Supermen Ričarda Donera 40. godina kasnije

0

,,Da li je to ptica?! Da li je to avion?! Ne, to je Supermen! Brži od metka, snažniji od lokomotive, neverovatni stranac sa planete Kripton, koji može da preskoči visoke zgrade u jednom skoku.”

superman stripblog

Supermen Ričarda Donera sa poznatim sloganom ,,You’ll Believe a Man Can Fly” 40. godina kasnije ostaje upamćen kao prvi superherojski film. Doner se sa veštim osećajem za autentičnost pouzdano poigrava između humora, drame i romantike sa specijalnim efektima. Studio je odrešio kesu sa 55 miliona dolara budžeta sa startnom željom velikih imena oko projekta. Prvi je bio scenarista Mario Puzo koji je tada bio popularan nakon Kuma. Pošto je proveo neko vreme upoznavajući se sa materijalom i likom, Puzo je napisao 500 stranica scenarija predviđenih za dva filma.

Doner je isticao koliki je fan i uticaj Supermen stripova na njega, te je mrzeo Puzov scenario smatrajući da omalovažava superheroja i da je u pitanju samo bezumna akcija, te je doveo svoje ljude da izvrše korekcije. Sledeće veliko ime bio je Marlon Brando koji je plaćen 4 miliona dolara za sporednu ulogu Supermenovog pravog oca Džor-Ela. Glavnu ulogu Donerovog Supermena će zauvek pratiti anegdote i razmatranja ,,šta bi bilo, kad bi bilo?” , jer je ta uloga ponuđena skoro svim tadašnjim zvezdama. Al Paćino, Pol Njumen, Stiv Mekvin, Bobi Redford, Klint Istvud, Silvester Stalone… Doner je na kraju odlučio da uloga ode tada nepoznatom glumcu Kristoferu Rivu. Riv je poleteo, dok je ekipa na snimanju plakala, ostalo je istorija. 

Pročitajte još: Vojnov: DC je od Donerovog Supermena redefinisao, ne samo superherojski film, već i blokbaster

Supermen koji se bavi pretapanjem izvornog materijala iz stripa na film, sa sigurnošću od glave do pete postaje šablon za moderan superherojski film i početak turbulentnog odnosa između stripova i Holivuda. Supermen nikad nije bio zamišljen kao jedan film, već je zamišljen da bude snimljen ,,rame uz rame” sa filmom Superman II, koji dve godine kasnije deluje kao potpuni nastavak doživljaja prvog filma . Ovakva postavka je formula koju je Marvelov studio prati od prve faze svog superherojskog univerzuma. Ipak, sledeći nastavci Supermena su ostali u senkama raznih kontraverzi pa nisu uspeli da dostignu uspeh prvog superherojskog filma. Superherojske adaptacije jednostavno nisu bile aktuelne sve do 1989. kada je Tim Barton sa Betmenom na neki način redefinisao trend postignuvši nove uspehe sa superherojskim filmom. Danas je superherojski film postao novi vestern kinematografije. 4/10 najprofitabilnijih filmova svih vremena su superherojskog žanra. 

Bez obzira na to koliko su specijalni efekti napredovali, i koliko je Supermen ostario tokom godina, koliko god njegova popularnost varirala, Donerov Superman će zauvek ostati voljeni, nostalgični i jedan od najvećih superherojskih filmova ikada. 

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x