Virtuelna izložba radova Dušana Reljića – “Strip, karikatura, ilustracija”! (LINK)

0

Retrispektivna izložba radova Dušana Reljića povodom objavljivanja njegove monografije “Dušan Reljić – Strip, Karikatura, Ilustracija”, autora Predraga Đurića predstavljena je na Facebook stranici Srećne galerije SKC-a.

virtuelna izlozba stripblog

Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd (SKC), preko Facebook stranica Međunarodnog salona stripa SKC Beograd,  www.facebook.com/comicsfest predstavlja u virtuelnoj formi, Retrispektivna izložba radova Dušana Reljića povodom objavljivanja njegove monografije “Dušan Reljić – Strip, Karikatura, Ilustracija”, autora Predraga Đurića (Modesty Stripovi, 2019), autora postavke Živojina Tamburića, Predraga Đurića i Dušana Reljića, planirane za ciklus izložbi Strip i ilustracija u redovnom Planu i programu galerije u kalendarskoj 2020. godini u periodu od 14. do 25. maja.

„Dušan Reljić je autor stripa, karikaturista i ilustrator.  Rođen je 2. jula 1948. godine u Novom Sadu, ali, kako mu je otac bio vojno lice, Dušanova porodica se već krajem iste godine seli u Banjaluku. U Banjaluci provodi detinjstvo i ranu mladost. (…) U Beograd dolazi na studije filozofije i sociologije 1967. godine. (…) Zanimanje za strip i ilustraciju javlja se kod Dušana još u školskim danima. (…) Prvu priliku da se profesionalno bavi stripom dobija 1972. godine u banjalučkom Glasu, za koji objavljuje kaiševe stripa Davor. Već naredne godine objavljuje i strip Zeka u istoimenom dečjem časopisu Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca. Za istog izdavača crta i veliki broj ilustracija u periodu 1973-1975. godina. (…) U redakciji dnevnog lista Borba zapošljava se 1974. godine na mestu tehničkog urednika i novinara. Uglavnom radi ilustracije za list. Dve godine kasnije Dušan je jedan od osnivača Beogradskog kruga 2, neformalne grupe autora stripa. Od 1978. godine objavljuje različite kraće stripove u časopisima Popaj, Mladost i Vidici, a 1979. godine objavljuje dva duža stripa u YU stripu – Iskupljena čast (po sopstvenom scenariju) i Neretljanski gusar (scenario Vlado Nedanoski). Za Akcijaške omladinske novine tokom 1981. i 1982. crta kaiševe stripa Vasa Trasa, a od 1982. godine počinje i u sindikalnom listu Rad da objavljuje strip Radiša. (…) Redakciju Borbe Dušan napušta 1984. godine i počinje da radi za zagrebački Vjesnik stripove o Tomu i Džeriju i Bilu i Bulu. Do 1987. godine nacrtaće oko hiljadu strana stripa. Tokom ovog perioda u Erotici i Zum reporteru objavljuje strip Dekameron. (…) Sledi saradnja sa Mikijevim zabavnikom, za koga crta naslovne strane, ilustruje rubrike (…), a radi i nekoliko epizoda Mikija Mausa i Paje Patka. Dušan 1988. godine započinje saradnju sa školskim listom Kekec (strip Daniel i Marko) i Politikinim zabavnikom (strip Družina Kliker). (…) U Atini jedno vreme radi za izdavača Mamut komiks, a zatim kao slobodan umetnik, sve do 1999. kada se zapošljava u listu Elefterotipija. Ovo je period kada se Dušan posvećuje karikaturi i to prvenstveno političkoj, po čemu postaje poznat i uvažen u Grčkoj. (…) Iako 2001. godine napušta Elefterotipiju, u Grčkoj Dušan boravi sve do 2011. godine. (…) Posebno zapaženi stripovi iz ovog perioda su Balko iz Njuorderlenda (prema scenariju Dušanovog sina Daniela) i Babis. (…) Po povratku u Beograd radi političku karikaturu za listove Svedok (2013-2016.) i Ilustrovana politika (2016.), kao i ilustracije za Politikin zabavnik (2012-2016.) …“ – stoji na sajtu Strip vesti.*

*Predrag Đurić, izvod iz teksta monografije

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x