Strip “Dolina jorgovana” – autora Miloša Simića i Nebojše Remeljeja!

0

Priča o velikom i veoma interesantnom istorijskom događaju, priča o spomeniku kako istorije tako i prirode, priča o “Dolini jorgovana” gotovo da je zanemarena…

dolina jorgovana stripblog

Priču o dolini u kojoj mirišu jorgovani donose nam scenarista Miloš Simić i crtač Nebojša Remeljej. Oni su na svoj način opisali, u kratkoj epizodi, od svega četiri table, specifičan događaj srpske istorije. Kako je nastala “Dolina jorgovana”, i kakav je bio susret kralja sa svojoj budućom ženom.

Stefan Uroš I Nemanjić, želeo je da njegovoj ženi svaki dan, novo mesto boravka, država koje će biti kraljica, miriše na njenu domovinu. Kraljica Jelena Anžujska, ličnost kojoj se poreklo ne može utvrditi u potpunosti, ličnost kojoj je narodno predanje i prenošenje istorije podarilo i pogrešno ime, dobila je takvu čast da joj mirišu jorgovani, i podsećaju je na njenu rodnu Provansu. Danas, zbog ove ljubavne priče, dolinom Ibra, svima nama mirišu jorgovani u sećanje i slavu tih davnih dana.

Uživajte u nemo-stripskoj adaptaciji ove romantične priče. Kako autori kažu, nema reči u scenariju da se ne bi kvarila dostojanstvena, ljubavna atmosfera.

dolina jorgovana stripblog

dolina jorgovana stripblog

dolina jorgovana stripblog

dolina jorgovana stripblog

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x