STRIP O PRVOJ PROGRAMERKI: Ada programerka – Ada Lovelace! (VIDEO)

0

Učenice Osnovne škole Kaonik, BiH, su kao deo nastave pripremile prilog o prvoj programerki, Adi Lovelace. 

ada programerka stripblog

Temu iz predmeta Informatika su priredile: Lorena Vukadinović (uradila i naslovnu stranu) i Morena Vujica, učenice VI. razreda, pod voditeljstvom nastavnice Silvije Vujice. Ilustrirala je Ines Dedović, strip crtačica i uspešna programerka (dr – ing. Elektrotehnike), koja radi trenutno u Nemačkoj.

Ada programerka

Tekst: Lorena Vukadinović i Morena Vujica, učenice VI. razreda Osnovne škole Kaonik

Ilustracije: Ines Dedović

Slika 1

Ada je rođena u Londonu, 10.12.1815. g. Oca, Lorda Byrona, nikad nije upoznala. Odgajala ju je majka Anne Isabella, koja je na Adu prenijela ljubav prema matematici.

Slika 2

Sa 18 godina Ada je upoznala izumitelja Charlesa Babbage-a. On joj je predstavio svoj izum – mehanički stroj za računanje, koji je Adu posebno zainteresirao.

Slika 3

Ada i Charles su postali dobri prijatelji. Iz nacrta njugovog novog izuma, Analitičkog stroja, Ada je prva predvidjela važnost koju će u budućnosti imati računala.

Slika 4

Godine 1843, Ada je za Analitički stroj napisala algoritam – prvi računalni program. Zato se Ada smatra prvom računalnom programerkom u povijesti.

Slika 5

Ada je Charles-u željela pomoći da izradi Analitički stroj, ali ju je on odbio. Stroj nikada nije izrađen. Ada je umrla u Londonu, 27.11.1852.g.

Slika 6 

Razvojem informatike i računala, Ada postaje sve popularnija. Njoj u čast programski jezik, koji danas koristi i NASA, nazvan je Ada.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x