Leskovački kulturni centar – izložba „CAN FOR BALKANS”

0

Balkanska smotra mladih strip autora, najstariji festival u regionu, ove godine se održava po jubilarni 25. put

can for balkans stripblog

can for balkans

S tim u vezi, aktivnosti Balkanske smotre održavaće se čitave godine, a počinje se 2. i 3. februara kad će Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan” i Leskovački kulturni centar ugostiti internacionalnu izložbu „CAN FOR BALKANS”, koja je pre Leskovca bila postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu u Rumuniji, Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani u Albaniji i Muzeju stripa u Briselu u Belgiji. Reč je o verovatno najvažnijoj izložbi na Balkanu u ovom trenutku, jer ona, sem nagrađenih radova na velikom internacionalnom konkursu za strip sa temom „Balkan kroz istoriju”, donosi i detaljan digitalan pregled istorijskog stripa u Rumuniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji. U pitanju je bogato ilustrovano istraživanje posvećeno istoriji srpskog stripa i istorijskom stripu u Srbiji koje su potpisali Slobodan Ivkov, Marko Stojanović i Nikolaj Pepene. Izložda donosi takva istraživanja vezana i za strip u Rumuniji, Makedoniji i Albaniji, navodi se u saopštenju za medije.

Pročitajte: Ilustracije: Kako su strip umetnici odali poštovanje Hogaru Strašnom

O značaju izložbe „CAN FOR BALKANS”, koja će svečano biti otvorena 3. februara u 19h u  Leskovačkom kulturnom centru, najbolje svedoče činjenice da je kroz nju srpski strip po prvi put ušao u jednu od centralnih svetskih strip-institucija, Muzeju stripa u Briselu, u istoriji postojanja kako srpskog stripa tako i samog muzeja, kao i podatak da ju je za 17 dana, koliko je u Muzeju stripa bila postavljena, videlo oko 30. 000 posetilaca iz čitavog sveta! Izložbu prati i dvodnevni program, u okviru koga će građani Leskovca imati nekoliko ekskluziviteta. Prva tačka programa je promocija zbornika tekstova o stripu sa juga i jugoistoka Srbije pod nazvivom „Jug i strip u teoriji”, koji je priredio i uredio Marko Stojanović a objavila Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan”. U pitanju je, prema našim podacima, prvi takav kolektivni zbornik u domenu strip-teorije u Srbiji, a donosi radove 23 strip-teoretičara iz Dimitrovgrada, Babušnice, Pirota, Niša, Leskovca i Surdulice, a njegova promocija će se, uz prisustvo našeg vodećeg strip-teoretičara Slobodana Ivkova, odigrati 2.2. u 19h u Digitalnom centru. Sutradan u 10h održaće se Okrugli sto „Balkan u stripu, strip na Balkanu”, na kome će uzeti učešća ljudi iz sveta stripa Rumunije, Belgije, Makedonije, Albanije, i Srbije, ali i predstavnici stripa zemalja koje nisu učestovale u projektu, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Rumuniju predstavljaju direktor Regionalnog muzeja u Brašovu — Nikolaj Pepene i vodeći rumunski strip-teoretičar — Dodo Nica, Belgiju — Vivin Vanderheld i Manuel Fenrandez iz Muzeja stripa u Briselu, Makedoniju direktor Strip centra Makedonije iz Velesa — Vane Trajkov, Albaniju direktor Nacionalnog istorijskog muzeja u Tirani — Dorian Koči, Srbiju pomenuti Slobodan Ivkov i Marko Stojanović, dok će Bosnu i Hercegovinu predstavljati strip-autor — Aljoša Tomić a Bugarsku strip-autor i istoričar — dr Aleksandar Vačkov. U 12 sati će u Akademiji strukovnih studija Južna Srbija, odsek za tehnološko-umetničke studije biti održana aktivnost pod nazivom „Otvoreni strip-atelje”, u kojoj će okupljeni strip-crtači iz Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije demonstrirati svoj proces rada okupljenim studentima Akademije strukovnih studija Južna Srbija, Odseka za industrijski dizajn tekstila i odeće Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i učenicima Škole za tekstil i dizajn.

U pitanju je nesvakidašnja prilika za studente i učenike koji se u Leskovcu bave izučavanjem umetnosti da iz prve ruke vide crtačke i slikarske tehnike poznatih imena balkanskog stripa poput Jonuta Popeskua iz Rumunije, Aljoše Tomića iz Bosne i Hercegovine, Aleksandra Vačkova iz Bugarske i Dragana Stokića Rajačkog, Koste Milovanovića, Tiberija Beke, Dejana Sedlana, Srđana Todorovića ii drugih z Srbije. Okupljeni studenti i učenici će imati sat i po vremena da posmatraju rad svakog od deset umetnika, kao i da postavljaju pitanja o onome što ih eventualno zanima. Pred otvaranje izložbe u 19h u Holu Leskovačkog kulturnog centra, u 17h biće održana velika debata na temu istorijskog stripa u Srbiji, Rumuniji, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, na kojoj će gosti biti dr Aleksandar Uzelac, saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, dr Aleksandar Vačkov, bugarski strip-autor i istoričar, Vladimir Stevanović, viši kustos Narodnog muzeja u Leskovcu i arheolog, Klub istoričara i studenata istorije „11. Januar” pri Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i Podružnica Društva istoričara Srbije „Dr Stojan Novaković” .

„CAN FOR BALKANS” je izložba i projekat stvaranja mreže istorijskog stripa na Balkanu koja se realizuje uz podršku Evropske Unije kroz program „Kreativna Evropa”. U ovom projektu partnere čine: Regionalni muzej u Brašovu u Rumuniji, Nacionalni istorijski muzej u Tirani u Albaniji, Strip centar Makedonije iz Velesa u Makedniji, Muzej stripa u Briselu u Belgiji i Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan” iz Srbije.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x