vukovi sa Ontarija.

Način borbe Velikog Bleka i Komandanta Marka

Dok je Veliki Blek sirova snaga, Komandant Mark računa i na upotrebu mozga i znanja. Bleku nije problem da uleti među deset ili dvadeset „Crvenih rakova“ i povalja ih sve za dva minuta, odnosno tri do četiri scene na jednoj tabli. Komandant Mark je više neko ko neretko ide u borbe sa svojom trupom, pa tako i taktizira, on sigurno neće uzeti u ruke top i podići ga u žaru borbe kao što to čini Blek.

velikog bleka stripblog

Pomoćnici i verni pratioci

Komandant Mark ima dva pomoćnika i vernog pratioca, malo kuče. Blaf, jedna interesantna, punija ličnost, o čijoj se prošlosti veoma malo zna, rame uz rame ide sa Žalosnom sovom, poglavicom Huron plemena u borbi protiv tlačitelja. Tu je i verni Flok, pasić koji toliko mrzi Žalosnu sovu da jedva čeka da ga ugrize.

Velikog Bleka prate Rodi, pegaov dete traper, veoma interesantan lik, koji izgledaom, fizičkim liči na mladog Bleka, dok je u svom načinu odevanja pravi traper, sa karakterističnom dabrovom kapom. Profesor Okultis je ugledan profesor, koji pomaže borbu svojim savetima, ali je isto tako neustrašiv i uvek je u grotlu borbe protiv Engleza.

strip blog

Odeća

Obojića junaka nose dabrovu kapu, crvene pantalone i čizme sa resicama. Mark na sebi nosi plavu bluzu, nalik na gornji deo uniforme, a Blek gore ima prsluk od medveđe kože i krzna dok je ispod njega u većini slučajeva nag. Koriste mačeve, kubure i puške svog doba u borbi.

Izdavaštvo i popularnost

U našoj državi su se ova dva junaka objavljivala, tokom zlatnih godina za strip, u dve rezličite edicije. Komandant Makr je bio rezervisan za Zlatnu seriju, dok je Lunov Magnus Strip imako za štampanje Velikog Bleka. Vliki Blek kod nas je stekao kultni status junaka, mnogo veću popularnost nego Mark, što je generalno bio i slučaj u njihovoj rodnoj Italiji. Velikog Bleka je radilo mnoštov scenarista i crtača sa prostora naše države poput Svetozara Obradovića, Branka Plavšića, Miodraga Ivanovića, Branislava Kerca, Milenka Lebovića i mnoštvo drugih umetnika.

Ovo nije bio tekst u tonu Blek protv Marka, oni su se u stripovima susretali i zajedno vodili borbe za najveću vrednost, slobodu, tako da ni mi ne želimo da ih razdvajamo, već samo da ih blago uporedimo. Tako ćemo održati sećanje na njihovo delo i popularnost koju su kod nas uživali, a znamo da postoji interesovanje i danas za njih.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stripofil
Stripofil
2 years ago

Jedni od najboljih strip junaka! Ja sam jedan od mladjih citalaca , imam 17 god i obozavam Bonelli junake. Pisite jos o Bonelli likovima!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x