“Popaj – knjiga druga 1930-1931”: Popaj je zapravo, pravi superheroj!

0

Zaista više nema nikakve sumnje, nakon ove knjige svima je jasna jedna činjenica – Popaj jeste superheroj!

superheroj stripblog

Prikaz stripa “Popaj – knjiga druga 1930-1931” E. K. Sigara u izdanju Komika

Kada se hronološki čitaju stripovi o mornanu Popaju, ako je pre toga postojala bilo kakva sumnja, nakon serije priča skupljene u strip “Ljubav u džungli”, počevši od 25. februara 1930. godine, svima postaje jasno da je naš dobri moreplovac više od običnog čoveka. Popaj je u epizodama koje su usledile preživeo trovanje lošom vodom, od koje nijedan čovek, niti životinja nisu preživeli, pretekao je i streljačko stroj i još mnogo toga, i zbog toga se slobodno može nazvati superherojem.

Pročitajte: “Popaj – knjiga prva 1928-1930”: Sirovina dobrog srca u svom prvom naletu!

U periodu od 1930-1931. godine, Popaj još uvek nije počeo da jede spanać kako bi dobio snagu, ali se njegov izgled iz epizode u epizodu menjao. Generacije 1990-ih godina, koje su gledale sinhronizovane crtane filmove o Popaju, mahom pravljene 1980-ih godina, zapamtile su Popaja kao snažnog mornara oblih ruku, brade, glave i nosa, u belom, mornarskom odelu. Međutim, kada se Popaj pojavio u stripovima 1929. godine, izgledao je veoma depresivno, u svom sirovom liku, veoma sirovo nacrtano, sa šiljastom, spuštenom bradom na kojoj se nalazi rupica i dugačkim spuštenim nosom, ali velikim podlakticama. Kako su epizode u 1930. i 1931. godini odmicale, Popajev lik se menja u malo vedriju pojavu sa više oblina, najviše u glavi. Njegova glava je postala okruglija, brada takođe, rupica se sve više isticala na njenoj sredini, a nos je postao manje spušten i okrugao. 

Druga integralna knjiga Popajevih avantura 1930-1931. godine, koju je priredio Komiko donosi nam na početu priču, nastavak na epizodu “Crna školjka” – “Ljubav u džungli”, zatim su usledile epizode “Misterija Braunston hila”, “Viltsonova tajna”, “Odmetnik Gilnt Gor”, “Jednosmerna banka”, “Veliki rat klanova” i “Previše kraljeva.

superheroj stripblog

Priče se vrte oko detektivske agencije koju su Kastor Ojl i Popaj otvorili nakon što su rešili misteriju Braunston hila i Viltsonovu tajnu, dve veoma zamršene priče sa primesama neverovatnog, a zatim su se dali na put za odmetnikom Glintom Gorom, na kojem je Oliva, kao jak ženski lik pokazala koliko je snažna i koliko može da se sama bori sa bandom odmetnika sa juga SAD-a. 

-Oliva je možda najsavršeniji ženski lik u čitavoj istoriji stripa, mada još niko, podrazumevajući i njenog večitog verenika, samog Popaja, nije do kraja ustanovio šta se zaista nalazi ispod njene skromne, nekaćiperne bluze, napisao je Žika Bogdanović, veliki stripski znalac i teoretičar, u uvodniku za izdanje Komika.

Kako je Sigar smišljao sve komplikovaniju radnju za Popajev strip, zapravo “Pozorište u naprstku” koji je i tako, od početka bio i više nego apsurdan, tako da je imao i više nego mnogo prostora za igru sa sarkastičnim, apsurdnim, ali i komičnim scenama. Autor je sa lakoćom uveo više nego komičan element u to kako Popaja ne sluša konj, a on prema njemu koristi terminologiju za brod i upravljanje njime. 

Strip je objavljen u odlično, priređenom izdanju Komikovog tipa, sa korektnim, zapravo veoma osvežavajućim prevodom Ilije Čanka. Moramo spomenuti tanku riknu, zaobljenu koja, u ovako vodoravnom izdanju, može da ugrozi strip fizički, odnosno na polici se krivi. 

Popaj jeste superheroj, možda i više od toga

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x