Zagor iz našeg sokaka: Ocenjivanje stripova kod nas

0

Dobro očuvani stripovi na prostoru Balkana, danas su na većoj ceni nego ikada do sada.

ocenjivanje stripova stripblog

Generalno vrednost jednog strip u današnje vreme, pored retkosti i aktuelnosti, najviše ovisi od očuvanosti samoga stripa.

U svim FB grupama, aukcijama i kod prodaje „ispod stola“ gledamo spiskove stripova koji se nude sa odgovarajućim ocenama za svaki strip posebno. Ocene u ovom slučaju daje sam prodavac i neretko ishod prodaje, tj. cena koju određeni strip postigne, ovisi od ocene koju je prodavac sam odredio za konkretni strip. Istina je da, prema određenim kriterijumima, većina ozbiljnih kolekcionara bude saglasna sa datom ocenom, ali isto tako se dešsva da, kada kupcu stigne strip, isti nije zadovoljan datom ocenom, tj. njegova očekivanja nisu ispunjena.

Pročitajte: Zagor iz našeg sokaka: Zaklana vrba – II deo

Putem profesionalnog ocenjivanja od strane European Grading Service (EGS), otklanjaju se sve nedoumice u vezi očuvanosti i kvaliteta samog stripa.

Svaki strip koji se EGSu pošalje, ocenjuje se od strane neutralnog tima koji ima dugogodišnje iskustvo u procenjivanju stripova. Ocenjivanje se vrši putem čvrsto definiranih, međunarodnih standarda, na skali u rasponu od 0,5 do 10. Nakon ocenjivanja, svaki strip dobije sertifikat od strane EGSa. Osim ovoga, svaki sertificirani komad se od strane EGSa temeljno kontrolira u odnosu na restauracije i slično. Ukoliko se ustanovi bilo kakva restauracija, ista biva jasno upisana na etiketi za sertifikaciju od strane EGSa.

Nakon sertifikacije, kolekcionar dobiva svoj strip zauvek zaštićen od spoljašnjih uticaja. Kolekcionar više ne može manipulirati stanje stripa, a da to ne bude jasno vidljivo.

Svi stripovi koji se šalju EGSu na ocenjivanje su osigurani od strane EGSa.

Na našim prostorima, to funkcioniše malo drugačije, tako da se i date ocene znatno razlikuju od ocene date od strane EGSa.

U produžetku ću pokušati da opisno predstavim aktuelne ocene koje nama kolekcionarima mute glave i stvaraju nam „probleme“.

Ocena MINT (perfektan) (skoro pa „trafika“, KOSKA)

To je strip koji na sebi nema ni gram prašine. Ima samo neke štamparske nepravilnosti, ko što su minimalno slabiji lepak ili slične minimalne štamparske greške, koje se mogu videti tek na drugi pogled. Strip MORA da deluje nečitano i da ima ivice da se na njima „posečeš“.

Ocena GLANC (skoro perfektan)

Strip izgleda ko da je nov i tek na drugom pogledu se vidi da je jednom otvoren.

Ocena 5/GLANC (malo slabiji od skoro perfektnog komada)

Komad izgleda skoro ko strip sa trafike i čini se da je bez greške, ali ima male mane (primer milimetarsku pukotinu duž hrbata, milimetarsko presavijanje i sl.). Ipak ove mane ne smeju biti vidljive na prvi pogled i strip mora ostaviti ukupno perfektan utisak.

Ocena 5 (kolekcionarski primerak za poželiti)

Odlično očuvan strip, koji ima nešto više malih nedostataka nego strip u oceni 5/GLANC. Pored manjih štamparskih greški može imati minimalne tragove čuvanja (utisnuto mesto, tragove lakog udarca, malo presavijanje duž naslovnice i slično).
Ocena -5 (i dalje kolekcionarski primerak)

Odlično očuvan strip, koji i na prvi pogled ima vidljivih malih nedostataka. Jasno se vidi da je strip pročitan i više nego jednom, može imati jasne tragove prašine, pukotinu na hrbatu, presavijanje na prednju ili zadnju naslovnu stranicu, potpis na predlistu, patinu, neku fleku na zadnjoj korici i slično.

Ocena +4 (kolekcionarski primerak B kategorije i odličan strip za čitanje)

Strip koji na prvi pogled ostavlja odličan celokupni utisak, kockast, ali sa jasnim nedostacima. Nedostaci su slični kao kod ocene -5, ali su veći i mogu se lakše uočiti. Komad može imati vidljivi potpis ili pečat i na samoj naslovnici, veće presavijanje ili uho, napuknuti hrbat od recimo 2cm i slično.

Ocena 4 (lepo očuvan strip)

Strip koji ostavlja dobar celokupni utisak, ali nije više kolekcionarski primerak. Strip je kompletan i kompaktan, ali ima mrlje, pukotine, tragovi olovke na i u samom stripu i ostale veće vidljive mane.

Ocena -4 do kanta, kupus (nemaju kolekcionarsku vrednost)

Zaključak je da je ocenjivanje stripova na našim ex-yu prostorima individualna stvar sa sporazumnim normama među ozbiljnim kolekcionarima, ali smo daleko od standardizacije i sistemskog ocenjivanja. Sve ostaje u oko posmatrača i na savest prodavca, koji neretko u svrhu postizanje bolje cene daju jače ocene od realnih.

Autor: Rudi Gorgiev

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x