Cemetery man (Delamorte Delamore) ili košmar iz kog se rodio Dilan

0

Iz romana koji niko nije hteo da objavi, izrodio se čuveni strip serijal. Lik sa imenom koje nalikuje na naziv hrane za pse ušao je u legendu i dao čuvaru groblja još jednu šansu.

cemetery man stripblog

Dellamorte Dellamore (Cementery man) je roman Ticijana Sklavija, završen 1983. U pokušajima da ga objavi, pisac progonjen demonima naišao je na nerazumevanje izdavača i rukopis je ostao da skuplja prašinu u fioci.

Međutim, Sklavi nije odustao od ideje kojom je prožeo Delamorte Delamore. Njeno seme je posadio u strip koji je 1986. ugledao svetlost dana pod okriljem Bonelija. Rođen je Dilan Dog.

Dilan je svojom pojavom napravio pravi bum i uneo dašak, zapravo buru, svežine na italijansku strip scenu tradicionalno pretrpanu vesternom. Strip koji okuplja sve vrste horora, a uz to servira i dozu humora i glavni junak sa kojim čitaoci mogu da se poistovete je nešto što je sredinom osamdesetih Boneliju trebalo kao krigla hladnog piva u pustinji.

Velika popularnost koju je Sklavijev strip stekao i ogromni tiraži su otvorili vrata konačnom objavljivanju Delamorte Delamore 1991.

cemetery man stripblog

Tri godine kasnije izlazi istoimeni film režisera Soavija sa Rupertom Everetom u glavnoj ulozi. Engleski glumac je poslužio Sklaviju za vizuelno kreiranje Dilana (makar u ranim epizodama) i to je, kako je Everet sam rekao, bio jedan od razloga da prihvati ulogu. Ipak, o Dilanu je znao samo to da nosi njegov lik.

Frančesko Delamorte je čuvar groblja u malom Italijanskom gradiću. Društvo mu pravi pomoćnik opsednut Špagetama Gnjagi čiji vokabular se sastoji samo od “gna”. Svake večeri oni se suočavaju sa povratnicima sa one strane Stiksa koji se misteriozno bude u potrazi za ljudskim mesom nekoliko dana posle smrti. Frančesko se pored toga bori i sa glasinama da je impotentan i ne uspeva svet da ubedi u istinu ni u jednom slučaju.

Pročitajte: Prvi zvanični trailer za “Birds of Prey”: Harley Quinn – postanak! (VIDEO)

Stvari na ovom palanačkom groblju će postati još uzbudljivije kada se pojavi prelepa udovica koju tumači Ana Flaki. Frančesko je upoznaje na sahrani njenog muža i ne okleva previše da joj stavi do znanja svoju ljubav na prvi pogled.

Ton filma je bez sumnje dilanovski. Čudna, mučna, bolesna horor atmosfera prožeta crnim humorom. Frančesko kao i Dilan bezuspešno pokušava da sastavi maketu. S tim što on sastavlja model lobanje, a ne jedrenjak. Poseduje revolver istovetan Dilanovom, a dele i istu zaljubljivu prirodu i obojica voze bubu. I kao ličnosti su na istom stepenu melanholije, ali će se različitost ipak uočljivo prikazivati kako pokretne slike napreduju prema kraju.

Ono što dva lica Ruperta Evereta nikako ne dele je inteligencija. Ume Dilan da bude jako tupav, ali je ipak detektiv i načitana vrsta bivšeg pandura. Frančesko je, s druge strane, polupismen i kao jedan od hobija ima iščitavanje telefonskog imenika.

Pitanje koje prati ovaj film je: Da li je ovo nezvanična ekranizacija Dilana Doga? Boneli u to vreme nije bio naročito zainteresovan za produciranje filmova po svojim junacima, pa su se možda filmadžije ovako snašle. Ipak, situacija oko razjašnjenja ovog pitanja je u neku ruku paradoksalna. Dilan Dog je iznikao iz romana koji možda ne bi ni bio objavljen da nije bilo strip serijala, pa samim tim ne bi bilo ni filma. Onda je u neku ruku Dilan adaptacija Frančeska iz romana, a Delamorte je adaptacija Dilana.

A ono što najviše doprinosi osećaju da je Frančesko Dilan iz neke druge stvarnosti je sam kraj. Pravi majndfak u stilu “Priče ni o kome”. Tako da nema potrebe za karakterizacijom ovog filma kao Dilanove adaptacije. Ovo u isto vreme i jeste i nije Dilan Dog. Ono što svakako jeste je prava stvar za obožavaoce istraživača noćnih mora.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x