Novo izdanje festivala Striporama uskoro na Niškoj tvrđavi!

0

Striporama- međunarodni festival stripa i popularne kulture, u organizaciji striparnice Južni Darkwood i pod pokroviteljstvom Nišville Jazz festivala, ugostiće po šesti put neke od najboljih strip autora iz zemlje i Evrope.

novo izdanje stripblog

Ove godine, na listi gostiju nalazi se i ime Paola Armitana, italijanskog strip crtača čiji potpis krasi stranice jednog od najčitanijih evropskih strip serijala – Dilana Doga. Takođe, ime ovog crtača dovodi se u vezu i sa jednim od najpoznatijih strip junaka ikada- Betmenom, kao i strip serijalom “30 Days of Night” na osnovu kog je snimljen i istoimeni film, navodi se u saopštenju organizatora festivala.

Pročitajte: Promocija izdanja Strip centra Makedonije!

Pored pomenutih stripova, Armitano je potpisao i grafičke romane Kasidi i Golim rukama. Gost Striporame 2021 je i legenda jugoslovenskog stripa Branislav Kerac, autor nezaboravnih strip serijala poput Cat Claw, Kobra, Tarzan… uz koje su rasle generacije čitalaca.  Striporama 2021 je, takođe, domaćin prve Kerčeve samostalne izložbe u Nišu. Na Striporamu iz Bugarske dolaze Ivan Berov i Ivan Domouztschiev, strip crtači i ilustratori čiji radovi krase stranice brojnih časopisa i knjiga. Jedna od najpoznatijih srpskih strip autorki Jelena Đorđević, koja svoje stripove objavljuje uglavnom pod etiketama američkih izdavača, takođe je deo lineupa festivala.

Daniele Đardini, još jedan italijanski strip crtač kao gost Striporame, ali i dizajner video igara i illustrator, objavljivan i u čuvenom listu La Repubblica. Na druženje sa stripofilima u nišku Tvrđavu dolazi i Jovan Ukropina, jedan od najtalentovanijih srpskih strip crtača novije generacije, počasni predsednik Salona stripa u Verneju, i visoko cenjeni strip umetnik u Francuskoj, čije radove objavljuje strip gigant Soleil. Striporamin gost je i Mijat Mijatović, jedan od najnagrađivanijih domaćih strip crtača i ilustratora, crtačka uzdanica izdavačke kuće Pčelica, a čiji radovi su se mogli naći i na stranica najtiražnijih dnevnih listova kao što su Politika Ekspres, Zmaj, Dečje novine.

Kulturna scena Bosne i Hercegovine imaće predstavnike na Striporami 2021 u liku i delu dvojice autora- Filipa Andronika i Midhata Kapetanovića, od kojih je prvi višegodišnji saradnik poznatih francuskih strip izdavača i autor jednog od najvoljenijih ex-JU komičnih strip junaka- Amnezije, dok je drugi arhitekta, konceptualni umetnik i karikaturista, poznat, između ostalog, i po seriji ilustracija koje su spojile simbole bivše Jugoslavije, ali I srca stanovnika tog podneblja. Luka Cakić je crnogorski strip crtač, a na Striporamu dolazi kao učesnik nekoliko desetina strip projekata, što u Crnoj Gori, što van nje. Gosti festivala će se svake večeri od 12. do 15. avgusta družiti sa posetiocima festivala u Zelenom strip ateljeu.

Kao i prethodnih godina, Niš je tema ilustracija gostiju Striporame, a njihovi radovi, urađeni specijalno za ovu priliku, i u susret festivalu, naći će se u zvaničnom portfoliju festivala.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x