Preminuo strip scenarista Svetozar Obradović Toza (1950-2020)

U svojoj 70. godini preminuo je proslavljeni jugoslovenski i srpski strip scenarista Svetozar Obradović Toza (1950-2020) u Novom Sadu. Obradović je bio scenarista mnogih strip priča i izdanja.

svetozar obradovic stripblog

Obradović je autor priča za serijale “Kobra”, “Poručnik Tara”, “Veliki Blek”, “Tarzan”, “Lun, kralj ponoći” i drugih i knjige “Novosadski strip”. Strip scenarijem počeo je profesionalno da se bavi u 25. godini, radom na serijalu “Poručnik Tara” sa crtačem Branislavom Kercem, prenosi 021.rs.

Svetozar Obradović Toza rođen je 12. novembra 1950. godine u Novom Sadu. Za strip se zainteresovao rano, a ljubav prema njemu se razvila zahvaljujući njegovom ujaku Svetozaru Ružiću. Ipak njegovo sudbonosno opredeljenje za strip dogodilo se kada je upoznao Baneta Kerca. Usledilo je neumorno crtanje stripova po sveskama, naročito leti u hladovini jednog velikog drveta koje se nalazilo ispred Banetove kuće.

Ono pravo ipak se dogodilo petnaestak godina kasnije. Tada su se Bane i Toza sreli u gradu posle dugogodišljeg neviđanja zbog obaveza školovanja. Posle dužeg razgovora zaključili su da Bane bolje crta, a Toza bolje piše scenarija. Istog trenutka je pao dogovor o sradanji. Prvi zajednički pokušaj doneo je odmah i uspeh. Serijal stripova “Poručnik Tara” prihvaćen je u Dnevniku u odeljenju za izdavačku delatnost. Tačnije, tadašnji urednik, Sreten Drašković im je dao zeleno svetlo i tako je ovaj strip sa tematikom iz NOB-a, rađen u vestern stilu, ugledao svetlo dana u časopisu “Zlatni kliker”, a nešto kasnije i u “Strip zabavniku”. To se dogodilo 1975. godine, da bi se četiri godine kasnije preselio na stranice “Stripoteke”. Ovaj strip je objavljen i u dečjem časopisu “Jó pajtás” na mađarskom jeziku i “Maslačku” iz Osijeka.

Kako 021.rs prenosi, u trideset dve godine rada Obradović je stvorio mnoge junake stripa kao što su: “Poručnik Tara”, “Kobra”, “Ket klou”, “Bili the Pljuc”, “Izvidnik Rod”, “Nindža”, “Lun kralj ponoći”, po romanima Frederika Eštona, kao i mnogobrojne pojedinačne storije u koje spada i tridesetak vesterna. Takođe je radio i na licencnim izdanjima: “Tarzan”, “Bufalo Bil” i “Veliki Blek”. Za ovaj poslednji strip uradio je više od 50 epizoda od kojih je svaka imala 60 tabli.

Na prostoru bivše Jugoslavije sarađivao je sa svim značajnijim izdavačkim kućama iz svih republika. Godine 1997. bio je urednik dečjeg časopisa “Školjka” koji je izlazio na srpskom jeziku u Prištini.

Radovi su mu objavljivani i u inostranstvu i to u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Norveškoi Švedskoj, Holandiji i SAD. Više od tri decenije sarađivao je sa više od trideset naših i nekolicinom crtača iz drugih zemalja.

Kraće vreme bavio se i pedagoškim radom, odnosno 2000. godine je na “Novosadskom otvorenom univerzitetu” držao “Školu stripa”, a naredne tri rukovodio “Strip radionicom”.

U poslednje vreme bavio se novinarstvom. Njegovi feljtoni i reportaže objavljeni su u mnogobrojnim listovima i časopisima.

Knjigu “Novosadski strip” objavio je 2007. godine.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x