Strip The Boys je bio poprilično oštar prema Stenu Liju

0

Strip The Boys ismeva ceo superherojski žanr, a kao jedan od najprepoznatljivijih autora superherojskih stripova, ni Sten Li nije bio pošteđen.

Strip The Boys je bio poprilično oštar prema Stenu Liju

Legenda stripa Sten Li je omiljen među fanovima svuda širom sveta, ali u stripu The Boys su bili iznenađujuće divlji sa svojom satirom prema ikoni superherojskih stripova. Ovaj strip serijal je bio krajnje bezobziran ismevajući javnu sliku Stena Lija i kritikama baziranim na realnosti upućenim na račun ‘oca superheroja’.

Sten Li jedno je od najplodnijih imena kada su u pitanju stripovi o superherojima. Gotovo da nema obožavatelja koji nije upoznat sa kreatorovim radovima ili njegovim brojnim kameo u Marvelovim filmovima. U svetu imidž koji opkružuje Lija ga predstavlja kao ljubaznog čikicu koji je pomogao u stvaranju većine Marvelovih heroja koje ljudi poznaju danas. Ali ne dele svi isto mišljenje o njemu, a nekoliko kreatora je čak stvorilo parodije na Lija kako bi ismevali njegove osobine koje nisu renomirane. Poznati, legendarni saradnik Džek Kirbi kritikovao je svog bivšeg poslovnog partnera stvarajući ljigavog biznismena Funky Flashmana u DC-ijevom epu “Fourth World”.

Pročitajte: Zašto se Wolverine pridružio timu X-Men?

The Boys su otišli daleko dalje sa svojim kritikama na račun Lija kreirajući jednu od najodvratnijih parodija ikada viđenih u stripovima. U The Boys #7 Garth Ennis-a i Daricka Robertsona, Billy Butcher upoznaje Hughi-ja sa Legendom, ubojitim PR čovekom koji je radio za Vought-American i kreirao pozadinske priče za brojne svetske Superheroje. Legenda je rđav, ženomrzac, korumpiran i voljan je prodati one koji su mu najbliži. Iako Legenda nije kopija Lija, postoje trenuci u kojima sličnosti postaju očigledno jasne (kao što je pozivanje na Lijeve fraze “Face front, True Believer!” i “Excelsior!”) Parodija odvodi stvari korak dalje u The Boys #67 od kada prikazuje Legendu kako halucinira duha bivšeg poslovnog partnera za kojeg se nagoveštava da je prevario i oduzeo mu zasluge za njegov rad.

Ali zašto su The Boys toliko kritički nastrojeni prema Stenu Liju? Istina je da, iako je Li i dalje cenjena ličnost u pop kulturi, oni s kojima je radio imali su mnogo negativnih stvari za reći o njemu. U oštrom intervjuu za The Comics Journal, Kirbi je odbacio ideju da je Li kreirao Marvelove likove poput Thora i Fantastične četvorke, rekavši “Sten Li i ja nikada nismo sarađivali ni na čemu! Nikada nisam video Stena Lija da išta piše.” Kirbi je takođe izjavio da je Li imao “kompleks Boga” i da je “iskoristio svakoga ko je radio za njega”. Kirbi nije jedini koji je uputio teške reči prema Liju. Stiv Ditko je opsežno kritikovao Lija jer mu je u početku uskratio zasluge kao ko-kreatora Spider-Mana (nešto što je Li kasnije odbacio kao optužbu), a New Republic citira Roj Tomasa (Lijevog naslednika kao glavnog urednika Marvela) koji je Lija opisao kao “totalnog kompanijskog čoveka.” U međuvremenu, Lijev POW! Entertainment je opisan kao “veliko kriminalni poduhvat” u biografiji Abrahama Rismana True Believer: Uspon i pad Stana Leeja.

Naravno, The Boys cinično gledaju na celokupan žanr superheroja, tako da će neko za koga se smatra da ga je utelovio poput Lija uvek biti predmet brutalne satire.

Korišten materijal sa portala Screenrant

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x