Da li ste znali da je SUPER MARIO bio i strip junak?

0

Super Mario, pored toga što je bio junak video igrice koja je zaludela svet, on je takođe bio i junak stripova koji su se oslanjali na likove, mesto i radnju iz igrice.

super mario stripblog

Svi dobro znamo ko je Super Mario, izmišljeni lik iz japanskih video igrica, omaleni brkajlija u crvenom kombinenzonu, plavim farmerkama i sa crvenom kapicom, koji se bori da pored svih prepreka dođe do kraja staze i tako dalje…

Pročitajte: La Bete Noire – “Ako iko napiše roman o meni, volio bih da počne svršetkom”

Početkom osamdesetih godina dizajner video igara Šigeru Mijamoto stvorio je ovog lika za Donkey Kong, kuću koja je pravila igrice (igrice sa Super Mariom se prave i do današnjih dana). Veoma brzo lik je postao popularan, toliko da je postao junak kako animiranih filmova tako i stripova. Često se spekuliše oko toga da li je Super Mario prestigao Mikija Mausa u popularnosti, ali danas je, realno gledano slava i jednog i drugog lika u opadanju, te je tako ta tema skrajnuta i manje važna.

super mario stripblog

Igre sa Super Mariom su bile toliko popularne da su prema Ginisovoj knjizi rekorda, sa prodatih preko 40 miliona primeraka, na samom vrhu najprodavanijih video igrica svih vremena. Šta je tajna uspeha ove igrice, o tome se može pričati, ali svakako je ljudima i više nego interesantan lik majstora koji skuplja gljive, skače neprijateljima na glavu, skuplja novčiće koje dobije lupanjem u kocku od cigala glavom i koji uskače u cevi za odvod. 

Super Mario se pojavljivao i u stripovima – “Super Mario Adventures” je antologija stripova koja se tokom 1992. godine objavljivala u okviru Nitendo Powera, a obughvatala je sve likove iz Nitendove serije Mario, zasnovane na “Super Mario World-u”. Godinu dana nakon toga, serijal je adaptiran za japansko tržište od strane kuće CoroCoro Comics. Strip su stvorili scenarista Kentaro Tekekuma, a crtaž Šarli Nozava.

super mario stripblog

Ovo je veoma interesantno otkriće za sve ljubitelje ove igrice, ali i ljubitelje stripa, a verujemo da ljubitelji stripa vole Maria, sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, to je sigurno tako…

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x