Zašto je otkazan film Batgirl?

0

Pre nekoliko dana Warner Bros. je objavio da je film o Batgirl otkazan.

Zašto je otkazan film Batgirl?

Film o Batgirl koji je trebalo da bude prikazan na HBO streaming platformi je otkazan uprkos tome što je skoro završen i zakazan za prikazivanje krajem godine. 

„Odluka da ne pustimo Batgirl odražava strateške promene u našem rukovodstvu vezanim za DC univerzum i HBO Maks. Lesli Grejs je neverovatno talentovana glumica i ova odluka nema nikakve veze sa njenom interpretacijom. Neverovatno smo zahvalni scenaristima Batgirl i celoj glumačkoj ekipi i nadamo se da ćemo ponovo moći da sarađujemo sa svima njima u bliskoj budućnosti“, rekli su iz Warner Bros-a.

Ova izjava je mnoge zbunila i izazvala mnoge sumnje. Ako je film već bio gotov, zašto ga ne distribuirati na bilo koji način ili prodati nekom drugom, s obzirom da je već utrošeno 90 miliona dolara za njegovo snimanje? U satima nakon otkazivanja, pretpostavke su se utrkivale, u rasponu od fantomske zabrinutosti za kvalitet filma do toga da se film ne sviđa šefovima iz Discoverija, kompaniji koja se spojila sa Warner Brothers, čak se potežu i rasistički razlozi obzirom na to da je glavna glumica afroamerikanka.

Kako Rob Salkovic, jedan od najpažljivijih posmatrača američke industrije zabave, piše za Forbes, stvarnost je mnogo prozaičnija i posledica je restrukturiranja nakon pomenutog spajanja dveju kompanija: „Batgirl, sa budžetom od 75 miliona dolara, koji je narastao do 90 miliona zbog troškova uzrokovanih Covidom, završio je u ničijoj zemlji gde je preskup da se emituje direktno na striming i nije dovoljno skup da postane blokbaster hit na bioskopskim blagajnama.”

Pročitajte: Joker 2 – Objavljen datum izlaska filma

„Umesto da potroše otprilike 150 miliona dolara potrebnih da bi film zablistao ili prihvatili gubitke stavljanjem direktno na HBO Maks, rukovodioci su verovatno mislili da je njegovo uklanjanje manje zlo“, nastavlja Salkovic. „Čak i ako su rukovodioci videli neku prednost u objavljivanju filma kao što je Batgirl da bi zadovoljili fanove ili poslali poruku tržištu, zašto okušati sreću kada imate priliku da izbegnete rizik koji se pruža samo jednom u životu?“

Novinar potpuno isključuje mogućnost ponavljanja priče povezane sa „Snyder Cutom“ Lige pravde, distribuirane na HBO Maksu na insistiranje fanova: „Distribucija Batgirl na bilo koji način ili obliku poništila bi prednosti proglašenja nenadoknadivog i to bi izložilo Warner Bros. Discovery istim rizicima koje pokušava da izbegne, sa mnogo manjom isplatom ili šansama za uspeh.”

Ovome se mora dodati da, kako Adam B. Vari i Brent Lang izveštavaju o Variety-u, „nekoliko izvora kaže da će kompanija gotovo sigurno zahtevati devalvaciju poreza na oba filma [pored Batgirl, nastavak Skubija!, zasnovan na Scoobi-Doo franšizi], interno posmatran kao finansijski najefikasniji način nadoknade troškova (barem u računovodstvenoj knjizi).

Warner bi to mogao da opravda navodeći da je do otkazivanja filma došlo nakon promene strategije zbog pomenutog spajanja, ali bi to dodatno onemogućilo distribuciju filma na istom HBO Maksu i opciju da se proda nekom drugom studiju.

Nakon otkazivanja Batgirl, pojavile su se glasine o drugim filmovima sa likovima DC Comics koji su trenutno u vazduhu. Fleš, koji je nedavno pretrpeo razna kašnjenja, takođe bi mogao biti u opasnosti, zbog pravnih problema njegovog glavnog glumca, Ezre Milera, optuženog za fizički napad na obožavaoca.

Kao i dalja odlaganja, Shazam! Furi of the Gods bi mogao da pretrpi (trenutno zakazan za decembar 2022) i pre svega Akvamen i Izgubljeno kraljevstvo (čije je puštanje zakazano za mart 2023), već je nekoliko puta odlagan. Kako The Hollyvood Reporter izveštava, ova dva filma možda imaju planirane neke scene vezane za Batgirl, verovatno uključujući pojavljivanje Majkla Kitona kao Brusa Vejna/Betmena, koje će sada morati da se revidiraju.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x