“Kolorka 205 – Wonderball”: Filozofija sistema košnice koja vodi čitav svet!

0

Kenedijevo ubistvo, Nevidljivi kolegij, Sveta Roza i fenomenalni ambijent američkih pustara je idealan spoj jedne krimi-istražiteljske priče.

wonderball stripblog

Prikaz stripa “Kolorka 205 – Wonderball” autora Žana-Pjera Peka, Freda Divala i Kolina Vilsona u izdanju Fibre

Žan-Pjer Peko i Fred Dival napisali su scenario za kratki strip serijal od pet epizoda “Wonderball”, dok je na crtežu radio Kolin Vilson kojeg smo upoznali u Tex Gigant 11. “Poslednji pobunjenik” gde je radio sa maestralnim Klaudijem Nicijem. Autori su priču ispričali od 2014-2018. godine, a kod nas je integralno objavljena u Kolorki 205. izdanje Fibra 2022. godine.

Pročitajte: “Kolorka 232 – Samo tišina”: Malo, američko mesto sa okrutnim serijskim ubicom…

Priča počinje u San Francisku 1983. godine 20 minuta nakon što je jedan serijski ubica kalibrom 6,5×52 mm usmrtio devet osoba, za devet sekundi. Ovaj neobičan kalibar odmah je asocirao inspektora Spadaćinija na Lija Harvija Osvalda, ubicu predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija. Kako je veoma teško upravljati snajperom koji koristi spomenuti kalibar, a Osvald je to mogao, Spadaćiniju je jedino on pao na pamet, ali iza samog čina krije se nešto krupnije.

  • wonderball stripblog
  • wonderball stripblog
  • wonderball stripblog

Spadaćinijeva istorija, isprekidana nasumičnim sećanjima iz Korejskog rata kojem je bio veteran, seže daleko, u jedan katolički internat za napuštenu decu Sveta Roza. To je bilo veoma surovo mesto, daleko od ljudskosti onih koji su propovedali unutar zidova tog zdanja. Inspektor i nekoliko njegovih drugova obučavani su, surovim treninzima za odred Alfa, tačnije kako bi postali surovi vojnici spremni da izvrše svaki mogući zadatak, da se inflitriraju u redove najviših struktura komunističkih država, ubijaju one koji su na spisku odstrela i lišeni emocija koračaju najdubljim ponorima sveta.

Priča je vaoma napeta, ali bez radnje koja se razvlači i bespotrebno prolongira. Spadaćini vodi svoju bitku na dva fronta – prvo pokušava da se suoči sa neprijateljima javnog reda i mira, a drugo, odlučan je da uništi sve korene Nevidljivog kolegija, tajne organizacije koja ga je uvukla u nehumani eksperiment i tako mu upropastila život. Večno je bio vojnik bez emocija, izgubio je porodicu, ljudskost i razboritost, ali mu je ostalo dovoljno razuma da shvati šta je zapravo zlo i ko čini zlodela po celom svetu.

wonderball stripblog
Naslovnica – Fibra biblioteka Kolorka 205

Peko i Dival (čiju knjigu Crni lokvanji je nedavno izdala Najkula) su napravili jednu priču o tajnim redovima moći, čiji pripadnici postavljaju vlade, ubijaju predsednike, izmišljaju izdajnike i zaverenike. Veoma pitko ali dosta dinamičnije od priča “Ratne mašine” i “Luftballons” Peko je dočarao radnju. Događaji idu svojim tokom i povezani su sa ličnostima čije se aktivnosti u pozadini dešavanja otkrivaju u konkretnom tomu. Poglavlja knjige su “Lovac”, “Fantom”, “Šerif”, “Fotograf” i “Pčelar”.

Knjiga takođe daje i svojevrsnu filozofsku notu samoj priči organizacijom košnice. Sam sistem Nevidljivog kolegija je poput košnice u kojoj postoji matica, radilice, ratnice, pčelar ali i divlje (odbegle) pčele poput Spadićinija.

Kolorka 205. je donela veoma zanimljivu priču oštrorečim prevodom Tonia Šercera prilagođenog gangsterskom slengu. Ako smo jedna pčela postane odbegla, tačnije divlja, sve ostale se okrenu protiv nje, a onda ona pokazuje svoje umeće i svrhu treninga.

POGLEDAJTE I OVO:

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x