Inktober 2018 Ivane Filipović – Ilustracije umetnika koji su je inspirisali

Iktober je popularna aktivnost za strip crtače, i 2018 sam se odlučila da zbog vežbe crtanja i ja nešto slično uradim. Izabrala sam svoju temu, umetnice kojima se divim.

Mislila sam biće lako, ali sam tokom projekta shvatila da i ja toliko više uvažavam muške umetnike, da mi je bilo teško da napravim listu od 31+1 imena umetnica. 

Ranije sam odbacivala tvrdnje da žene istorija zaboravlja, ali mi je ovaj projekat dokazao da je to tačno. Retko se spominje Gae Aulenti. Nema je ni na jednoj listi poznatih žena arhitekti, a preminula je pre samo 10 godina. Na mojoj ilustraciji, odseca sebi glavu lenjirom.

Skoro niko ne govori o Sari Mun (Sarah Moon), jednoj od najvećih živih fotografa današnjice.

Do pre par godina nisam čula za Lukreciju Martel (Lucrecia Martel) i njene fenomenalne filmove.   

I dalje ne mogu da se setim imena američke dizajnerke koja me je kao dizajnera inspirisala svojim modernim korišćenjem starih štamparskih metoda, a nema je više ni na jednoj listi uticajnih dizajnera. Njeni prefinjeni posteri su mi i dalje pred očima. Detektivski napor nije pomogao, i dalje je tražim. Ta ilustracija nedostaje ovom projektu…

Gae Aulenti / arhitekta

Sarah Moon / fotograf

Rei Kawakubo / modni dizajner
Joy Williams  / pisac

Lucrecia Martel  / režiser

Ostatak liste pogledajte na Instagramu ili Facebooku. Medijum: ink i akrilik.

#ivana_f

———

https://www.facebook.com/ivana.filipovic.artist/

https://www.instagram.com/ivana_f_artist/

https://twitter.com/ivana_f

https://www.linkedin.com/in/filipovich/

Gae Aulenti_m

Joy Williams

Lucrecia Martel

 

 

 

Rei Kawakubo
Sarah Moon

Ivana Filipović

1999-te, za vreme bombardovanja, Ivana je spakovala dve torbe i zaputila se u Kanadu sa iseljeničkom vizom za profesionalce. Samo nekoliko godina ranije, imala je druge planove i studirala je arheologiju, sa željom da postane arhitekta-arheolog. Kad su je administratori obavestili da će tu drugu diplomu od treće godine morati da plati (dovoljno je što smo te za jednu diplomu već finansirali!), premišljala se par dana, pa je umesto da plati fakultetu, novac uplatila za kanadsku vizu.

Stripovima se u domovini bavila povremeno, uz ilustraciju i radeći kao arhitekta i urbanista, ali s puno uspeha. 1995 je dobila nagradu umetničkog magazina KvadART”, kao jedan od najuticajnijih umetnika u Jugoslaviji, a radove je objavljivala u Tronu, književnom časopisu Reč, i mnogobrojnim strip časopisima u zemlji i inostranstvu. Njene arheološke ilustracije su korišćene u programima RTS-a, Politikinom Zabavniku, SANU izložbi Gvozdeno doba u Srbiji i u stručnim časopisima i knjigama.

Po dolasku u Kanadu, stripovi su stavljeni na led, i profesionalna karijera ju je odvela u dizajn, umetničku direkciju i menadžment na jednom od vodećih kanadskih univerziteta. Danas se bavi analizom comunikacija, i crta stripove u slobodnom vremenu. 2021 godine je dobila finansijsku podršku od kanadskog Saveta za umetnost za strip album Šta strah ima s tim? (What’s Love Got to Do with It?). Album će sledeće godine publikovati kanadski izdavač kvalitetnih literarnih stripova, Conundrum Press. U međuvremenu, njega zbirka kratkih stripova Where have you been? je dostupna na Amazonu u engleskoj verziji koja obuhvata stripove od 1995 do 2020.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x