Zagor iz našeg sokaka: KONCEPT UMETNIČKOG PROJEKTA I TEHNIČKI OPIS

0

„Zagor iz našeg sokaka“ je postavka crteža grupe strip autora iz svih republika i pokrajina bivše Jugoslavije, kao i originalnih strip tabli italijanskih autora.

umetničkog koncepta stripblog

“Zagor iz našeg sokaka“ predstavlja postavku zbirke crteža grupe autora, originalnih strip tabli, kolekcionarskih primeraka stripa i ostalih eksponata čiji je zajednički činilac univerzum Bonelijevog strip junaka Zagora-te-neja.  Zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji  Miodraga Ivanovića Mikice i dobroj volji strip crtača sa ovih prostora. Kao što je čuvena „Zlatna serija“ izlazila na celoj teritoriji bivše SFRJ, tako su i u zbirci crteža zastupljeni autori iz svih bivših republika i pokrajina. Nazivu izložbe kumovao je Jovan Gvero prilikom njene premijerne postavke na „Novosadskom strip vikendu“ 2017. godine. Propratni sadržaj izložbe su retki kolekcionarski primerci stripova, kako sa ovih prostora tako i iz Italije, Grčke, Francuske, Brazila, Turske, Finske, Nemačke, Španije, Izraela…

Do sada je praksa bila da katalog izložbe bude u formi fanzin časopisa. Sadržaj tog fanzina su ilustracije koje su deo postavke, kratke priče domaćih strip scenarista i tekstovi strip analitičara. Takođe, pored pomenutih ilustracija i originalnih tabli, fanzin i postavka sadrže odabrane radove polaznika domaćih strip škola.

Pročitajte: Zagor iz našeg sokaka

Potrebna oprema za postavku
Za postavku je potrebno oko 40 ramova u kojima mogu da stanu po dve ilustracije A3 formata. Potrebno je i 15 ramova u kojima mogu da stanu po dve originalne strip table formata A3. Eventualno nekoliko staklenih vetrina za kolekcionarske eksponate iz sveta stripa koji bi bili propratni sadržaj izložbe.

Tehnički opis

Naziv izložbe : Zagor iz našeg sokaka
Sadržaj izložbe: 
120 originalnih strip ilustracija različitih domaćih autora i 50 originalnih strip tabli različitih italijanskih autora izdavačke kuće Bonelli
Dimenzije radova:
A4(210 x 297mm) i A3(297 x 420mm)
Korišćena tehnika:
Crno-bela tuš tehnika
Period nastanka radova:
1970. – 2019. Godine

Povod za postavku izložbe
Popularizacija stripa, domaćih strip autora i škola stripa pomoću fenomena opšte popularnosti strip junaka Zagora italijanske izdavačke kuće Bonelli. Evociranje uspomena na strip scenu krajem prošlog veka na prostorima Ex Yu.

Poziv je otvoren svima dobre volje da učestvuju i pomognu u realizaciji projekta.

Izložba će biti otvorena 29. decembra u 18 časova u Dečjem kulturnom centru u Beogradu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x