Sećate li se Dnevnikove edicije “SekStrip”? (+18)

0

Što je više strip postajao popularan izvor razonode, zabave i edukacije, to su se erotske scene u strip sardžaju više pojavljivale, sve slobodnije su prikazivane i sve više su bile zastupljene.

sekstrip stripblog

Seksualnost je nekada iskazivana samo poljupcima, kako bi se čvršće iskazala prisnost između dvoje ljudi, što je primer u stripovima iz tridesetih godina. Zatim se sve više to produbljivalo, pa smo imali stripove u kojima se pokazuju nage figure muškarca i žene, a onda i po koja scena seksualnog odnosa, što je ostalo i do dana današnjeg u dobro ustanovljenim serijalima koji traju decenijama, a najbolji primer softcore scena seksa u stripovima je svima dobro poznat Dilan Dog, koji u velikom procentu svojih priča završi u krevetu sa nekom osobom suprotonog pola.

Pročitajte: La Bete Noire – “Ako iko napiše roman o meni, volio bih da počne svršetkom”

Krimi stripovi poput “Torpeda”, prikazivali su hardcore scene seksualnog odnosa dvoje ljudi, uglavnom veoma jasno i tačno pokazano, sa svim rekvizitima koji idu uz ovu delatnost. Kasnije su se autori okrenuli i slobodnijim stripovima, čisto seksualne tematike, bilo da se radi o istopolnim ili neistopolnim vezama. Tako da sada imamo stripove za odrasle mnogo više nego što je to bilo sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, i to ih imamo po različitim seksualnim kategorijama… Jedan od najzanimljivijih prikaza seksualnih scena, radnji i ujedno ismevanji istih daje nam čuveni satiričar u svetu stripa Robert Kramb.

Međutim, jedna interesantna edicija koju je objavljivao novosadski Dnevnik bila je izvor seksualnog stripa pred kraj postojanja Jugoslavije kao države. “SekStrip” edicija je postojala od 1988. godine do 1992. godine (ovaj podatak se najčešće provlači kroz sajtove ali i na izdanjima koja se mogu pronaći). Objavljivani su radovi različitih umetnika koji su prikazivali seksualne radnje u različitim oblicima, mestima i vremenima. Sadomazo, orgije, običan seks “jedan na jedan” u gradovima, na selu, u srednjem veku ili kamenom dobu, to su sve bile teme za ove stripove i ove priče.

sekstrip stripblog

Ukupno je izašlo 36 brojeva ovog stripa uz šest brojeva specijalnih idanja, a ovo je popis epizoda: 01. Varvarski ples,
02. Nezajažljiva Anži, 03. Nestašna Klea, 04. Lotosov cvet, 05. Slatke tajne Fani Hil, 06. Lizine i Betine avanture, 07. Erma jaguar, 08. Nadražujući napitak, 09. Anži između dve vatre, 10. Zapaljive sestre, 11. Neobuzdana Klea, 12. Vruće igre na selu,13. Razvratni klan,14. Lasice,15. Uzavrela Doris, 16. Seksualno vaspitanje,17. Škola ljubavi,18. Karmen,19. Vrhunac zadovoljstva, 20. Izlivi naklonosti, 21. Ljubavni napitak, 22. Zavodnica iz kola za spavanje, 23. Razbuktale strasti, 24. Ustreptalo telo, 25. Svingerska zabava, 26. Delikatna poza, 27. Deset i deset, 28. Doktor za seks, 29. Početnica, 30. Dragoceno iskustvo, 31. Profesionalka, 32. Lidija u ekstazi, 33. Četiri ljubavne priče, 34. Vatrene butine, 35. Hotel “Kondor” i 36. Nezaboravni prizor.

sekstrip stripblog

Specijalna izdanja: 1. Pariski bordel, 2. Lude noći u Rangunu,3. Venerin greh i M-press izdanja: 1. Kristina, 2. Seksualna Allice i detektiv Hazy u carstvu čula i 3. Snjeguljica i sedam patuljaka.

Stripovi su izdavanji u formi klasične strip sveščice sa mekanim povezom i povezani heftalicom.

Ova edicija je više nego zainimljiva i interesanta svim kolekcionarima stripa…

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x