Zagor iz našeg sokaka: ZAGOR – CAMEO SCENE!

0

Čak i ako niste čitatelj ili ljubitelj Zagorovog lika i djela čitajući Bonellijeve stripove teško da ćete ga izbjeći,nalazimo ga u Cameo ulogama u mnogim drugim stripovima kao što Nick raider, Lazarus Ledd, Gregory Hunter i drugi malo poznatiji-doljespomenuti, iako to i nije toliko primijećeno i poznato u širim „stripaškim“ krugovima.

cameo scene stripblog

Krenimo od možda i onog najpoznatijeg (SLIKA), pojavljivanja u Ken Parkeru br.15-Ljudi,Stoka i Junaci,izdanog u LMS-u pod nazivom „Jednog Leta“ u kojem je vinjeta sa Zagorom iz nekog razloga cenzurirana,iako su prikazani mnogi drugi likovi iz Bonellija ali i western stripa izvan njegovog univerzuma kao što su Tex Willer i njegova 3 parda,Kit Teller,Larry Yuma pa čak i Talični Tom.

Pročitajte: Zagor iz našeg sokaka: ZAGOR ISPOD STARE KRUŠKE

U Ken Parkeru se pojavio samo jednom ali zato je u stripovima Martina Mysterea zastupnjen puno više nego kod bilo kog drugog Bonellijevog junaka,u nekoliko epizoda pojavljuje se čak i lik imena Za-te-nay(SLIKA NASLOVNICA MM 242),očito inspiriran Zagorovim likom iako blago izmijenjen,s drugačijom košuljom i sjekirom (drugačijeg oblika) koja posjeduje magične moći.Pojavljuje se čak i Cico,ali pod imenom pukovnika Martineza.U istima se Za-te-nay spominje kroz takozvane Dime novels,jeftine knjižice u 18. stoljeću koje vjerujem da poznaju mnogi od vas zbog stare Zagorove epizode „Zagor story“.

Uz Martina,Zagor se mnogo puta pojavljivao i u Nathan Neveru,ponekad samo kao gost u jednoj od vinjeta a ponekad s direktnim spominjanjem njegovog lika,višestruko se spominje događaj zagorove smrti u „Divovima dobra i zla“,kao i njegov glavni protivnik Hellingen,kako u Nathanu tako i u već spomenutom Martinu Mystereu.

Iako se i drugdje pojavljuje na majicama,u novinama i samo u pozadini, jedna od poznatijih vinjeta sa Zagorom kao gostom nalazi se u Dylan Dogovoj epizodi „Abyss“,s naslovnicom epizode kod nas najpoznatije pod nazivom „Železno čudovište“.

Za kraj svakako vrijedi spomenuti najnovije pojavljivanje Zagora kao gosta u Cameo ulozi,u Crossoveru Dylan Doga i Martina Mysterea „Ambis Zla“.  Osim Zagora,Dampyra,Kita Tellera i drugih stripovskih junaka pojavljuju se ličnosti kao što su Mahatma Ghandi,Barack Obama i Stephen Hawking. Meni osobno ovo je možda i najzanimljivije Cameo prikazivanje,predivni Freghierijev crtež,borba Zagora i Hellingena i za kraj pojavljivanje Kikija Manitua.

Cameo uloge su poprilično nezapažene ali sljedeći put nešto više o zajedničkim pričama dvojice junaka-crossover epizodama poput nedavnog ukrštavanja puta s Dragonerom ali svakako i iščekivanog susreta s DC-evim Flashom kojeg očekujemo sljedeće godine.

Čak i ako niste ljubitelj Zagorovog lika i djela čitajući Bonellijeve stripove teško da ćete ga izbjeći. Nalazimo ga u cameo ulogama u mnogim drugim stripovima kao što Nick Raider, Lazarus Ledd, Gregory Hunter, ali i u drugim malo poznatijim – dolje spomenutim, iako to nije toliko primijećeno i poznato u širim „stripaškim“ krugovima. Krenimo od možda najpoznatijeg (SLIKA) pojavljivanja u Ken Parkeru br.15 – “Ljudi, stoka i junaci” izdanog u LMS-u pod nazivom „Jednog leta“ u kojem je vinjeta sa Zagorom zbog nekog razloga cenzurirana, iako su prikazani mnogi drugi likovi iz Bonellija, ali i western stripa izvan njegovog univerzuma kao što su Tex Willer i njegova 3 parda: Kit Teller,Larry Yuma pa čak i Talični Tom.

U Ken Parkeru se pojavio samo jednom, ali zato je u stripovima Martina Mysterea zastupljen znatno više nego kod bilo kog drugog Bonellijevog junaka.  U nekoliko epizoda pojavljuje se čak i lik imena Za-te-nay(SLIKA NASLOVNICA MM 242) koji je očito inspiriran Zagorovim likom iako je blago izmijenjen, s drugačijom košuljom i sjekirom (drugačijeg oblika) koja posjeduje magične moći. Pojavljuje se čak i Cico, ali pod imenom pukovnika Martineza. U istima se Za-te-nay spominje kroz tzv. Dime novels – jeftine knjižice iz 18. stoljeća s kojima vjerujem da su mnogi od vas upoznati zbog stare Zagorove epizode „Zagor story“.

cameo scene stripblog

Uz Martina, Zagor se mnogo puta pojavljivao i u Nathan Neveru, ponekad samo kao gost u jednoj od vinjeta, a ponekad s izravnim spominjanjem njegovog lika. Često se,  kako u Nathanu tako i u već spomenutom Martinu Mystereu, spominje događaj Zagorove smrti u „Divovima dobra i zla“, ali i njegov glavni protivnik Hellingen.

Iako se i drugdje pojavljuje na majicama,u novinama i samo u pozadini, jedna od poznatijih vinjeta sa Zagorom kao gostom nalazi se u Dylan Dogovoj epizodi „Abyss“ sd naslovnicom epizode kod nas najpoznatije pod nazivom „Železno čudovište“.

Za kraj svakako vrijedi spomenuti najnovije pojavljivanje Zagora kao gosta u cameo ulozi, u crossoveru Dylan Doga i Martina Mysterea „Ambis Zla“. Osim Zagora, Dampyra, Kita Tellera i drugih stripovskih junaka pojavljuju se ličnosti kao što su Mahatma Ghandi, Barack Obama i Stephen Hawking. Mišljenja sam da je ovo možda i najzanimljivije cameo prikazivanje kojeg karakteriziraju predivni Freghierijev crtež, borba Zagora i Hellingena i pojavljivanje Kikija Manitua.

Cameo uloge su poprilično nezapažene, ali sljedeći put nešto više o zajedničkim pričama dvojice junaka-crossover epizodama poput nedavnog ukrštavanja puta s Dragonerom te vrlo iščekivanog susreta s DC-jevim Flashom kojeg očekujemo sljedeće godine.

BONUS VDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x