Zrenjanin: XIV festival stripa “STRIPOLIS”

0

XIV Festival stripa “Stripolis” održaće se od 14. do 17. septembra 2023. godine u Zrenjaninu. Jedinstveni programi se ove godine održava se u prostoru Kulturnog centara Zrenjaniina

stripolis stripblog

PROGRAM FESTIVALA

Četvrtak, 14.09.2023.

19:00h.
-Ceremonijа svečаnog otvаrаnjа mаnifestаcije
“Metroplex 2022.2122” je impresivna interaktivna produkcija, instalacija koja premijerno otvara festival “Stripolis” u Zrenjaninu 2023 godine. Ova projekcija umetničkog dela je kolaboracija između vizualnih i audo umetnika, Dejan Ilić kao art direktor je zadužen za vizualni deo koji uspeva da oslobodi multimedijalno okruženje uz pomoć AudioLab produkcije, a za zvuk je zadužen muzički producent  Miloš Martinov (LAG). Otvaranje festivala i izlaganje interaktivne instalacije su inspirisani svetskim fenomenom stripa i samim junacima iz raznih strip priča. Instalacija će se sastojati iz više medijskih LED displeja i projektora. Kao i upotreba moblinih uređaja. Multimedijalno okruženje nudi čulni doživljaj igrivih i estetskih principa ritma i jedinstva. Ono ima cilj stvaranja inteligentnog okruženja podataka u kojem se različiti oblici informacija mogu izraziti u dinamičkom prikazu i poboljšati percepciju digitalnog prostora.

Pročitajte: Metronom u spektru

“Metroplex 2022.2122” je impresivna umetnička izložba sa osećajem stvaranja simbioze između kultura i umetničkog stvaralaštva koja prevazilazi trenutnu barijeru od ograničenog kretanja i razmišljanja.
Kreativni tvorci Metroplexa su NKN (Novo Kulturno Naselje) i Dejan Ilić Design.

-Crtаči crtаju pred publikom i zа publiku – svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka

-“Šik Šok Šorum“
će se predstaviti kratkim programom u okviru koga će se stil Roza Lichtensteina preneti na lica živih modela. Bodzpaint boje će se nanositi na licu mesta tokom otvaranja festivala Cosplay body paint izvodi akademska slikarka Gabriela Parigros

-Izložba najnovijih radova Rajka Miloševića Gere

19.30h.

– Cosplay festivala

20:00h. 

-Promocijа izdаvаčkih kućа:
Forma “B” – www.facebook.com/pg/Brendon-Darkness-serbia-396321257228058/about/?ref=page_internal
System comics – www.systemcomics.com/
Besnа Kobilа – besnakobila.co.rs/
Komiko – www.komiko.rs/
Najkula – Naslovna – Najkula
Stalker – Naslovna – Stalker

-Prodaja polovnih strip izdanja

-Peđa Figure –   ručna izrada kolekcionarskih istorijskih figura, i prodaja novih i polovnih filmskih i stripskih igračaka, akcionih i kolkekcionarskih figura

– Sito-štampa na tekstilu besplatno za posetioce izvodiće štamparija ”Squeeguee” iz Novog Sada (Posetioci festivala mogu doneti svetle majice)

-Iz štampe po običaju izlazi novi petnaesti po redu broj časopisa “Stripolis” gde će biti predstavljeni radovi poznatog poznatog holandskog autora Te Tjong –Kinga.

-Izložba najnovijih radova gosta Rajka Milođevića – Gere

Plato na ulazu Kulturnog centrа Zrenjanina

Petak, 15.09.2023.

10.00h.
-Otvorena radionica  stripa

18.30.h.
-Otvaranje izložbe “Heroji Svakodnevice”

Tapiserije koje su nastale na sazivu kolonije  “Ateljea 61” iz Novog Sada gde su strip umetnici tokom nedelju dana  stvorili likovna rešenja za izložene tapiserije.
Galerija ALUZ

19.00.h.
-Gost će biti glavni i odgovorni urednik renomiranog Srpskog izdavača Makondo, Bojan Bosnić. Makondo je ekskluzivni izdavač Subićevih prevoda za zapadni Balkan a povod za razgovor sa Zrenjaninskom publikom su vesti o predstojećim prevodima novih, specijalnih edicija naslova našeg sugrađanina među kojima su I premijere naslova koje regionalna publika nije imala do sada prilike da vidi.
Bojan Bosnić, Stevan Subić

Hol Kulturnog Centra Zrenjanina

19.30.h.
-Rаzgovor sа gostima festivala Vladimirom Radibratovićem i Anom Petrović
Hol Kulturnog Centra Zrenjanina

      Subotа, 16.09.2023.

-Otvorena radionica stripa

20.00 h. 
-Rаzgovor sа gostom festivala  Rajkom Miloševićem – Gerom
Hol Kulturnog centra Zrenjanina

Nedelja, 17.09.2023.
10.00h.
-Otvorena radionica stripa
-Matine crtani filmovi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x