Stripom protiv dikatature: Ovo nije samo umetnost, ovo je potreba!

0

Cilj Facebook stranice “Stripom protiv diktature” je da se kroz strip ilustracije na neposredan način predoči javnosti trenutna situacija u Srbiji i sve ono što se dogadja oko nas..

stripom protiv diktature stripblog

Ovu stranicu osnovao je Miloš Dragojević, strip scenarista i umetnik koji vodi ovu stranicu, identičnu stranici Igora Lečića – Milan Dog, u januaru 2020. godine i za veoma kratko vreme stranica je dostigla veliki broj pratilaca, ljubitelja strip umetnosti, ali i satiričnog ismevanja stvarnosti i realnosti u Srbiji. 

Stripovi su obično na jednoj tabli, koja se pravi od, najčešće dve fotografije, provučene kroz filter i zatim u oblačiće upisan satiričan tekst.

Pročitajte: “Kulin – Tajna slanih izvora 2”: Kulinova era tek počinje!

-To me raduje, a posebno jer neke objave imaju i preko hiljadu deljenja što smatram da je ogledalo kvaliteta samog sadržaja. Sve je počelo spontano i do dan danas bez uloženog dinara. Planovi za budoćnost su realizacija štampanog izdanja sa radovima iz proteklog perioda kao i otvaranje sajta “Stripom Protiv Diktature”, rekao je Miloš Dragojević, vođa ove Facebook stranice, za Strip Blog.

stripom protiv diktature stripblog

Pored toga što je ljubitelj i kolekcionar stripova, na rad u formatu kakav je prisutan na stranici “Stripom Protiv Diktature”, Dragojevića je podstakla potreba da se u kratkoj formi i na što direktniji način izrazi i prenese svoju poruku.

-Inspiraciju sam našao u potezima, izjavama i aferama čiji smo svedoci svakodnevno, a čiji su glavni akteri svima dobro poznata lica sa političke scene Srbije. Takodje kroz moje radove na satiričan način nastojim da ukažem na stanje društva u kome danas živimo, a koje već duže vreme “boluje” od stanja poremećenog sistema vrednosti, ističe Dragojević. 

Posetite stranicu “Stripom protiv diktature”: OVDE

Dragojević smatra da strip kao umetnost ima jednu posebnu dimenziju i da je poruka prenesena na ovaj način dugovečnija i upadljivija u odnosu na poruke koje se prenose putem drugih medija.

stripom protiv diktature stripblog

-Strip se doživljava kao nešto staro, tradicionalno i sa velikom dozom nostalgije kod ljudi. Zbog toga je poruka prenesena na ovaj način uvek simpatičnija i rekao bih bolje prihvaćena kod publike od recimo poruke prenesene putem video klipa. Ipak u eri kada smo svakodnevno zatrpani morem različitih sadržaja sa raznih medija smatram da ukoliko neko želi da baš njegova poruka ili informacija stigne do ljudi ona mora biti pre svega kratka i efektna, a u ovom slučaju i duhovita. Mislim da mi je strip omogućio sva tri pomenuta karaktera, naveo je umetnik. 

Što se tiče njegovog rada na drugim projektima, uskoro u strip albumu “Strip sa Margine” treba da izađe jedan njegov kratki strip. U pitanju je priča nastala kao plod saradnje sa strip crtačem Ivicom Sretenović, a koja se bavi temom izdaje i ratnog profiterstva. Postoji još nekoliko projekata koji čekaju na realizaciju. Od juna meseca uzeo je učešće u Slovenačkom magazinu koji izlazi jednom mesečno “Kralji Ulice” gde se u svakom novom broju nalazi po jedna tabla njegovog stripa.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x