Serija „Titani“ – Kukolj u kome ima pomalo žita…

0

Sa prvom sezonom serije „Titani“ koja je izašla 2018. godine pokrenut je novi DC-ijev superherojski univerzum TV serija.

Serija „Titani“: Kukolj u kome ima pomalo žita... strip blog

Za tada sveže pokrenuti DC streaming service, „Titani“ su imali za cilj da za razliku od dotadašnjih CW-ijevih ekranizacija DC property-ja (Arrowverse) dopru do zrelije publike.

Ponovo dobijamo mračnu atmosferu kakvu je negovao Zek Snajder u svojoj eri DCEU filmske franšize. Ono što smo dobili u prvoj sezoni Titana je kontradiktoran, ujedno i dobar i loš primer onoga što DC TV može da uradi.

Tekst će sadržati spojlere!

Sezona 1:

Sve počinje sa Dick Graysonom, ovde bivšim Robinom, koji se odvojio od svog mentora Batmana i postao policijski detektiv. Ali, on nije ostavio iza sebe svoj život maskiranog osvetnika. Serija polako uvodi klasične članove tima Teen Titans iz stripova kao što su Raven, Starfire i Beast Boy. Likove upoznajemo u njihovim ranim fazama. Dick se bori za kontrolu nad sopstvenim besom, Raven i njene mračne moći počinju da rastu, Starfire ima amneziju, pa ne zna ni ko je, ni gde se nalazi, a Beast Boy je samo mladić koji pokušava da se kloni nevolja i nađe nekog sličnog sebi. Svi oni imaju nedostatak samokontrole, empatije i strpljenja jedni za druge. Tu su i sporedni likovi poput Hawk i Dove, kontraverzni Robin – Jason Todd i Donna Troy (Wonder Girl). Hawk, Dove i Wonder Girl su superheroji sa kojima je Dick ranije sarađivao u borbi protiv zločina i u ovoj sezoni služe samo kako bi se postavio smislen narativ sledeće. Kako bi postali tim Titani, potreban im je negativac. U prvoj sezoni je za te potrebe iskorišćen klasičan negativac iz Teen Titan stripova, demon Trigon, a ujedno i otac od Raven. Putevi naših heroja će se ukrštati i raskrštati, ali će se na kraju sezone oni naći zajedno u sukobu sa Trigonom kako bi spasili Raven od njega. I tu se sezona završava, a epilog ovog sukoba je ostavljen za sezonu 2. Kraj sezone u kome nakon 11 epizoda nismo dobili nikakvo razrešenje je frustrirajuć…

Problematika serije se javlja već u postavljanju likova. Jednom kada serija postavi nekog lika, ne ostavlja nam dovoljno prostora sa njim, već se brže bolje preusmeri u postavljanje novog lika, pa čak i postavljanje nove TV serije (Doom Patrol) i tako do kraja sezone. Serija ne razvija glavne likove dovoljno, već pokušava da se fokusira na narativ, a na štetu svojih likova. Do trenutka kada se sezona završi, Dick ima iste probleme kontrole besa kao i pre, Raven se nije pomakla od nulte tačke kada su njene moći u pitanju, a ni ostali likovi nisu pokazali napredak. Sezona je završena, a Titani nisu formirani.

Besmisao se javlja i u postavci priče da je Dick napustio Batmana jer se ne slaže sa njegovim nasilnim metodama. Ipak, on u prvoj epizodi do krvi premlaćuje grupu razbojnika do te mere da čizmom smrvi vrat jednog od njih. U svojim borbama on prosipa krv svima i prelazi granice do te mere da je jednog lika ubo nožem u testise. Sve bi to bilo kul da je u pitanju Punisher, ali za Robina je ovo nesvojstveno.

Mnogo toga se dešava u službi narativa što vodi likove unaokolo od mesta do mesta. Očigledno je da su Titani raščlanjeni i da tek treba da se formiraju kao superherojski tim, ali to se dešava izuzetno sporo jer serija koja se zove Titani troši veliku količinu vremena na priče i likove koji nisu Titani. Iako sezona 1 na prvi pogled stremi ka tome da nas dovede do momenta formiranja tima Titana, te usputne stanice na koje troši veliku količinu vremena (Hawk i Dove, Doom Patrol), ironično, bivaju zabavnije nego sam glavni narativ. Sve se oseća tromo i već viđeno. Iako je ciljano na zreliju publiku, Titani izgledaju kao da su namenjeni krindž tinejdžerima.

Pozitivni apsekti serije su kasting i kostimografija. Izgled likova je veran i upečatljiv toliko da je svakog od njih apsolutno moguće zamisliti u filmskoj DCEU franšizi upravo u izdanju iz serije (npr. Dick Grayson kao Robin uz Batmana Bena Afflecka). Svi glumci su odradili svoje uloge na maksimalnom niovu, ako se u obzir uzmu narativ bez jasno određenog smera i cilja i scenario u kome se scenaristi nisu preterano pretrgli od truda. Apsolutan pogodak je napravljen sa Jason Toddom kao Robinom, koji kao sporedni činilac ima za ulogu da utiče na razvoj Dicka Graysona kao lika i (nadali smo se) da ga dovede ili bar bude uzrok da Dick konačno postane Nightwing. Budući da će najveći deo fanova odlučiti da gleda seriju upravo zbog Dicka/Robina/Nightwinga, ovaj prelaz bi veoma dobrodošao u prvoj sezoni (ali nije se desilo).

POVEZANO: Doom Patrol – Kako DC preoblikuje superherojski žanr

Sezona 2:

Prva epizoda sezone 2 poslužila je kao finale sezone 1 koju smo gledali godinu dana ranije u kome vidimo epilog u sukobu neformiranih Titana sa Trigonom. Nakon toga serija je spremna da krene novim i nadali smo se boljim putem nego do sad. Mogu li Titani da odskoče od svojih trnovitih početaka? Dick Grayson, Raven, Starfire, Beast Boy, pa čak i Hawk, Dove, Wonder girl i Jason Todd, čitava plejada likova je tu, ponovo na raspolaganju. Sporedni likovi iz prve sezone Hawk, Dove, Wonder girl i Jason Todd su promovisani u glavne likove u ovoj sezoni. I to nije dovoljno, te smo u sezoni 2 dobili i jednu mega zvezdu kada su likovi u pitanju – nikog drugog do Brucea Waynea lično. Za negativca je ranije najavljivan ultra popularni Deathstroke, verovatno i najpoznatiji negativac kada su Titani u pitanju.

Dick okuplja nove Titane sa novim i starim članovima. Novi su svakako Raven, Starfire, Beast Boy i iznenađujuće Jason Todd, dok su Hawk, Dove i Wonder Girl već jednom prošli kroz sve to. Serija nastavlja sa problematikom koju vuče iz prve sezone ponovo fokusirajući se na narativ serije, a manje na razvoj likova. Dakle, sporedni likovi iz prethodne sezone su sada postali glavni, što implicira da je potrebno uvesti i nove sporedne likove. Jednom kada su Titani ponovo formirani, Deathstroke će im se ponovo naći za petama i početi da radi na tome da ih što pre razori. Serija se šeta između aktuelnih dešavanja i onoga što se starim Titanima dogodilo kada su se prethodni put sukobili sa Deathstroke-om. Uz sve to, u seriju je uveden i Superboy čija kompleksna pozadina biva prevelika za ovu sezonu.

Zbog preteranog broja likova i priča čini se da sve nije moglo da stane u 12 epizoda, te je krajnji utisak da su likovi ostali uskraćeni za mnogo bolji tretman. Još jednom se gotovo sve vrti oko Dicka, osim što ga umesto besa koji ne može da kontroliše, sada muči krivica. Priče iz prošlosti prvobitnih Titana otkrivaju njihov koban kraj za koji je zaslužan Deathstroke. On je uništio Titane jednom i sprema se da to učini ponovo i to mu polazi za rukom.

Serija se poigrava sa strpljenjem gledalaca ponovo razbacujući likove unaokolo samo kako bi se opet okupili za veliko finale. Ponavljanje premisa kao što su ”idi mi, dođi mi” odnos između Hawk i Dove ili moći Raven koje, kao i u prvoj sezoni, ponovo ne može da obuzda, čine da serija u drugoj sezoni ne uspeva da održi taj zabavni korak i interesovanje za likove iz epizode u epizodu.

Novi likovi svakako donose osveženje, ali na štetu starih likova sa kojima se u drugoj sezoni ne dešava ništa. Beast Boy, Raven i Jason Todd kao glavni likovi nemaju presudnu ulogu u narativu i to je veliki problem serije. Starfire u ovoj sezoni doživljava nešto više ličnog zapleta, ali na kraju sezone vidimo da je to samo kako bi se bolje postavila sezona 3. Nesumnjivo je Dick Grayson glavni adut ove serije, ali se uprkos tome sezona preterano vrti oko njega. 

Sezona je na radost fanova puna crowd pleasing momenata (Dick postaje Nightwing, on i Deathstroke se bore), problem je što se do njih dolazi užurbano i usiljeno. Sve što je delovalo obećavajuće tokom prve sezone nije ispunjeno jer su scenaristi ponovo zakazali. Put ka velikom finalu i ponovnom sukobu Titana i Deathstrokea dolazi sa nedovoljno ubedljivom pričom, emocionalnim ulozima i bez tenzije, krajnje predvidivo. Na kraju dobijamo Titane kao tim, ali se to dešava u senci drugog događaja – smrti jednog od glavnih likova koja se može okarakterisati kao najgluplja superherojska smrt na malim ekranima ikada. 

Pozitivni aspekti sezone su akcija, koje u ovoj sezoni ima mnogo više i koja sadrži nesumljivo najzabavnije momente sezone. U akciji će se naći Superboy i njegov pas obdaren moćima, Krypto (Supermenov pas iz stripova). Dick će pokazati svoj cirkuske, akrobatske veštine jednom kada postane Nightwing, što će okorelim fanovima lika biti izuzetno zadovoljavajuće. Kostimografija je ponovo na vrhunskom nivou. Novi likovi dobijaju sjajan tretman na tom aspektu, naročito Deathstroke. On kao negativac je zasigurno najjači aspekt sezone. Performans glumca Esai Moralesa je blistav i on krade slavu svim ostalima. Naravno i njegov lik pati zbog lošeg scenarija, ali Morales čini maksimalne napore da oživi ovog Deathstrokea iz stripova na malim ekranima. 

novi baner

Bruce Wayne je u ovu sezonu postavljen kao i Jason Todd u prethodnu, da kao sporedni faktor utiče na razvoj Dicka. Britanski glumac Iain Glen je bio kontraverzan izbor za ovu ulogu, što zbog toga što je Britanac, što zbog svojih godina (58). Njegov vremešni Bruce Wayne je previše topao nego što smo na to navikli. Iako je većinu vremena na ekrani proveo kao priviđenje Dicka Graysona, ono što je proveo kao pravi Bruce svakako nije ispunilo očekivanja publike.

Prva sezona Titana se završila sa obećanjem da će u narednoj sezoni biti bolje ostavljajući pregršt mogućnosti. Te mogućnosti nisu ispunjene uglavnom jer je scenaristima i kreatorima serije izvorni materijal koji imaju očigledno preveliki zalogaj. Pokušavajući da ubace što više likova i sub-plotova čine da Titani ne drže korak sa očekivanjima publike. 

Druga sezona se završila isto kao i prva, ali je bar zasitila publiku rođenjem Nightwinga. Međutim, koliko će publika imati strpljenja sa ovom serijom? Sezona 3 je potvrđena i pre nego što se sezona 2 završila. Ponovo imamo obećanje da će biti bolje i nove mogućnosti, ali znate kako kažu: ,,fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me.”

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x