Konferencija posvećena Ranku Munitiću u KCB

0

Filmski centar Srbije organizuje 14. i 15. decembra 2018 dvodnevnu Konferenciju posvećenu stvaralaštvu Ranka Munitića i uspomeni na ovog proslavljenog velikana jugoslovenske i srpske kinematografske kulture.

ranku muniticu stripblog

Mesto održavanja konferencije je Kulturni centar Beograda, Galerija ARTGET, a vreme je oba dana isto od 12 do 15 časova.

-U tom smislu obratili smo se uglednim filmskim poslenicima širom regiona, u želji da ovoj dvodnevnoj manifestaciji damo što širi i sadržajniji značaj. Učesnici Lordan Zafranović, Milan Vlajčić, Ljubica Beljanski Ristić, Oleg Jeknić, Zoran Stefanović, Andrijana Ružić, Bojana Andrić, Mina Sablić Papajić, Jelena Bešir, navodi se u saopštenju za medije.

Prvog dana, sutra, govore Lordan Zafranović, Milan Vlajčić, Zoran Stefanović, Ljubica Beljanski Ristić, Oleg Jeknić, dok će drugog dana, u subotu gosti biti Bojana Andrić, Jelena Bešir, Andrijana Ružić, Mina Sablić Papajić, Veljko Krulčić.

Ranko Munitić (Zagreb, 3. april 1943. — Beograd, 28. mart 2009) bio je teoretičar, kritičar, novinar i istoričar umetnosti — jedan od najznačajnijih stručnjaka za popularnu kulturu i medije u SFRJ.

Polja interesovanja su mu najčešće bila jugoslovenski film, kinematografska animacija, strip, dokumentarni film, umetnička fantastika, televizija, gluma i glumci.

Pročitajte: Reboot stripa Buffy the Vampire Slayer

Munitić je prvi članak objavio u srednjoškolskom časopisu Polet, maja 1961. godine. Prvi profesionalni članak objavio je u listu za umetnost i kulturu Telegram, novembra 1962. Od tada objavljuje kritike, eseje, šire studije i preko 70 autorskih monografija. Polja interesovanja su mu najčešće bila jugoslovenski film, kinematografska animacija, strip, dokumentarni film, umetnička fantastika, televizija, gluma i glumci.

Kao scenarista prvi put se pojavio filmom „Putujući kino“ (1964). Pisao je scenarije za crtane i dokumentarne filmove, televizijske emisije, a sarađivao je na nekoliko scenarija za celovečernje igrane filmove. Napisao je i scenario za film „Oficir s ružom“ (1987) Dejana Šoraka.

Kao član Upravnog Borda ASIFA-a, Međunarodnog udruženja sineasta animiranog filma, učestvovao je 1970-ih i 1980-ih u svetskom poduhvatu popularizacije i promocije kinematografske animacije. Bio je član žirija i komisija na dvadesetak festivala kratkometražnog i animiranog filma širom sveta. Priredio je u inostranstvu stotinak retrospektiva jugoslovenskog filma, posebno „Zagrebačke škole crtanog filma“ i „Beogradske škole dokumentarnog filma“.

Od 1960-ih učestvuje u glavnim televizijskim emisijama o filmu u Zagrebu i Beogradu, a od 1980-ih realizovao je kao autor za novosadski studio osamdeset jednočasovnih portreta vodećih glumaca u sopstvenoj seriji „Veče sa zvezdama“.

Od decembra 2011. u Beogradu radi Centar za medije „Ranko Munitić“ koji je osnovala Zorica Jevremović. Od aprila 2012. godine Centar dodeljuje nagradu „Trepetalo iz Trogira – Regionalna nagrada za medije Ranko Munitić“. Do sada su je dobili Nedeljko Dragić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Lordan Zafranović i Karpo Aćimović Godina.

U okviru centra, od decembra 2012, kvartalno izlazi višejezični Mediantrop, regionalni časopis za medije i kulturu, usmeren na područje Jugoistočne Evrope.

Stripovi na kojima je radio “Strip — deveta umetnost”, “Sexarion superstrip”, “Fucking comics”, “Deveta umetnost, strip”, “Deveta umetnost, strip” – drugo izdanje, “Strip, deveta umjetnost”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x