“Družina od vješala”: Nezaboravni “Obešenjaci” i njihove legendarne avanture!

0

“Družina od vješala” je strip koji je imao čudnu sudbinu, u svojoj rodnoj Italiji nije bilo popularan, pa su autori odlučili smanjiti broj njegovih nastavaka, a kod nas je bio veoma voljen…

druzina od vjesala stripblog

Nakon što je Magnus, posle 75. epizode odustao od crtanja Alan Forda i napustio svog saradnika i velikog scenaristu Lučana Sekija Bunkera, poželeo je samostalno da upliva u izdavačke vode. 

Magnus je osnovao sopstvenu izdavačku kuću pod nazivom Geis i tako, upoznavši Đovanija Romaninija, započeo serijal, koji nažalost nije baš bio prihvaćen kod publike, ali koji obiluje istančanim replikama i izlivima sveže, humorističke i kreativne energije, “Družina od vješala”. Strip je nastao 1977. godine.

Pročitajte: IZJAVA NEDELJE: Mudre misli velikog Broja Jedan!

Autori su zamislili da serijal ima 24 epizode, ali s obzirom na to da serijal nije bio najbolje prihvaćen kod publike, ipak je priča smanjena na 20 epizoda. Ovaj serijal je na prostore bivše Jugoslavije doneo, u dobro prepoznatljivom, malom formatu zagrebački Vjesnik, u ediciji Superstrip. 

druzina od vjesala stripblog

Strip obiluje vrhunskim crtežima i scenama, prepoznatljivim za Magnusovu jasnu, crnu i elastičnu liniju kojom iscrtava likove, koje čak i izvitopereno telo pokazuje njihovu moralnu nakaznost, a sa druge strane veoma realističan prikaz objekata i dekora iza likova oko kojih je radnja vrti. 

Bivši pomoćnik zločinca, stari štitonoša, ludi vojvoda, kmet, kurčeviti kapetan i goropadna djeva, to su likovi i sudbine kojima obiluje serijal “Druzina od vješala”. Mnoštvo kraljevstava okuplja sve ove likove koji ne mogu zajedno da sarađuju i žive. Prva družina se raspada, ali svako od članova zasebno ide kako bi ispunio svoje ciljeve. Susreću se sa magijama, ludački zanimljivim likovima, stvarnim, ali i mitološkim poput mletačkog Dužda, Drakule, trolova, prinčeva i tako dalje…

Citati “Družina od vješala”

– “Prašna cesta, blatni puti, Obješenjaci mi smo ljuti.

Dobro plati pa u službu, uzmi sebi ovu družbu.

Odabrana četa mala, Družina je od Vješala.”

– “Najbolja je vojna služba, smjelo stupa naša Družba. Na galgama barjak vije, Obješenjak vam se smije.”

Roberta Raviolu Magnusa dobro poznaje naša publika po stripovima Alan Ford, po radu na serijalu Kriminal, Satanik i stripu Teks Viler “Dolina terora”, ali Đovani Romanini, je autor, nedavno preminuli, koji je radio na Kriminalu, Sataniku, Alan Fordu, pa i sa Magnusom na “Družini od vješala”. Romanini je rođen 27. decembra 1945. godine, a preminuo 20. marta 2020. godine. 

Veoma inteligentan strip, sa fenomenalnim dijalozima i neprevaziđeno dobrom radnjom, je strip serijal “Družina od vješala”. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x