Retrospektivna izložba Andrije Maurovića na 10-om NIFEST-u u Nišu

0

26. maja otvorena je retrospektivna izložba Andrije Maurovića na jubilarnom 10-om NIFEST-u u Nišu.

andrije maurovica stripblog

Na ovogodišnjem, jubilarnom desetom po redu međunarodnom festivalu stripa NIFEST u Nišu organizovana je izložba „100 godina posle: Maurović opet u Nišu“.

Pročitajte: Promocija Fibrinog integrala Cat Claw: Razgovor sa Banetom Kercom

Naime, 1923. godine Maurović je upravo u Nišu (pre dolaska na Akademiju u Zagreb) pohađao Školu za rezervne oficire, tu su i nastali njegovi prvi sačuvani radovi  (tzv. „niški opus“) – crteži na papiru koji prikazuju portrete i karikature vojnika, te ciklus „Plesačice“ koji se sada nalaze u fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik, navodi se na sajtu Strip vesti.

I upravo je spomenuta stogodišnjica bila povod zagrebačkom kustosu Veljku Krulčiću za ovu izložbu, na kojoj će se panoramski prikazati Maurovićevo stvaralaštvo u stripu, ilustraciji, karikaturi, plakatima, naslovnicama knjige itd. koje je potrajalo do njegove smrti.

„Niški opus“ tek je jedna od atraktivnosti izložbe. Prvi put će se publici pokazati i Maurovićev autoportret iz 1974. godine, koji se nalazi na plakatu i na naslovnici kataloga.

Izložba se otvara u petak, 26. maja, a dan kasnije je organizovan i okrugli sto „Večni Stari Mačak: razgovori o Andriji Mauroviću“ u kojem će učestvovali Zoran Stefanović (upravnik Centra za umetnost stripa Srbije), Vladimir Topolovački, bibliograf stripa iz Beograda, Srđan Savić, direktor Kulturnog centra Niš i Veljko Krulčić.

Izložba „100 godina posle: Maurović opet u Nišu“ će se moći u Galeriji niškog kulturnog centra razgledati do 15. lipnja 2023. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x