Bet-Signal: Kako je nastao i šta predstavlja

0

“Signal se upali i on se pojavi. Tako je bilo, tako će biti.”
Džejms Gordon

Bet-Signal: Kako je nastao i šta predstavlja

wallup.net

Bet-Signal je uređaj za signal u slučaju opasnosti koji se pojavljuje u različitim interpretacijama mitova o Betmenu. To je posebno modifikovani reflektor sa stilizovanim simbolom šišmiša koji je pričvršćen za svetlo tako da projektuje veliki amblem šišmiša na nebo ili zgrade Gotam Sitija.

U pričama, signal koristi policijska uprava Gotam Sitija kao metodu kontaktiranja i pozivanja Betmena u pomoć u slučaju ozbiljne opasnosti i kao oružje psihološkog zastrašivanja brojnih zlikovaca u Gotamu.

Poreklo Bet-signala varira od priče do priče. Prvi put se pojavio u Detective Comics #60, februara 1942.

U kontinuitetu stripa nakon Smaka, signal je uveden nakon Betmenovog prvog susreta sa Džokerom u Batman: The Man Who Laughs. Gordon je u početku koristio pejdžer, ali ga je tokom sastanka sa Betmenom bacio, rekavši da ne može da se šunja u senci kao Batman i da želi više načina da stupi u kontakt s njim. Tokom mnogih narednih stripova, Bet-signal će zapravo predstavljati predmet povezanosti između Gordona i Betmena.

U seriji stripova Gotham Central, svrha Bet-signala je dodatno proširena; Kako Batmanovo postojanje nije službeno priznato od strane nadležnih, Bet-Signal se objašnjava kao metoda korištenja “urbane legende” o Betmenu kako bi se zastrašilo Gotamsko kriminalno podzemlje.

Pročitajte: Džoker ima novu priču o poreklu

U priči Lovers and Madmans koja prepričava poreklo Džokera i njegov prvi susret s Betmenom, Betmen prvi put vidi Bat-Signal i pretpostavlja da ga je Gordon stvorio kako bi zatražio njegovu pomoć. Međutim, kada dođe do krova, otkriva da ga je Džoker zapravo postavio i iskoristio da iznudi sukob s Batmanom.

Kako zvanična dokazana policijska interakcija sa Bet-Signalom i samim Betmenom može dovesti do otpuštanja slučajeva protiv kriminalaca koje je Betmen uhapsio, u priči War Crimes, odnosi između Betmena i policijske uprave Gotam Sitija pod komandom komesara Majkla Akinsa su službeno prekinuti; Bet-Signal je uklonjen sa krova Gotam Centrala. Trebajući Batmanovu pomoć u izuzetno opasnom slučaju, Akins donosi rezervni signal šišmiša za jednokratnu upotrebu.

Zanimljivo, čak je i Policijska uprava Metropolisa kopirala Gotamov pristup i kreirala S-Signal na vrhu Dejli Planeta. Ovo je navodno stvoreno da prizove Supermana u trenucima opasnosti, a njegova inspiracija dolazi direktno iz Bet-Signala.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x