50 godina Hogara: Činjenice o “strašnom” Vikingu

0

Pedeset predivnih godina napuniće Hogar Strašni početkom februara (zvanično objavljivanje 04. febraura 1973).

vikingu stripblog

Ovaj nesutrašivi Viking Dika Brauna odolevao je godini proizvodnje, a njegove epizode, naročito one s početka su bile toliko prožimajuće da se mogu vezivati i prilagoditi i na savremeno društvo.

Pročitajte: “Hogar Strašni”: Strip na kojem smo odrastali i na kojem odrastaju naša deca!

Svojim avanturama Hogar je prodavao novine pod pokroviteljstvom King Features Syndicate-a, a bio je objavljivan u 1900 novina i prevođen na 12 svetskih jezika. Nakon Dika Brauna 1988. godine rad na Hogaru nastavlja njegov sin Kris, a kasnije i Geri Halgren.

Jubilej valja proslaviti serijom tekstova, a šta je bolje od činjenica koje sigurno (ne)znate:

Hogar je ime dobio po svom tvorcu

Nakon rada na različitim stripovima i marketinškim projektima Braun je želeo da pokrene sopstveni serijal i odmah mu je na pamet pao Viking i njegov nadimak koji su mu deca nadenula (u igri i šali) – Hogar Strašni.

Mogao je biti i Bulbar Varvarin?

Mort Voker, kao stariji Braunov kolega u to doba, savetovao je Dika da novog lika zapravo nazove Bulbar Varvarin kako bi bilo lakše ljudima zapamtiti ime i izgovoriti ga.

Srčani udar je mogao promeniti Hogarovu sudbinu

Prema rečima Krisa Brauna, Dikovog sina, kada je autor ponudio uredniku Hogara, urednik je kazao kako će ga pogledati nakon odmora, ali se predomislio. Da nije tako bilo, možda Hogar ne bi ugledao svetlost dana jer je urednik na tom odmoru doživeo srčani udar i nažalost preminuo.

Hogarova meka strana može da zahvali Braunovoj ćerki

Poznato je da Vikinzi nisu bili poklonici ljudski prava i da su znali oteti devojke i činiti druga nedela. Ali, Braunovoj ćerki nije bilo smešno to da Hogar zgrabi devojku koja mu se dopada i otme je, a to je i predočila svom ocu, što je on prihvatio kao manu lika kojeg je stvorio.

Konačno otrežnjenje

Neporecivo je to da je Dik Braun u mnogo stripića Hogara prikazivao poptuno pijanog. Kris Braun je shvatio da te scene nisu više toliko popularne i smešne te je odlučio da otrezni zadrtog Vikinga.

Izvor: Mental Floss

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x