Izložba, koncert i tribine u čast 50 godina Alan Forda u DKSG!

0

Malo je stripova koji su nadmašili sve dosadašnje rekorde i uvukli se u pore pop-kulture osvojivši veći deo celog društva.

alana forda u dksg stripblog

Jedan od njih je, bez ikakve sumnje, Alan Ford, strip sa izvanrednim crnim humorom, društvenom, političkom ali i istorijskom satirom koji je doživeo rekordne tiraže i mnogobrojna reizdanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Tim povodom, u maju mesecu se obeležava tačno 50 godina od izlaska prve epizode u Italiji, navodi se u saopštenju za medije.

U holu Biblioteke, izložba brojnih izdanja stripa Alan Ford povodom 50-ogodišnjice izlaska prvog broja u Italiji. Strip je jedan od najčitanijih na ovim prostorima.

Kuriozitet izložbe je izlaganje prve epizode „Grupa TNT“ u svim izdanjima iz celoga sveta. Izložbu će obogatiti i tekstualni prilozi iz istoimenog stripa. Pored izložbe, zainteresovani studenti će imati priliku da pročitaju pojedine epizode u biblioteci. Autor izložbe je Marjan Matić. Kontributor je Mario Reljanović.

alana forda u dksg stripblog

   4. 6. – 6. 7. 2019, Velika galerija Otvaranje: utorak 4. 6. u 19:00h

   Izložba stripa Alan Ford

   ULAZ SLOBODAN, IZLAZ SE NAPLAĆUJE

Na izložbi će biti prikazane skenirane i odštampane table sa kadrovima iz stripa koji će ukazati na razloge popularnosti Alan Forda na ex-Yu prostorima od prvog broja do danas. Biće predstavljeni karakteristični dijalozi, “štosovi” koji su zaživeli u svakodnevnoj komunikaciji, univerzalna i britka promišljanja osobina i karaktera ljudi kroz ironični odnos prema društvenom sistemu, praćena nadrealizmom, humorom i zlobnim referencama koji su vezani za realnost zapadnog društva. Ovom izložbom predstavljamo italijansku kulturu, koja je uticala na kulturu bivše Jugoslavije.

Posle otvaranja izložbe, izdavačka kuća Color Media International, posetiocima će podeliti nekoliko epizoda Alan Forda.

Izdavačka kuća „Politika“ će povodom godišnjice stripa podeliti različite primerke Politikinog zabavnika nakon otvaranja izložbe, napisano je u saopštenju.

strip blog

   Utorak, 4. 6. 20:00, Velika sala:
   SLOBA DRAGOVIĆ – koncert „ALAN FORD – SPY STORY“

Izvođači: Sloba Dragović (klavijature i vokal) 

Članovi benda “Gis Maj Es”: Mladen Dragović (bubanj), Branimir Marković (bas gitara), Dragan Hajnrih (gitara)
Specijalni gosti: Nikola Demonja (saksofon), Luka Puletić (gitara), kao i gosti iznenađenja 
Sloba Dragović će uz pratnju benda premijerno izvesti svoje simfo-rok delo “Spy Story”, komponovano kao omaž stripu Alan Ford. 

Prva epizoda stripa (Grupa TNT) biće projektovana na platnu i uz savršenu sinhronizaciju sa uživo izvedenom muzikom predstavljaće performans retko viđen na našim prostorima.

U nastavku koncerta biće izvedena dela od ranije poznata publici iz autorskog opusa Slobe Dragovića i benda “Gis Maj Es”.

Pročitajte: Naš prijateljski sajt Helly Cherry proslavio 16 godina postojanja!

   Četvrtak, 6. 6, 19:00, Mala sala

   ALAN FORD – PRVIH PEDESET GODINA 

Na tribini će biti reči o fenomenu Alana Forda na ex-Yu prostorima, ko je Alan Ford u životima svih nas? Prepoznajemo li se mi u njemu i društvu u kome živimo, šta je on nama i da li je izgubio svoj identitet posle 50. godina? Da li je prvobitna zamisao autora izgubila suštinu stripa u novom veku i može li se satira onog vremena projektovati na današnjicu… O tome i o drugim temama vezano za strip Alan Ford razgovaraće:

Lazar Džamić, autor knjige „Cvećarnica u kući cveća“, Pavle Zelić, autor stripa „Lana Tafi“ – strip o falsifikovanim lekovima, Rok Galvan kolekcionar stripa iz Ljubljane, Jasen Kundalić, urednik Alan Forda iz izdavačke kuće Color Media International, Gani Sunduri,direktor i organizator međunarodnog stripa i karikature u Prizrenu, Mario Reljanović, kolekcionar i moderator, Marjan Matić, autor projekta „50 godina Alan Forda“, organizator i moderator.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x