Preminuo Goran Đukić Gorski, poznati ilustrator i strip umetnik!

0

Naš poznati strip umetnik i ilustrator Goran Đukić Gorski, preminuo je u 65. godini u Novom Sadu.

gorski stripblog

Gorski je najpoznatiji bio po svom radu na stripu “Tarzan”, a publika ga je zapamtila i po radu u Politikinom zabavniku. 

-Ali sigurno se ne bi pojavili da nije bilo edicija koje su im to omogućile – poznati Crtani romani, pa i Nikad robom, koji su podstakli ljude da čitaju, a pomalo i da crtaju strip. Čim se pojavio prostor za domaći strip – a mislim da su ga nekako Bane i Toza prvi osvojili, pokazala se potreba i za novim autorima. Jednostavno, to ležerno vreme je omogućilo da se pojave svi ti ljudi. Ja sam znao i da po dve godine crtam, a ne objavim ništa. Trebalo je imati strpljenja za to. Danas je to besmisleno. Kada bih danas nekome rekao da treba toliko vremena da potroši da bi eventualno nekad nešto plasirao, svi bi mislili da sam lud, i bili bi u pravu. S tim što sad ni nema domaćih izdavača koji su nalik Forumu i Dnevniku. Tu su bile i Dečje novine, pa je čovek  imao mogućnost da živi od stripa, radeći više ili manje. Ja sam bio u ovoj drugoj grupi, ispričao je Goran Đukić Gorski o tome šta je doprinelo popularnosti stripa osamdesetih godina u Novom Sadu, a prenosi 021.

Pročitajte: Robert Kramb protiv Pikasa i Dostojevskog

Rođen je 1956. u Sarajevu, a od 1970. godine živi u Novom Sadu. Prvi strip „Osvetnici“, po scenariju Svetozara Obradovića, objavljen mu je u Spunk novostima 1984, a odmah je objavljen i u nemačkoj reviji Schwere Metall. Potom je za izdavačku kuću „Dnevnik“ radio na licencnom stripu „Bufalo Bil“. Godine 1987. za časopis Val strip crta „Baladu o Slovenima“. Za „Dečje novine“ radi stripove „Legija besmrtnih“ i „Veliki i mali“ koji su objavljeni u Gigantu i Hororu. Prihvata ponudu izdavačke kuće „Forum – Marketprint“ i radi više od 10 epizoda „Tarzana“ objavljenih u više zemalja. Ranih 1990-ih realizovao je dvadesetak horora i magijskih stripova za nemačkog izdavača „Bastei Verlag“.

gorski stripblog

Za „Malibu Comics“ iz San Dijega, pod pseudonimom George Dove radi serijale „Prototype“, „The Solution“ i „Ultraverse Year Zero: The Death Of The Squad“. Za izdavačku kuću „Dark Horse“ uradio je epizodu stripa „Ghost“.

Sarađivao je sa američkom firmom koja se bavila prezentacijom filmskih projekata „Platinum Studios LLC“, od kojih je najzanimljiviji „Cowboys and Aliens“.

U 21. veku redovno radi ilustracije za Politikin Zabavnik i ilustruje knjige vezane za istoriju naših naroda. Ove radove potpisuje kao „Goran Gorski“.

Na inicijativu Istorijskog muzeja Srbije 2015. godine, povodom 200-godišnjice Drugog srpskog ustanka, ilustruje jedinstvenu strip izložbu pod naslovom Evo mene, eto vas: Sećanja kneza Miloša na Drugi srpski ustanak. Izložba je postavljena u konaku kneza Miloša na Topčideru u Beogradu, u vidu velikih stripskih tabli na kojima su prikazani ključni momenti Drugog srpskog ustanka kroz prisećanje kneza Miloša Obrenovića na samrtnoj postelji. Ova stripska izložba je 2016. godine objavljena kao album u izdanju Istorijskog muzeja Srbije, u hiljadu primeraka.

Umetnik je 2018. uradio naslovnu stranicu, par ilustracija i strip „Lešinari“ za ediciju stripskih knjiga „Linije Fronta“, posvećeno Velikom ratu 1914-1918, naročito o sudbini srpskog naroda u ratu. U stripu „Lešinari“ se govori o srpskom vojniku koji se brine o ratnim siročićima, tako što krade od poginulih vojnika. Čovek dolazi u verbalni sukob sa drugim srpskim vojnikom, koji posle njegove smrti preuzima ulogu staratelja nad siročadi.

Goran Đukić je član-utemeljitelj Udruženja stripskih umetnika Srbije koje mu je organizovalo samostalnu izložbu 2011. godine: Goran Đukić Gorski: Strip i ilustracija (Ciklus samostalnih izložbi USUS 1), Studentski kulturni centar, Beograd; selektor: Svetozar Obradović.*

Mesto i vreme sahrane će biti naknadno objavljeni.

*Biografija preuzeta sa sajta usus.org.rs

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x