“Hellboy”: Vreme je da Hellboy isuče rogove!

0

Kada je nastao Hellboy (misli se na nastanak lika unutar priče), veći deo planete je bio u pravom paklu, pre svega Evropa, pa tako, da i nije imao đavolski izgled, njegovo ime bi imalo isti značaj.

hellboy stripblog

Prikaz filma “Hellboy” režisera Neil Marshalla

Film “Hellboy” Neil Marshalla, koji je objavljen sredinom aprila meseca 2019. godine priču o ovom paklenom grubijanu razvija baš oko njegove istorije. Period u kojem se “rodio”, nastao, zapravo bolje reći u kojem je stvoren, krije mnoge tajne koje će se Hellboy-u u savremeno doba obiti o glavu. 

Hellboy iz Mignolinih (Mike Mignola je tvorac Hellboy-a) stripova je neobazriv, brzoplet, svestan svoje moći da mu niko ne može ništa i da ga teško mogu dotaći i najsnažnija stvorenja vasione, podzemnog sveta i crne magije, ali je mnogo ozbljniji u odnosu na to kako je predstavljen u filmu Neil Marshall-a. Hellboy pije, na početku vodi kečerski obračun sa svojim prijateljem, nekadašnjim saborcem, koji se transformisao u čudovište. Nakon što ga ubije, flaša skupe žestine mu nije dovoljna da zaboravi na ono što se dogodilo. 

Pročitajte: Hellboy 25. godina – Ovo niste znali o velikom crvenom

Međutim, možda su baš ove crte ličnosti falile Hellboy-u, ili nisu isticane u dovoljnoj meri u stripovima, pa da postane još omiljeniji junak izdavačke kuće Dark Horse. 

Nego da se okrenemo malo radnji samog filma. Zla čarobnica Nimue, vodila je, početkom šestog veka bitku sa čuvenim kraljem Arturom i kada se činilo da je monarh svih Brita pobeđen, ipak je uz pomoć svog čarobnjaka Merlina uspeo da savlada vešticu, da je raskomada i delove njenog tela zakopa duž svoje zemlje, na što udaljenija mesta, jednog dela tela od drugog.

Mnogo godina, 1500 godina nakon te bitke, jedan, stari Hellboy-ev dužnik, odlučuje da mu uzvrati ljubaznost, tako što će ga uništiti, te skuplja delove Nimueinog tela i tako budi zlo koje je spavalo bezmalo petnaest vekova. Tako agent u Birou za paranormalna istraživanja uzima svoj angažman.

U ovu trku uleće Hellboy-ev “otac” Broom, Ozirisov klub koji umesto da ubija divove, zapravo namamljuje paklenog dečaka u svoju zamku, a na sve to, Nimueina magija obrće ovog junaka protiv dobra i privlači ga silama zla. Iako je Hellboy baš zbog te vradžbine isukao svoje rogove, koje redovno skraćuje, čini se da su mu baš oni pomogli da se otrgne te sile koja ga je spopala.

Film je, kada je reč o specijalnim efekatima urađen gotovo perfektno, tako da što se tiče postprodukcije, ne postoje veće zamerke.

hellboy stripblog

Film je režirao Neil Marshall, a glavne uloge tumače: David Harbour u ulozi Hellboy-a, Ian McShane kao profesor Broom, a Mila Jovovich je Nimue.

Hellboy autor Mike Mignole je debitovao 1993. i priča prati titularnog, velikog crvenog, demonskog paranormalnog istražitelja u Birou za paranormalna istraživanja i odbranu. Ime ovog junaka “Anung Un Rama” fanovi filmova i stripova su čuli. Ipak, retko ko od njih zna pravo značenje Hellboy-evog demonskog imena. Grub prevod bi bio ”i na njegovom čelu je kruna od plamena”, što se odnosi na to da je on predodređen da u budućnosti izazove apokalipsu. Hellboy se uporno trudi da pobegne od svega što ima veze sa njegovim poreklom i njegovom budućnošću. Ovaj strip junak je u filmu pokrenuo apokalipsu i nosio krunu od plamena na glavi…

Film nam otkriva mnoge tajne, pre svega mrače tajne Hellboy-evog lika.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x