Vekovnici i Korto Malteze obeležili ovu stripovsku godinu u Srbiji

0

Kao najbolja strip izdanja u 2017. godini objavljena u Srbiji od domaćih izdavačkih kuća ističu se albumi junaka Korta Maltezea i serijal Vekovnici.

stripovsku godinu stripblog

Pregled 2017. godine u svetu devete umetnosti

Izdavačka kuća Darkvud pokrenula je projekat objavljivanja epizoda Korta Maltezea autora Huga Prata na ćirilići. Takođe, ovaj poduhvat je značajan zbog toga što u Srbiji nikada nisu u potpunosti objavljene avanture neustrašivog moreplovca Korta Maltezea.

-Korto Malteze u izdanju Darkvuda je, po mom mišljenju, strip izdanje godine u Srbiji. U pitanju je jedan kapitalan izdavački projekat, izveden po najvišim svetskim standardima, koji jedan svetski strip klasik na pravi način uvodi u srpski strip – ni trenutak preprano, ističe za Danas scenarista stripa Vekovnici Marko Stojanović.

Stojanović navodi da Stripoteka, ovdašnji najstariji strip časopis i drugi najstariji strip časopis u Evropi, jedini je strip časopis koji ne propušta da kupi.

-U poslednjih godinu dana doneo nam je neke od najboljih stripova francuske škole stripa, što je uvek bio njegov trejdmark, ali i američkog i italijnaskog stripa, što je jako prijatna novina koju podržavam. Domaćeg stripa je bilo, ali na kašičicu, i to je polje na kome postoji prostor za napredak. Kad smo već kod domaćeg stripa, u protekloj je godini bitan bio sedmi album “Tarzana” koji između tvrdih korica sakuplja jednu od najsvetlijih epizoda jugoslovenskog stripa te izvozni proizvod koji je gotovo samostalno reprezentovao domaći strip u inostranstvu u toj deceniji . Ta decenija se, pak, sa svoje strane vodi kao zlatno doba srpskog stripa, objašnjava Stojanović dodajući da je takva vrsta reizdanja domaćih stripova izuzetno bitna za očuvanje baštine domaćeg stripa.

Strip serijal Vekovnici ove godine obeležio je deceniju postojanja albumom “Zemlja čuda” desetim po redu. Scenarista Marko Stojanović okupio je armiju crtača sa Balkana i tako održao priču o besmrtnima (besmrtni su likovi u stripu Vekovnici uglavnom junaci iz književnosti, priča i bajki) dugi niz godina.

-Istakao bih stripove Marka Stojanovića i grupa autora “Vekovnici – Zemlja čuda” (samostalno autorsko izdanje), Barbara Jelin “Irmina” (Komiko i Modesti stripovi), Vilfrid Lupano i Gregori Panačone “Okean ljubavi” (Besna kobila), kaže za Danas Milan Jovanović urednik u izdavačkoj kući Darkvud.

Za sva tri navedena dela, Jovanović smatra da ih krase elementi vrhunske stripske literature.

-Dobro su napisani, a njihovi scenariji su u harmoničnom odnosu sa izuzetnim crtežima. Za naš strip posebno je važna deseta knjiga Stojanovićevog serijala Vekovnici. Objavljivanje čak deset albuma autorskog stripa tokom deset godina stvaranja u okolnostima u kojima rade domaći strip-autori, poduhvat je epskih razmera. Vekovnici su nesumnjivo postali jedan od najznačajnijih naslova u bogatoj istoriji srpskog stripa.

Pored Vekovnika svoj jubilej ove godine je proslavio strip Korto Malteze koji obeležava pedeset godina od nastanka. Takođe, u našoj zemlji se proslavilo trideset godina od objavljivanja prve epizode stripa Dilan Dog u Srbiji. Važno je istaći i to da je tokom 2017. škola stripa “Đorđe Lobačev” napunila 25 godina postojanja.

*Jovanović: Vekovnici su postali jedan od najznačajnijih naslova u bogatoj istoriji srpskog stripa

*Zelić: Vekovnici “Zemlja čuda” napravili ultimativni eksperiment gde

*Stojanović: Korto Malteze u izdanju Darkvuda je, po mom mišljenju, strip izdanje godine u Srbiji

-U godini u kojoj stripovski, ali svakoliki umetnički svet obeležava pola veka Korta Maltezea, a mi tri decenije od pojavljivanja Dilana Doga na ovim prostorima oba ova vanvremenska junaka su u Srbiji slavljena kako kroz brojne promocije i tribine ali i kapitalna izdanja kao što su “Majke i očevi” Veselog Četvrtka, verovatno najbolje Dilan Dog izdanje ikada, igde, ističe za Danas strip scenarista Pavle Zelić.

Zelić navodi da je domaci jubilej koji pre svega ističemo desetogodisnjica serijala Vekovnici scenariste Marka Stojanovica, koji je pak sa novim albumom “Zemlja čuda” napravio ultimativni eksperiment gde svaku stranicu crta drugi crtač, ukupno 76 njih u albumu.

-Korta Maltezea izdaje Darkvud koji je nagradu za izdavača godine na Salonu stripa dobio i zbog reanimacije Stripoteke najaktuelnijim, pa čak i vrlo ekskluzivnim izdanjima, zaslužan je i za konačno objavljivanje legendarnog serijala Skalpirani (Scalped) naseg Rajka Miloševića Gere. Nastavilo se i sa ključnim projektom sećanja o Prvom svetskom ratu sa čak dva nova albuma Linija fronta petim i šestim u izdanju Sistem komiksa, zaključio je Zelić.

Objavljeno 30. 12. 2017 u dnevnom listu Danas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x