Alan Ford trči poslednji krug u Ljubljani

0

Povodom jubileja 50. godina od stvaranja kultnog strip junaka Alan Forda, 23. maja otvorena je izložba pod nazivom “Alan Ford trči počasni krug” u Narodnoj galeriji u Ljubljani, Slovenija.

FOTO: Janko Dermastja, Narodna galerija

FOTO: Janko Dermastja, Narodna galerija

Na izložbi pod nazivom “Alan Ford trči počasni krug” otvorenoj u ljubljanskoj Narodnoj galeriji prikazano je 162 originalne table urađene u ranim godinama ovog kultnog komičnog serijala. Postavka je izložena u čast pedeset godina od stavarnja prve priče o grupi TNT, 1969. godine. Stvaraoci ovih priča bili su Lučano Seki Bunker i Roberto Raviola Magnus, prenosi Dnevnik.

-Alan Ford je strip koji sam čitao u mladosti, ali zbog neverovatnog značaja, smatram ga veoma važnim i danas, rekao je Rok Glavan inicijator i autor izložbe “Alan Ford, trči počasni krug”.

Pročitajte: Izložba, koncert i tribine u čast 50 godina Alan Forda u DKSG!

Na izložbi su, kao što smo naveli, prikazane 162 originalne table nacrtane između 1969. i 1975. godine, unutar 75 delova ovog stripa od strane originalnih autora. Nakon ovog broja, Magnus se povlači iz rada na Alan Fordu dok je njegov scenarista Buker i dalje nastavio rad sa drugim crtačima.

Ni Magnus, ni Bunker, ni njihovi naslednici (pošto se Alan Ford stvara i danas) nisu napravili fenomen i legendu od Alan Forda. To su uradili otac i sin sa ovih naših, jugoslovenskih prostora. Nenad Brixy i njegov sin Davor Brixy bili su ti koji su učestvovali u radu na priređivanju i prevođenju Alan Forda u SFRJ.

strip blog

Kako je došlo do toga da Alan Ford dođe na prostor bivše Jugoslavije? 

-Nenad Brixy je uvijek pratio što se događa na tržištu Italije, pa je tako vidio i Alan Forda. Njega je izdavao Pietro Dami sa kojim je Vjesnik surađivao tako da nije bilo problema oko ugovora i autorskih prava. Ujedno je crtač radio i neke erotske stripove koje su Vjesnikovci kupovali u Trstu te im je i tako bio poznat, naveo je Davor Brixy za Strip Blog.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x