“Betmen – Studija slučaja”: Šta ako Džoker zapravo nije lud, već veoma inteligentan kriminalac?

0

Šta ako Džoker zapravo i nije lud? Šta ako je on jedan visoko inteligentan kriminalac koji sve svoje zločine proračuna do najsitnijih detalja i tako oni postanu pravo savršenstvo?

studija slučaja stripblog

Prikaz stripa “Studija slučaja” (deo zbirke Betmne – Crno i belo 2) autora Pola Dinija i Aleksa Rosa u izdanju Darkwooda

Ovu temu i ovo pitanje su pokrenuli scenarista Pol Dini i crtač Aleks Ros u kratkoj priči “Studija slučaja” koja je objavljena 1998. godine od strane izdavačke kuće DC Comics, a kod nas je prevedena i objavljena 2015. godine. 

Autori su pokrenuli ovu priču nakon Džokerovog napada na Centar kreativnih umetnosti u Gotamu kada je on skočio na binu i sam sebi dodeli nagradu za životno delo, zbog svih zločina koje je počinio. Betmen ga je uhapsio, ali sve je izgledalo kao dobro isplanirana veče, tako da su svi bili i više nego zbunjeni ovim postupkom koji je Džokera odveo na sud, a zbog njegove neuračunljivosti najavio njegov povratak u ludnicu Arkam. 

Pročitajte: Milerovo uzdizanje Betmena i revitalizacija američkog mejnstrim stripa

Dva psihologa koji se nalaze u instituciji za mentalno obolele osobe u Arkamu kada su čuli ovu vest odmah su znali o čemu se radi i kakav im profil zločinca dolazi. Međutim, jedan od njih je pronašao nepotpisan izvešaj koji u sebi sadrži svedočenja drugih ljudi, kriminalaca koji su opisivali Džokerova dela i pre nego što je Artur Flik postao to što jeste, Džoker. 

studija slučaja stripblog

Džoker se sveti čitavom Gotamu, zbog toga što ga je ovaj grad praktično uništio. On živi za sve svoje zločine, a to kako ih čini govori o tome, ne da je on lud, već da je više nego dobar, pametan i požrtvovan kriminalac i sadista. On je veoma inteligentna osoba koja svojim intelektom uvek zavrne gotamsku policiju, mota oko malog prsta Betmena, gotamskog milionera i zaštitnika, a svaki put kada biva uhvaćen, kao da to sam sebi radi iz neke mazohistočke potrebe da sam sebi nanese štetu i bol samo kako bi smislio još jedno bekstvo, još spektakularnije od prethodnog, kako bi u svojoj glavi konstruisao još jedan zločin i napravio još veći rusvaj. 

studija slučaja stripblog

Setimo se samo nekih od ranijih epizoda i serijala, ne obazirući se na ovu priču. Pa čak i u serijalu “Beli vitez” gde Džokera (kao Džeka Napijera), u normalnom stanju drže pipule, to objašnjenje je prilično mlako i može se čitav serijal podvesti pod veo Džokerove osvete koju je pripremio Betmenu, ali kao Betmenov najveći obožavatelj Džoker ipak odustaje od svoje namere da Brusa Vejna ostavi u zatvoru da trune kao negativac, a da on bude dobar i poštovan građanin Gotama. Te uloge su davno određene i kao da svima odgovaraju, tako da nije pitanje uopšte u tome ko je na strani prave, a ko je na onoj tamnijoj strani. Setimo se samo serije “Ubistveni vic”, ma setimo se svih Džokerovih zločina i uvidećete da je on zapravo više inteligentna nego luda osoba…

Ovo je jedna od tema za diskusiju, niko ne kaže da je to tako, ali dobro razmislite, prelistajte stare brojeve, pa pročitajte “Studiju slučaja” i upašćete u rebus… 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x