Izložba „Linije fronta, Prvi svetski rat 1914–1918” u Narodnoj banci Srbije

0

Otvaranje izložbe „Linije fronta, Prvi svetski rat 1914 – 1918“ održaće se sutra od 17 i 30 u Narodnoj banci Srbije (na Slaviji). Postavka će biti tu do 27. novembra i za to vreme posetioci će moći da se upoznaju sa ovim projektom.

linije fronta stripblog

Otvaranje izložbe sutra u 17 i 30, a izložba traje do 27. novembra

Projekat „Linije fronta, Prvi svetski rat 1914–1918” – serije antologija kratkih strip priča na temu Velikog rata je nastao u saradnji izdavačke kuće Sistem Komiks i Francuskog instituta u Beogradu, na srpskom i francuskom jeziku.

-Povod za susret i kreativni dijalog autora iz regiona i Francuske je nastao u trenutku obeležavanja sto godina od Velikog rata koji je na specifičan način povezao Srbiju i Francusku a sada toj vezi počast odaju najbolji stvaraoci devete umetnosti – stripa, iz ovih zemalja, stoji na Fejsbuk stranici poziva za sutrašnje otvaranje izložbe u tekstu strip autora Pavla Zelića.

Tema stripova koji čine „Linije fronta“ su ne samo presudni istorijski događaji, pobede i porazi, već i katastrofalan uticaj Velikog rata na život običnih, naizgled malih ljudi, koji pričaju velike priče. Među autorima se nalaze zvučna imena evropskog stripa: Rodolphe, Bruno Falba, Philippe Zytka, Olivier Dobremel Dobbs, Aleksa Gajić, Darko Perović, Dragan Paunović, Zoran Janjetov, Zograf, Dražen Kovačević, Milan Jovanović, Rajko Milošević Gera, Michel Dufranne, Frederic Bertocchini, Igor Kordej, Milorad Vicanović Maza i drugi, ne samo iz Francuske i Srbije već i drugih zemalja Balkana. Ukrštanjem njihovih umetničkih i duboko ličnih pogleda na sukob koji se dogodio vek ranije, „Linije fronta“ istražuju ostatke kolektivnog nesvesnog i materijal i teme prenete sa kolena na koleno.

Pročitajte: STRIP KONKURS: Otvoren Međunarodni strip konkurs u okviru II Strip Festa

-Ovo izdanje ima za cilj da današnjoj omladini približi veliku tragediju koja je uzdrmala 20. vek i da podseti na to da su upravo Srbija i Francuska u njoj procentualno imale najviše žrtava, napisao je u predgovoru prve knjige Žan-Pjer Verne, istoričar i scenarista, napisa je Zelić na Fejsbuk stranici poziva za otvaranje izložbe. 

Objavljivanje strip albuma Linije fronta podržali su Ministarstvo kulture republike Srbije i zvanična Misija za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata u Francuskoj.

Na velikoj retrospektivnoj izložbi u Narodnoj banci Srbije od 9. novembra 2018. pa sve do 27. novembra će biti prikazane najreprezentativnije priče iz dosada sedam objavljenih antologija, kako bi se u trenutku kada se obeležava stogodišnjica primirja u Velikom ratu na simboličan način zaokružila i priča o stripovima koji su na dostojan način odali počast herojima bez kojih ni nas ne bi bilo.

Kustosi izložbe su, urednik Sistem Komiksa Igor Marković, producent i autor Pavle Zelić, organizator i predstavnik Sistem Komiksa Aleks Marks.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x