Kako je Alan Mur upropastio Supermenov rođendan?

0

Složićemo se da je uticaj Alana Mura na stripove davno prevazišao broj stranica koje je napisao. Bilo da je reč o psihodeličnoj horor atmosferi Swamp Thinga, ili nasilnom ludilu u Batman: The Killing Joke, ili pak Watchmen stripu, koji je na neki način promenio celokupnu industriju. Za Mura može svašta da se kaže, ali da je precenjen, to nikako.

alan mur strip blog

Kada kažete Alan Mur logično je da prvo napamet padnu likovi kao što su Swamp Thing, Rorchach, Dr. Manhattan ili Joker. On svakako nije scenarista kojeg bilo ko prvo poveže sa Supermanom. Uprkos tome, Mur je napisao tri priče o Supermanu. U to vreme popularnost Supermena je opadala, a fanovi su zahtevali zreliji pristup superherojima. Mur je svoje priče napisao u roku od godinu dana. 

Jedna od ovih priča se zove ,,For The Man Who Has Everything” (1985), a priredio ju je Watchmen duo Mur/Gibons i to godinu dana pre izlaska Watchmen serijala . U pitanju je jedna od najčudnijih, a ako se uzme u obzir vreme kada je izašla i kvalitet ostalih Superman stripova tada, može se reći i najboljih priča o Supermanu ikad ispričanih. 

Alan Mur i Dejv Gibons su se igrali previše labavo sa ,,šta bi bilo, kad bi bilo” hipotetičkom pričom stripa. Tema je bila ,,Šta da planeta Krypton nikada nije uništena?” Ali ta priča nije ispričana jednostavno, te Mur ne bi bio Mur kada ne bi otišao korak dalje, mračnije i zabavnije. Priča o Kryptonu koji je preživeo se zapravo odigrava u Supermanovoj mašti, dok se oko njega u realnosti dešava stvarna borba koju Wonder Woman, Batman i Robin vode kako bi spasili njegov život. 

Pročitajte: Superman i He-Man se bore u novom strip crossoveru

Supermanov poznati negativac Mongul uspeva da zarazi Supermana oblikom biljnog, vanzemaljskog života. U pitanju je inteligentna biljka koja se nakači na žrtvu, čita je kao knjigu i hrani je halucinogenim i logičkom simulacijom srećnog kraja kakav bi žrtva želela. Parazit daje toliko uverljivu iluziju želje žrtvinog srca, da se žrtva uopšte ne bori protiv toga, jer zašto bi? Supermanova želja je Krypton koji nikada nije uništen. Ovo nam donosi i novog Supermana. Pomoću parazitske biljke, on je u svojoj glavi praktično odživeo 25 godina svog ”normalnog”, Kryptonovskog života. Postao je naučnik, oženjen je i ima dvoje dece. Možete li uopšte zamisliti do kog nivoa je onda popizdeo kada se trgnuo i shvatio da je 25 godina bilo praktično san. Jednom kada se probudi, milost za Mongula ne postoji. 

alan mur strip blog

Alan Mur i Dejv Gibson uspevaju da naprave savršene prelaze između Supermanove stvarnosti i njegovih snova o životu u Kryptonu. Ono gde je Mur priču odveo na sledeći nivo je činjenica da čak ni život u snovima nije idiličan. 

Pročitajte: Šta je Alan Moore promenio u stripu Watchmen?

Ono što je vrhunac igranja Alana Mura je što se sve ovo dešava na dan Supermanovog rođendana. U pitanju je prestupni dan 29. februar. Mnogi fanovi su vodili debate oko pravog rođendana Supermana i kada se datum prvi put pojavio. Neki su našli isti ovaj datum iz broja World’s Finest Comics #164, koji potiče iz 1966. godine, te i ako Alan Mur, koji je poznat kao neko ko dobro obavlja domaće zadatke, nije prvi izmislio ovaj datum, onda ga je on jasno definisao. 

For The Man Who Has Everything se smatra jednim od najboljih priča o Supermanu zato što je Mur ispunio svoj cilj. Dobili smo Supermena koji je praktično bog, ali je opet relatabilan kao karakter. Ovaj strip je od početka do kraja jedno divno iskustvo koje donosi mračne podvale, epsku akciju, sjajnu vizuelizaciju i zamršene situacije za likove. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x