Preminuo je francuski strip autor Marsel Uderzo

2

Gotovo deset meseci do dana nakon smrti njegovog brata Alberta, sedam godina starijeg, Marsel Uderzo umro je 24. januara u svojoj 87. godini.

Preminuo je francuski strip autor Marsel Uderzo Strip Blog

Marsel Uderzo (20. decembar 1933 – 24. januar 2021) bio je mlađi brat koautora ‘Asteriksa’ Alberta Uderza. U početku svoje strip karijere pomagao je svom bratu u njegovim strip serijalima ‘Tanguy & Laverdure’ i ‘Asterix & Obelix’ između 1964. i 1979. a na ovim stripovima je radio kao tušer, da bi zatim je počeo da radi na sopstvenim projektima. Tu spadaju avanturistički strip „Les Memoires de Mathias“ i nekoliko jednokratnih stripova o vojnim temama, istoriji vazduhoplovstva i sportu.

1979. kada je Alberto nakon Gošinijeve smrti otvorio svoj studio, braća su se posvađala, a Marsel je odlučio da se posveti solo karijeri. Njegova važna uloga u produkciji mnogih  albuma ‘Asteriksa’ Alberta Uderza i Renea Gošinija otkrilvena je tek kasnijih godina. Nikada nije dobio zasluge za svoj rad, niti je dobijao honorar od prodaje albuma. Kao rezultat, odnos između dvojice braće ostao je trnovit.

PROČITAJTE: Branislav Kerac: DUH SA SEKIROM PO NAŠKI

Marsel Uderzo ostaje poznat po svom polu-realističnom stilu, ostavljajući za sobom na desetine strip albuma. Obrađivao je istorijske i vojne teme, bitke, a pravio je i stripove sportskog i edukativnog karaktera. Takođe je bio sklon adaptiranju književnih klasika u stripove uključujući knjigu ,,Poslednji Mohikanac” koja se integrisala u ediciju “Classics of Literature in BD”, koja i danas postoji. 

Francuski strip autori su ga cenili i smatrali ga šarmantnim, ali je uvek ostao preplavljen statusom brata od Alberta Uderza.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
geza šetet
geza šetet
3 years ago

bio je veliki ŠPEKULANT-i umeo je često -vrlo vešto da,,pokrade ,,tuđe ideje i da ih prikaže kao svoje-konkretno SPAJDERMEN je ukrao od KIRBIJA I SINOTAkoji su,, krstiji ,, dotičnog junaka sa SILVER SPAJERMEN a STEN je samo skratio ovo ime na pola a onom SILVER dodao SURFER jer je već spremao epizodni lik za FF i tako smo dobili SILVER SURFERA-icrveni kostim za DAREDEVILA nije njegova ideja anego WALI WUDA koji je došao na to ideju i stidljivo to po menuo a ,,britki STEN ,je to prihvatio i evo ti DRAGOG ĐAVOLA u ,,izdanju,, u kome smo ga zavoleli…nabrajanje bi se odužilo u nedogled ..hteo sam samo deći da je u takvoj KONFEKCIJSKOJ proizvodnji STRIPA TO NEZGODNO što nemaš pravo na SOPSTVENU IDEJU.nekima je UTEŠNA NAGRADA što im se ime uopšte nalazi na ŠPICI dok ŠPEKULANTI ISTIČU SVOJ EGO ZLATNIM SLOVIMA

geza šetet
geza šetet
3 years ago

IZVINJAVAM SE-PRETHODNI KOMENTAR SE ODNOSI NE STENA LIJA koji se hvali keko je GENIJALNO SMISLIO IME ZASPJDERMENA

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x