Ajron Men Ekstremis: Toni Stark je pravi čovek sutrašnjice!

0

Kada kažete Marvel Comics, uglavnom prvi likovi koji vam padnu na um budu Spajdermen, Vulverin, Panišer, Hulk, možda čak i Kapetan Amerika.

Ajron Men Ekstremis: Toni Stark je pravi čovek sutrašnjice! strip blog

Ajron Men nije toliko prepoznatljiva figura kada su Marvelovi stripovi u pitanju, pa ne uživa ovakve privilegije, ili bar nije bilo tako dok 2008. godine nije dobio svoj prvi film. Zahvaljujući globalnoj popularnosti Marvelove decenijske filmske franšize, sada čak i prosečan gledalac na osnovu prepoznatljivog vizuelnog imidža zna ko je Ajron Men. 

Prikaz stripa  “Ajron Men Ekstremis”, Vorena Elisa i Adija Granova u izdanju Phoenix Press-a

Izdavačka kuća Phoenix Press je nedavno obradovala čitaoce sa izdanjem Ajron Men Ekstremis i to je konačno prilika da na srpskom jeziku osetimo Ajron Mena na domaćem terenu, stripu. Njegov filmski karakter kakvog znamo zahvaljujući Robertu Dauniju Mlađem, ruku na srce nije bio uključen u neke kompleksnije narative i zasnovan je uglavnom na njegovom šarmu, harizmi, intelektu i ponosu. 

Voren Elis se isto tako ne trudi da narativ donese na previše kompleksnom nivou. Njegova priča je jednostavna, ali se ovog puta Toni Stark kreće u novom smeru sa svojim životom.

Za naučnike u Marvelovom univerzumu je jedan od glavnih ciljeva kako ponoviti uspeh seruma i eksperimenta koji je Kapetana Ameriku načinio super-vojnikom. Zato rade na novoj opasnoj vrsti seruma koji se zove Ekstremis. Teroristi se dokopavaju ovog seruma i jedan od njih ga iskorišćava kako bi od sebe napravio moćnu i destruktivnu ljudsku mašinu za ubijanje. Tvorac seruma se okreće Starku za pomoć.

Cela priča služi Elisu za proučavanje karaktera kakav je Toni Stark. Minimalistički pristup, jednostavna radnja, nedostatak sporednih likova i upečatljivog negativca je ono što Ekstremis izdvaja od ostalih superherojskih stripova. Rezultat je takav da Stark dobija figuru većeg obima nego što je Ajron Men. Sam Stark tvrdi da je on koji ne može da vidi u budućnost svoja sopstvena noćna mora. On je izgubljen, zbunjen i bespomoćan. Ne može da zaštiti kompaniju od onih koji je napadaju i okrivljuju njega za masovna ubijanja pomoću oružja koje kompanija proizvodi. Elis istražuje greške, mane kao što su alkolizam i profesionalna neodgovornost i lične neuspehe, pa ga vraća na fabrička podešavanja revidirajući njegovo poreklo koje je ovom prilikom čak i ažurirao. Elis cedi Starka do njegove srži, ne bi li ga tako preporodio.

Pročitajte: Porodična posla: Neko kopa po prošlosti porodice Parker

Dva najblistavija momenta stripa su vešto i intelgentno uravnoteženi dijalozi o prirodi odela Ajron Men i osobi koja ga nosi. Ti razgovori guraju Starka da sam sa sobom shvati šta je odelo i šta bi ono moglo da bude. Da li je važno ko je iza odela, ili je ono samo po sebi dovoljno? Ako nije dovoljno, šta onda?

Jedini problem je što je Elisov rad na Ajron Menu trebao da traje duže i što nije istražio budućnost nakon preporoda koji mu je podario.

Sa druge strane, umetnost i dizajn Adija Granova su blistavi, ali je potrebno malo navikavanja na njegov stil. Pričamo o čoveku koji je dizajnirao odelo Ajron Mena za prvu filmsku adaptaciju iz 2008. Njegova verzija odela u Ekstremisu konačno ne odaje Ajron Mena kao superheroja već kao oružje za masovna uništenja. Elegantna je i racionalnija što maksilalno ide uz Elisovu priču. Dizajn pozadine panela je jednoličan i jednostavan ne bi li tako maksimalno preusmerio pažnju na Starka i njegovo unustrašnje raspoloženje. Što se tiče akcije, sasvim solidno je odrađena, ali nije u fokusu stripa u preteranom obliku.

Uticaj stripa će prepoznati oni koji su gledali Ajron Men filmove. Prvi deo se oslanja na Elisovo apdejtovano poreklo Ajron Mena, dok treći deo crpi veći deo ovog narativa, kao i Starkovu unutrašnju borbu sa samim sobom. Ekstremis se smatra jednom od najboljih Ajron Men priča koja je u modernom stilu i na moderan način definisala futurističku misiju i ideal Tonija Starka kao čoveka sutrašnjice.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x