Kako je Thor pomogao Hitleru da ubije Staljina

0

Marvelov strip junak Thor je jednom prilikom pomagao Hitleru da eliminiše svog ruskog protivnika, Staljina.

Kako je Thor pomogao Hitleru da ubije Staljina Strip Blog

Kada se priča o Drugom svetskom ratu i superherojima, prva stvar koja bi svakom stripadžiji pala napamet je Captain America i ona čuvena naslovnica na kojoj nokautira Hitlera. Ali, dok su se Cap i njegovi saborci, The Invaders (Bucky Barnes, Namor the Sub-Mariner, Human Torch), borili protiv nacista, jedan od najomiljenijih Osvetnika je zapravo pomagao Hitleru. 

Thor je prihvatio da za Firera ubije jednog od njegovih najvećih protivnika, sovjetskog lidera Josifa Staljina. Čak i izvan književne i stripovske fikcije je bilo poznato koliko je Hitler opsednut idejom o nečemu što je magično i nezemaljskog porekla, da je trošio velike resurse na potrage za mitskim predmetima. Tako da je unutar Marvelovog univerzuma, gde je nordijska mitologija stvarna i njeno utelovljenje je Thor, Hitler hteo da upotrebi tu moć kao oružje. 

Ovo čudno stripovsko uparivanje desilo se na stranicama stripa Invaders Vol 1 #33, kada je plavokosog boga groma prizvao Hitlerov najbolji naučnik, koristeći tehnologiju. Hitler obmanjuje Thora i ubeđuje ga da mu se pridruži u borbi protiv zlobnih crvenih Sovjeta i njihovih demonskih junaka – The Invaders, dok sa druge strane želi da se dokopa svih moći Asgarda i da ih koristi kako bi vladao svetom. Thor je poznat kao junak koji ne misli glavom i srlja u borbu pre nego što razmisli, tako da ga nije teško izmanipulisati.

POVEZANO: MCU Thor protiv Thora iz Nordijske mitologije – razlike

The Invaders sa Capom na čelu se susreću sa Thorom u Rusiji. Thor ima samo jedan cilj, a to je da eliminiše Invaderse pa zatim Staljina. Invadersi nisu sigurno jeli Thor stvarno Bog kako se tvrdi i kreću u borbu sa njim. Svi su oni laki protivnici za Thora, ali on biva fokusiran na Staljinove tenkove i za to vreme Namor uspeva da spasi Staljina.

U njihovoj drugoj borbi, Thor ih lako savladava i iz Mjolnira ispaljuje munju kojom ubija sovjetskog lidera. Thor brzo shvata da je prevaren i da je Hitlerov najbolji naučnik koji ga je prizvao zapravo Doctor Doom. Upravo je Doom otkrio Thoru pravu istinu, a za Hitlera je radio kako bi istraživao superheroje i kako da ih savlada kada jednom bude započeo svoju dominaciju svetom.

Ova epizoda pruža komentare i razmišljanja o ratu, pokazujući kako je ljude lako navesti da rade pogrešne stvari zbog njihovog neznanja. Ideja Thora koji pomaže Hitleru ima dublje, istorijsko značenje. Nakon Prvog svetskog rata, mnogi Nemci su postali zainteresovani za svoje nasleđe, a nordijska mitologija je postala popularan vid manipulacije pomoću koje se narod dao ujediniti. Ove priče su postale način na koji se slavi patriotizam i jača osećaj nacionalizma. Hitler je to koristio u stvarnosti kao što je uradio sa Thorom u stripu. On je koristio nordijsku mitologiju u nacističkoj propagandi kako bi zadobio poverenje i odanost ljudi.

Prevedeno sa portala Screenrant.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x