Kako je Supermen uništio svet u parodiji Alana Mura

0

U jednoj davnoj parodiji Alana Mura, Supermen neće spasiti Zemlju, već će je odvesti u propast.

Poreklo Supermena je toliko poznato, da čak i prosečna osoba koja nikada nije pročitala nijedan strip ili pogledala film o Supermenu, zna kako je ovaj superheroj dospeo na Zemlju. uništio

Svesni da će njihova planeta Kripton eksplodirati, roditelji Supermena stavljaju svoju bebu u raketu i lansiraju je na Zemlju. Zahvaljujući razlikama Zemlje i njenog stanovništva u odnosu na planetu Kripton, Supermen na Zemlji postaje skoro Bog, nadčovek, sposoban da preskače visoke zgrade, bude brži od metka, snažniji od lokomotive i savija čelik golim rukama. 

U svojoj parodiji, Alan Mur preuzima sve karakteristike Supermenovog porekla i gradi priču sa drugačijim krajem. Priča je objavljena 1982. godine u magazinu 2000 AD u ediciji Tharg’s Future Shocks. Tharg’s Future Shocks su kratke naučno-fantastične priče raznih autora na nekoliko stranica i sa uvrnutim završecima. 

U priči Bad Timing, Mur gradi priču koja je potpuno ista kao i priča o poreklu Supermena. Nakon što su njegove teorije o približavanju smaka matične planete Klakton objavljene. ismejan od strane Naučnog saveta, glavni naučnik R-Tur odlučuje da spase svog sina bebu, koji se zove N-Ree, tako što će ga ukrcati na raketu i poslati na Zemlju, gde predviđa da će moći da leti i da ima rendgenski vid. Raketa je lansirana, ali uprkos R-Turovim predviđanjima, Klakton ipak ne biva uništen, niti ekslopdira…

Ali to nije jedini obrt u priči. Zbog ulaska u prostorno-vremensko iskrivljenje, N-Reeov brod ne stiže 1939. kako je planirano, već 1983. godine, gde je raketu koja se približava uhvatio američki radar. U tragikomičnom kraju, Amerikanci su mislili da je N-Reeov brod ruska raketa, što dovodi do toga da dve supersile oslobađaju svoje nuklearne arsenale, ispaljujuči ih jedni na druge, uništavajući planetu Zemlju pre nego što je njihov potencijalni vanzemaljski heroj uopšte stigao. To je mračno smešan kraj i Murova perspektiva o superherojima koja se nije promenila ni u njegovom budućem radu. 

Pročitajte: Kako je Alan Mur upropastio Supermenov rođendan?

Nekoliko Murovih najistaknutijih dela u žanru superheroja uzimaju kao svoju premisu ideju da će nadljudi na kraju destabilizovati svet, čineći probleme čovečanstva gorim, a ne boljim. Ovo se najjasnije vidi u Nadziračima i Doktoru Menhetnu (bukvalno opisanom kao „nadčovek“), čiji dolazak menja društvo na stotinu načina, dok na kraju gura svet bliže nuklearnom ratu. Liga izuzetnih džentlmena ima sličan mutan pogled na svoje superheroje, jer oni na kraju doprinose da Zemlja i druge planete budu u haosu.

Mur je nedavno izneo mišljenje da bi supermoći bile beskorisne u stvarnom životu, a veliki deo njegovog rada ide dalje, sugerišući da bi takvi jednostrani izrazi moći ubrzali smak sveta. To osećanje postoji čak i u parodiji na četiri stranice o Supermenovom poreklu, dok Alan Mur pokazuje kako je samo prisustvo bebe iz drugog sveta jedini izgovor koji je čovečanstvu potreban da se uništi.

Izvor: Screenrant

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x