Radivoj Rade Bogičević (1940-2019): Sećanje na stripskog trudbenika!

0

U nedelju, 4. avgusta 2019. u Beogradu, nakon kratke bolesti iznenadno je preminuo Radivoj Rade Bogičević, srpski stripar, animator, ilustrator, slikar i pisac.

Foto: RTS

Rođen je 16. maja 1940. u naselju Sremske Laze, danas u opštini Stari Jankovci u Republici Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Udruženja stripskih umetnika Srbije. radivoj rade

Najpoznatija dela su mu stripski serijali „Blažo i Jelica“ po scenariju Dobrice Erića, „Neustrašivi“, po scenariju Marije Nicić, i serijal po sopstvenom scenariju o starim Slovenima, „Akant“, koji je bio stripski hit SFRJ u drugoj polovini 1960-ih. Takođe je radio “Kapetana Džona Piplfoksa” po tekstu Dušana Radovića. Najveći deo karijere proveo je kao visoko cenjeni animator i ilustrator, saopšteno je.

Za svoju knjigu U trku za jelenom (2003) dobio je nagradu Politikinog Zabavnika za najbolju knjigu za decu i omladinu.

strip blog

Od 2010. aktivno je učestvovao u radu obnovljenog Udruženja stripskih umetnika Srbije, a od 2017. i u pripremi svojih sabranih stripova i proze.

Sahrana dragog Radeta, tvorca besmrtnog Akanta, održaće se u sredu 7. avgusta, u 13 časova, na pravoslavnom groblju u Surčinu. •

Sećanja Srećka Jovanovića na Radivoja Bogičevića (2007)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x