“Palp” – Ima li srećnog kraja za odmetnike?

“Palp” je strip iz avgusta 2020. godine koji je novi proizvod saradnje između pisca Eda Bribejkera i crtača Šona Filipsa.

“Palp” - Ima li srećnog kraja za odmetnike?

Prikaz stripa “Palp” po scenariju Eda Brubejkera, crtača Šona Filipsa i koloriste Džejkoba Filipsa

Ono što nije tipično za duo Brubejker/Filips je to što je “Palp” one-shot projekat koji nije povezan sa njihovm prethodnim krimi pričama, a ima mnogo vrlina i sličnosti sa njihovim prethodnim radovima. 

“Palp” priča priču o Maksu Vintersu, ostarelom piscu iz 1930-ih, koji sastavlja kraj s krajem pišući priče za vestern palp magazin za dva centa po reči. Ono što njegov urednik ne zna, a to je zašto je Maks toliko dobar u opisivanju vestern priča, da on te priče zasniva na sopstvenim avanturama koje je proživeo kao pljačkaš i odmetnik u umirućim danima divljeg zapada. Sada, na vratima smrti, sa bolesnim srcem, bez penzionog fonda i ušteđevine, Mask želi da osigura budućnist žene koje voli. Zato se odlučuje da odradi poslednji pljačkaški posao, a to je pljačkanje američkih nacista.

Priča se glatko prepliće fokusirajući se na mladost Maksa Vintersa kao kauboja s kraja 19 veka s jedne strane i na sadašnjost i njegov strah od starosti i smrti s druge. “Palp” je neo noir, vestern i krimi triler istovremeno. Prožet je sa svim onim tipičnim stavkama kada je Brubejker u pitanju; mračni, surovi svet sa iznurenim, pretučenim glavnim likom, prepunim ožiljcima na duši, a ipak toliko čvrstim i toliko stvarnim. Ponovo vidimo da je Brubejker apsolutni gospodar osmišljavanja i raazvoja karaktera izmišljenih pojedinaca.

Povratak Maksa Vintersa odmetničkom životu u svojim poznim godinama dosta podseća Brusa Vejna u Milerovom “Povratku Mračnog Viteza”. Njegov povratak iz ”penzije” prati dosta sličan put. Nekada strašni odmetnik gleda kako njegov svet tone u dekadenciju i haos, vlada zakon jačega, moderni odmetnici nemaju čast, a sitne nepravde često primoravaju Maksa da deluje. Maks Vinter je arhitip antiheroja, revolveraša koji je odmetnik, ali poseduje čast i kodeks. Njegov poslednji životni cilj je da se izvori za dostojanstven završetak života i srećan kraj.

Pročitajte: “Ja, Fransoa Vijon” – Grešna duša anđeoskog jezika

This slideshow requires JavaScript.

Vizuelno, ovo je još jedno sjajno delo Šona Filipsa. On poseduje određeni obrazac za ilustraciju noira koji garantuje uspeh. Njegova olovka je oštra, pokreti jasni, a figure smele.

Ipak, atmoferu ovog stripa najbolje dočarava kolorista Džejkob Filips. On ne samo da nadograđuje Šonov crtež, već nas na najbolji način uvodi u Maksov način razmišljanja i njegovo doživljavanje sveta. Za Maksove flešbekove iz odmetničkih dana na divljem zapadu Džejkob Filips koristi oskudnu paletu boja, svega 2-3, uglavnom jarke i svetle, definišući tako Maksovo doživljavanje sveta koji je bio jednostavniji i mnogo manje mračan. Ovim takođe odaje počast starim stripovima iz novina, iz vremena kada su koloristi na raspolaganju imali samo 4-5 boja. Sadašnjost je obojena upravo onako kako je Maks doživljava i kako se i sam oseća, mračno i sumorno, dok su jedino scene u kojima je prisutna Maksova supruga obojene toplim i svetlim bojama. 

“Palp” je još jedan uspešan plod saradnje Brubejkera i Filipsa. Pred čitaoce su doneli još jednu uzbudjlivu priču koja podstiče maštu i lika koji će ostati urezan u sećanje nakon čitanja.

Domaća publika nije dugo čekala na to da ovaj strip pročita na srpskom jeziku. Za to se pobrinula izdavačka kuća Čarobna Knjiga koja je “Palp” objavila u maju 2021. godine, u tvrdom povezu formata 210x297mm, kao začetnika edicije ”Veliki novi svet” koja će biti posvećena ostvarenjima američkog stripa.

POGLEDAJTE I OVO:

Ostavite strip komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of