Evropska prestonica kulture postaje Grad stripa

0

Srpski strip kroz tri veka, pozorišna adaptacija čuvene strip heroine, prvi put strip na tapiseriji, najznačajnija konferencija o stripu u regionu – poslednji programski luk Evropske prestonice kulture, „Druga? Evropa”, pretvara Srpsku Atinu u jedinstveni Grad stripa, od 21. do 30. oktobra.

grad stripa stripblog

Novi Sad ponovo postaje centar devete umetnosti koji okuplja najznačajnije strip crtače, poigravajući se sa ovom vrstom umetnosti i predstavljajući njene nove forme pretežno na prostoru novosadskog Distrikta, navodi se u saopštenju organizatora.

Pročitajte: Ispunjene praznine, ili 5. Međunarodni strip festival „Deveta dimenzija“ 2022.

Kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korena vizuelnog pripovedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika, posetioce će voditi izložba „Od Nevena do Betmena”. Vizuelna šetnja od epske poezije, narodnih priča, naučne fantastike, strave i užasa, superheroja, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja i komedije sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa, biće dostupna posetiocima od 21. oktobra do 22. novembra u Distriktu u prostoru Radionice. Otvaranje izložbe zakazano je za 20. 22 časa. Prvi put povezujući strip crtače i tkalje, jedinstvena ustanova na ovim prostorima koja neguje umetničku tapiseriju „Atelje 61”, predstaviće se publici izložbom „Heroji svakodnevice”. Prvi put su na ovaj način realizovani radovi umetnika koji se isključivo bave stripom i koji su sada imali jedinstvenu priliku da svoje strip ideje ostvare u jednom potpuno drugačijem mediju. Sama postavka obuhvata devet radova većih dimenzija prilagođenih standardima tapiserije. Na izložbi, koja se otvara 21. oktobra u 19 časova i traje do 21. novembra u Distriktu u prostoru Radionice, biće predstavljeni umetnici iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Strip heroina Cat Claw, nastala iz pera Baneta Kerca, prelazi sa papira na scenu Pozorišta mladih i to pod rediteljskom palicom čuvenog holandskog reditelja Majkla Helmerhorsta. Premijera pozorišne adaptacije u digitalnoj scenografiji zakazana je za 22. oktobar u 19.30 časova. Ponovna izvođenja predstave održaće se 23. i 24. oktobra. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni Pozorišta mladih.  

Strip okuplja najznačajnije svetske, evropske i domaće predavače  

U okviru međunarodnog projekta „Remix Comix – stripovi za nasleđe”, finansiranog od strane Kreativne Evrope, u novosadskom Distriktu, od 28. do 30. oktobra, biće održana najznačajnija strip konferencija u regionu „Strip, nasleđe i savremena umetnost”. Konferencija donosi niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima – u javnim prostorima, muzejima, na ulicama i u medijima. Na samom otvaranju konferencije, prisutnima će se obratiti poznata austrijska strip autorka Uli Lust. Prezentacije i radionice tokom konferencije će voditi poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši iz Japana, Alekandar Zograf iz Srbije, Džanan Marašligil iz Turske, Boris Stanić iz Srbije, „Kuš!” kolektiv iz Letonije, naučni istraživači iz Holandije Jasko Horsman i Matia Pitersumetnički kritičar Kanan Marašligiliurednica platforme za vizuelno novinarstvo Drawing the Times”Eva Hilhorst, kao i dramski umetnici i performeri Karolina Spaić i Sebo Baker, zatim urednik strip magazina Roel Denen iz Belgije i brojni drugiUčešće na konferenciji je besplatno, uz obaveznu prethodnu registraciju na sajtu www.remix-comix.com do 23. oktobra.  

grad stripa stripblog

Posetioci će, između ostalog, uživati i u instalaciji u javnom prostoru „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!”, koja će biti izložena u periodu od 28. oktobra do 28. novembra u Distriktu, festivalu „Filmski front” koji se održava od 27. do 30. oktobra i koji afirmiše kratki autorski film i pruža podršku novoj generaciji filmskih autora. U okviru ovog festivala biće održana i prvanovosadska „zombi šetnja” tokom koje će učesnike šminkati tim pod vođstvom majstora za specijalne filmske efekte Miroslava Lakobrije. Za mlađu publiku, u Kulturnoj stanici Liman 22. i 23. oktobra, biće priređena opera za decu „Baš Čelik”, muzičko-scensko delo napisano na predlošku čuvene bajke, a pored toga biće održana i tradicionalna berza stripa u Studentskom kulturnom centru Novog Sada. Grad stripa nam donosi i  muzički program aktuelnih alternativnih bendova iz Srbije i regiona u novosadskom Distriktu, pa nas očekuju nastupi sastava Straight Mickey and the Boyz, Činčila, Lufthanza, Consecration i mnogih drugih.  

Programski luk „Druga? Evropa” predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x