Retrospektivna izložba Dobroslava Boba Živkovića: Biće izloženo čak 1.500 radova!

0

Retrospektivna izložba Dobroslava Boba Živkovića biće otvorena 02. Oktobra u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu.

dobroslava boba zivkovica stripblog

Ovo je velika postavka koja će obuhvatiti čak 1.500 radova Boba Živkovića. Retrospektivna izložba koja će trajati do 23.10.

Ovo je nešto što ne smete propustiti!

dobroslava boba zivkovica stripblogDobrosav Bob Živković rođen je 07.05.1962. u Pirotu. Od rođenja Bob pokazuje izuzetni antitalenat za fudbal, užasno je loš u atletici, najgori u košarci i ekstremnim sportovima. Nije bio ni za ratnika, ni za pesnika, tako da je seo i crtao. Crtao je u osnovnoj školi na časovima likovnog, ali i matematike,geografije, muzičkog. Crtao je u srednjoj dizajnerskoj školi posle koje upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. I dalje crta.

Nedugo, nakon upisa na fakultet, objavljuje i svoje prve radove. Taj period obeležavaju ilustracije u popularnim studentskim časopisima kao što su Student (1982) i Vidici(1982).

Nakon studija počinje njegova karijera dečjeg ilustratora. Radi za časopise posvećene deci, Tik-Tak i Zeka (1987-1998). Autor je popularnog dečjeg stripa Jajzi, koji je redovno objavljivan u okviru dečjeg časopisa Tik-Tak. Kasnije postaje redovan ilustrator u Politikonom Zabavniku, časopisu namenjenom pre svega deci osnovnog i srednjeg obrazovanja, a i dan danas je jedan od najprodavanijih magazina u Srbiji. Njegove ilustracije su se našle i na stranama časopisa Nacionalna Geografija Junior, Evropljanin, Dnevni Telegraf, NIN, Huper, Draganić, Playboy, Maxim itd.

U isto vreme aktivno radi kao ilustrator Naučne Fantastike i Fantazije. Njegove ilustracije se objavljuju u edicijama Znak Sagite, Almanahu Naučne Fantastike i Fantazije Monolit kao i u magazinu Alef. 3 puta je dobio nagradu Lazar Komarčić, najveću srpsku nagradu za rad na polju naučne fantastike (1985. 1986. i 1988. godine), a 1988. godine dobija povelju Društva za znanstvenu fantastiku Sfera (Zagreb). Tokom karijere je ilustrovao više od 50 romana i zbirki kratkih prica najpopularnijih pisaca naučne fantastike i fantazije i njegov rad često smatraju najznacajnijim faktorom u popularizaciji pojedinih autora u Srbiji. Kao ilustrator naučne fantastike, najpoznatiji je po veličanstvenom radu na Tolkinovoj trilogiji Gospodar prstenova, kao i po ilustracijama za knjige Stivena Kinga, Klajva Barkera, Rodžera Zelaznija i mnogih drugih.

1989. godine svoj rad posvećuje dečjem stvaralaštvu i do sada je ilustrovao preko 100 knjiga za decu i mlade. Njegov izuzetan doprinos u razvoju dečjeg stvaralaštva u Srbiji, rezultirao je najprestižnijim nagradama i priznanjima.

Jedini je ilustrator u Srbiji koji je dobio pet nagrada Neven, nagrada za najboljeg dečjeg ilustratora, kao i tri Zlatna pera za najbolje ilustrovanu knjigu. Dobitnik je, između ostalog, nagrade za najbolji dizajn za dečju igračku (1994), nagradu Zaharije Orfelin (2004), nagrade ULUPUDS-a za najbolje ilustrovanu knjigu (1996. i 2000.), nagradu Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos u popularisanju književnosti za decu (2005) i dobitnik je specijalnog priznanja na svetskom sajmu izdavača u Bolonji.

Živković je radio u svim velikim izdavačkim kućama u Srbiji (Dečje novine, Draganić, Laguna, Prosveta, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Svet igračaka L, Alnari, Narodna knjiga-Alfa, Odiseja, Platon, Zepter), ali najvažniji i najplodniji deo njegovog rada je vezan za Kreativni centar – najvećeg izdavača knjiga za decu u zemlji i regionu. Tokom dvadeset godina rada za ovog izdavača, Bob ilustruje više od stotinu knjiga, koje su prevedene na preko 40 jezika.

Od 1992 do 1998 Bob Živković je bio umetnički direktor i glavni ilustrator u agenciji Saatchi & Saatchi u Beogradu i Sloveniji. Nakon toga nastavlja da radi u advertajzingu kao slobodni ilustrator. U svojoj dugogodišnjoj karijeri kao umetnički direktor i ilustrator radio je na mnogim reklamnim kampanjama za
prestižne klijente, kao što su: Sandoz, banka Societe Generale, Banini AD – jedna od najvećih kompanija za proizvodnju biskvita i keksa u regionu, George Ballantine & Son Ltd. – veoma uspešna kampanja za škotski viski Ballantine nagrađena na festivalu Golden Drum Advertising u Sloveniji, Beobanka AD – u vreme kada je bila najveća banka u Srbiji, Bernard Corporate site – korporativni sajt Bernardi pivare (Češka 2001), Berza Beograd, Greenet – kafeterije itd.

Jedna od njegovih najuspešnijih reklamnih kampanji urađena je za Beogradski zoološki vrt. Kampanja, Vrt dobre nade je upravo delo Boba Živkovića. Još uvek je prisutan u većini srpskih medija. Bio je angažovan u reklamnoj kampanji UNICEF-a Čestitke pune života i u Ministarstvu prosvete Republike Srbije i maloletničke delikvencije – kampanja organizacije civilnog društva Link 011 u saradnji sa Ministarstvom za rad i zapošljavanje Republike Srbije kao i u dečjem festivalu Radost Evrope.

Višestruku kreativnost Bob je pokazao i kreiranjem vizuelnog identiteta dečjeg pozorišta Više od igre, škole stranih jezika Sunny Days School, kao i pozorišne trupe Jorik iz Novog sada.

U toku svoje karijere učestvovao je u radu brojnih humanitarnih, vladinih i nevladnih organizacija čiji je cilj poboljšanje života mladih i pružanje pomoći deci kojoj je ona neophodna. Posebno se izdvajaju: saradnja sa CRID-om (Centar za razvoj inkluzivnog društva) u kampanji za pomoć osobama sa invaliditetom Neko to od gore vidi sve (2008), kampanja Živeti uspravno (Handicap Internatonal, Echo), Kampanja za borbu protiv narkomanije i AIDS-a (Institut za zaštitu zdravlja Srbije ‘’Dr. Milan Jovanovic’’), akcija Škola po meri deteta (UNICEF), Pametna knjiga za mamu i tatu (UNICEF), kampanja za promociju mentalnog zdravlja (CARITAS), Hocu novu školu (Centar za mlade Osijek, Hrvatska), kampanja prikupljanja humaniterne pomoći za decu obolelu od malignih oboljenja (studentski humanitarni Fond Osmeh na Dar), kampanja za zaštitu dece na internetu (Međunarodna mreža pomoći).

Živkovic je takođe ostvario uspešnu saradnju sa Pedagoškim društvom Srbije, udruženjem studenata psihologije Univerziteta u Beogradu, Mladim istraživačima Srbije, Prijatelji dece Srbije (kampanja Dečja nedelja).

Kao promoter ekološke svesti učestvovao je u kampanjama grada Beograda (Životna sredina za zaštitu vaše dece), a podržao je i kampanju za zaštitu životne sredine zajedno sa Mladim istraživačima Banja Luke (BiH)

Tokom jugoslovenskih ratova devedesetih godina, bio je istaknuti antiratni aktivista, kao jedan od ključnih članova u antiratnoj kampanji Rat ubija.

Živi u Beogradu. 

Biografija preuzeta sa fan Facebook stranice Dobroslav Bob Živković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x