Stvari koje je film Shazam! uradio bolje nego Aquaman

0

Aquaman se smatra katalizatorom u pomaku Warne Bros-a i DC-a, koji je pomogao da se promeni ton i pristup ovim filmovima nakon neuspeha njegovih prethodnika.

Stvari koje je film Shazam! uradio bolje nego Aquaman strip blog

Cilj je bio jasan. Svaki sledeći film nakon Aquamana kao prekretnice u DCEU, treba da poboljša sveopšti utisak o ovoj, do sada klimavoj franšizi. Shazam! je ispunio ovaj cilj. Aquaman je dominirao svetskim bioskopskim blagajnama. Shazam! nije pretekao uspeh Aquamana na tom polju, ali je pokupio dobre kritike i ostavio bolji utisak, te se može reći da je sveobuhvatno Shazam! najuspešniji film koji nam je došao iz DC-ijevog filmskog univerzuma. 

Shazam! je imao bolju interakciju sa ostatkom DC sveta. Aquaman je malo pokušao da uključi prethodne DC filmove. Pominje se Steppenwolf, Mera je bila u Justice League i to je otprilike to. Razlog tome je zasigurno činjenica da budućnost Batmana, Supermana, Flasha i Cyborga trenutno visi u vazduhu. Shazam! takođe nije mnogo uključivao ostale superheroje. Billy Batson i Freddy Freeman su ipak još uvek samo deca. Billy u početku uopšte nije zainteresovan za superherojske stvari, ali vidimo Freddy-jevu ljubav za superheroje poput Batmana i Supermana jer u njegovom svetu oni zaista postoje. Na kraju filma imamo i Supermanov cameo, ali razne figurice i oprema kao što je Batarang su zabavniji način definisanja ove trenutno sive zone i pokazivanja da ovi superheroji postoje u istom svetu. 

Pročitajte recenziju filma Shazam!: Odavno nismo imali ovako dobar origin film

Shazam! je imao upečatljivijeg negativca. Istaknuti negativci u oba filma nisu baš među najpoznatijim DC-ijevim negativcima. Aquamanov Ocean Master je previše grubo napisan i njegov potencijal koji često biva neiskorišćen i u stripovima, ovde je sasvim izostao. Sa druge strane, Dr. Sivana je napisan bolje, a Mark Strong je iskoristio priliku da ga učini upečatljivim. Kao mali Dr. Sivana je bio problematičan, a uz to je imao lošeg oca i starijeg brata. Na kraju je on prevazišao njihovu zlobu, postao negativac i uživa u tome. Njegovom liku je više dozvoljeno da se razvija na ekranu i film je imao koristi od toga. 

Shazam! je ispričao realniju priču. Dok se (nepomenuti) Captain Marvel snalazi u istraživanju svojih supermoći i bori protiv negativaca, Billy Batson se nosi sa problemima realnog sveta i običnog tinejdžera. On je skitnica koja ide iz jedne hraniteljske porodice u drugu. Majka ga je ostavila kad je bio mali i prolazi kroz život potpuno sam. Mnoga deca imaju probleme u tinejdžerskom periodu, stoga ovo nije filmska priča koja je nerealna. 

Shazam je bolje napisan. Put Aquamana do trona Atlantisa nije doneo ništa što nije viđeno mnogo puta do sada. Radnja je totalni kliše koji funkcioniše samo zbog sjajnog vizuelnog iskustva. Dok je Shazam! doneo nešto novo tako što je nezrelom dečaku dao Supermenovske sposobnosti. Ni Shazamu da se ne lažemo ne fali predvidljivosti, ali nije nimalo dosadan. Npr. Black Manta u Aquamanu je sasvim kul lik. Ali što se tiče protoka glavne priče bio je totalno nebitan. Dodat je tu samo kao predstavljanje još jednog budućeg Aquamanovog negativca. Uprkos zanimljivosti i da nije bio u filmu ništa se ne bi poremetilo, te je totalno zamenljiv. Dok u filmu Shazam! svaki lik ima kakav takav smisao.

strip blog

Shazam! ima više humora. Freddy Freeman je najzaslužniji za humor u ovom filmu. On je savršena suprotnost mračnijem ponašanju Billy Batsona. Zachary Levi je takođe pružio dobar performans odraslog koji ima svest tinejdžera. Njih dvojica imaju mnogo smešnih momenata (scena kad Shazam saznaje da je otporan na metke). Dečiji nestašluci u ovom filmu svakako donose više humora nego porodične intrige u Aquamanu. 

Shazam! je oživeo relativno nepoznatog superheroja. Pre ovog filma procenat onih koji bi rekli da im je originalni Captain Marvel omiljeni superheroj je verovatno negde oko 0,1%. Nakon filma, nema šanse da je to slučaj. Bez obzira na pol, religiju i nacionalnost svako dete od osam do petnaest godina može reći da je Shazam! njihov omiljeni superheroj. Tu je sva magija ovog filma. Shazam je išao putem od nekoga ko je niko, do postanka superheroja, kakav svako dete sanja da bude. Tamo gde Shazam priča toplu priču, Aquaman pokušava da bude hladnokrvan zahvaljujući Jasonu Momoi. Sve što je bilo potrebno na Billy-jevom putu je da ima dobro srce. Nije li to ona dirljiva poenta superheroja?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x