Kang Osvajač vs. Tanos: Koji negativac je moćniji u stripovima?

0

Već godinu dana se šuška da će Kang Osvajač biti sledeći veliki negativac Marvelovog filmskog univerzuma, ali gledajući po stripovima, da li je moćniji od Tanosa?

Kang Osvajač vs. Tanos: Koji negativac je moćniji u stripovima?

Tanos je posle završetka prvog poglavlja MCU-a, imenovanog kao Infinity Saga, postavio standarde kao najveći negativac, ali nije trebalo dugo da se zavrte glasine koje tvrde da u MCU dolazi Kang Osvajač. I Kang i Tanos su među najstrašnijim negativcima u Marvelovim stripovima, ali koji je od njih dvojice zapravo moćniji?

Kanga Osvajača stvorili su Sten Li i Džek Kirbi još 1960-ih. Rođen u 31. veku kao Nathaniel Richards (što ga čini mogućim potomkom Reed Richards-a, zvanog Mr. Fantastic), Kang razvija opsesiju istorijom i, nakon otkrivanja tehnologije putovanja kroz vreme koju je kreirao Doctor Doom, odlučuje da se vrati u prošlost i osvoji prošlost. Posle borbe sa Marvelovim superherojima u drevnom Egiptu, Kang pokušava da se vrati svom vremenu, ali slučajno odlazi predaleko u budućnost i otkriva svet opustošen ratom i zreo za osvajanje. Tada Nathaniel zvanično postaje Kang Osvajač.

Uprkos uspešnom osvajanju Zemlje iz budućnosti, Kang zna da planeta umire, pa ponovo usmerava pogled na prošlost. Kang se nada da će proširiti svoje carstvo kroz istoriju, a njegovi neumorni napori da zauzme Zemlju 20. veka doveli su ga u sukob sa otprilike svakim superherojem u Marvelovoj biblioteci – pa čak i sa alternativnim verzijama samog Kanga. Iako heroji uvek na kraju onemoguće njegove zavere, Kang se iznova dokazuje kao neverovatno opasan protivnik.

Možda nema nikakve super moći, ali je vešt borac i ima inteligenciju na nivou genija, a da ne spominjemo pristup naprednoj tehnologiji iz budućnosti (uključujući oklop koji mu daje super snagu, projekciju energije, polja sila, holograme…). Kang je takođe poznat po tome što koristi nešto što se naziva ultradiodni zrak, što slabi snagu volje njegovih protivnika i čak može privremeno onemogućiti njihove supermoći. Naravno, najmoćnije Kangovo oruđe je njegov vremenski brod, koji mu omogućava putovanje kroz vreme i omogućava mu pristup oružju iz bilo koje tačke istorije. Nije ni čudo što je obično potreban čitav tim junaka da ga sruše.

Pročitajte: “Logan” – Događaj iz kog se izrodio nemilosrdni Vulverin

Možda nema tu titulu pored svog imena, ali Tanos nije ništa manji osvajač od Kanga. Nakon što je ubio sopstvenu majku i kao dete pobegao sa svoje matične planete Titan, Tanos se decenijama kasnije vratio sa sopstvenom vojskom koju je izgradio od temelja i desetkovao planetu. Od tada, Tanos je neprestano tražio načine da impresionira Smrt, što je obično podrazumevalo masovno uništavanje i genocid širom univerzuma. Međutim, možda je Tanosov najveći podvig usledio u ograničenom strip serijalu Rukavica Beskraja (Infinity Gauntlet) iz 1991. godine, kada je pucanjem prstiju eliminisao polovinu celokupnog života. Ovo je kasnije preokrenuto, ali taj čin je zauvek zacementirao Tanosa kao jednog od najopasnijih zlikovaca svih vremena.

Iako Tanos svoju najveću snagu u filmovima uglavnom crpi iz Kamenja Beskonačnosti, Tanos ima iznenađujući broj sposobnosti u stripovima, uključujući super snagu, neranjivost i neki oblik besmrtnosti. Čak i bez ove silne moći, Tanos je vešt borac i izuzetno je inteligentan, posebno kada je reč o strategijama i ratovanju. Pobedio je Tora, Hulka, pa čak i sopstvenog sina Tejna opsjednutog Silom Feniksa – i to sve bez Rukavice Beskraja. Ne može se poreći da je Tanos jedan od najmoćnijih negativaca u Marvelovom svemiru, ali kako bi prošao protiv Kanga Osvajača?

I Kang i Tanos su likovi velike sile, ali njihove sposobnosti su toliko različite da će ih fanovi teže uporediti nego što bi mogli očekivati. U borbi prsa u prsa Tanos se čini verovatnim pobednikom. Međutim, u zategnutijem sukobu, Kangova sposobnost da prođe kroz vreme čini ga gotovo nemogućim za poraz. Sa decenijama koje on potroši na planiranje svog napada, skupljanje potrebnih snaga i oružja, Tanos ne može učiniti mnogo da odgovori na to osim brutalnošću i sirovom snagom volje. Na određenom nivou, ova dva negativca oličavaju vekovnu dilemu mozga protiv hrabrosti i sirove snage.

Naravno, fanovi će morati da sačekaju barem do filma Ant-Man 3 da vide da li će Marvel Studios verno preneti sličnosti i razlike ova dva negaticva na veliko platno. Ali na osnovu stripova, odabirom Kanga, Marvel je odabrao dostojnog naslednika velikog ljubičastog Ludog Titana Tanosa. Da bi pobedili Tanosa, Marvelovi superheroji su morali da budu brži i jači, ali da bi pobedili Kanga, moraće da budu pametniji…

Korišten materijal sa portala Screenrant.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x