Marko Stojanović na vrhu top liste za strip nedeljnika NiN

0

Predavač u Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan” Marko Stojanović od strana nedeljnika “NiN” stavljen je na prvo mesto godišnje top liste vezane za strip u 2022. godini u Srbiji, prenosi Dnevnik juga.

nin stripblog

Nedeljnik „NiN“ na svojoj godišnjoj top listi za strip stavio je Marka Stojanovića na prvo mesto što se stripa u Srbiji u 2022. godini tiče kao ličnost godine u srpskom stripu. „Ninova“ top lista vezana za strip je od 1992. godine jedina relevantna godišnja lista vezana za devetu umetnost u Srbiji, i smatra se nezvaničnim ekvivalentom „Ninove“ nagrade za roman godine.

Pročitajte: Srpski strip u Muzeju stripa u Briselu

Mandat da stastavlja listu od magazine “NiN” već 31. godinu ima vodeći srpski strip teoretičar Slobodan Ivkov a na njegovoj rang listi za 2022. godinu prvo mesto što se stripa u Srbiji tiče zauzima predavač u Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan”, Marko Stojanović.

Prenosimo obrazloženje koje je “NiN” ponudio za stavljanje Stojanovića na tako laskvu poziciju:

“Opasali smo planetu! Srbija do Tokija, pa preko Pacifika i do Los Anđelesa! Od ove godine više ne postoji deo sveta u kojem nisu prisutni, što naša izdanja- što radovi sprskih stripara… To je isposlovala prvenstveno jedna osoba, i to ne iz dosadašnjih stripskih centara – Beograda ili Novog Sada – već iz Leskovca… Marko Stojanović (Leskovac, 1978) je pozvan da kao scenarista adaptira SF-priču najpoznatijeg kineskog pisca ovog žanra Liu Cisina (crtač stripa Milorad Maza Vicanović), koja je objavljena prvo u Kini, a zatim i na francuskom, te kao knjiga distrubuisana gde god dopire frankofonija (Afrika, Kvebek u Kanadi, Azija, Centralna Amerika…). Gotovo istovremeno sa Sinišom Banovićem, Aljošom Tomićem i Đorđem Krajinovićem objavio u SAD naš prvi vestern u istoriji srpskog i ex-Yu stripa, organizovao 24. Balkansku smotru stripa, pa 22. decembra u najvećem evropskom muzeju stripa u Briselu prvi put otvorio postaku istorije ovdašnjeg stripa, pa izdanja ovde (Vekovnici, Beskrvni…), prevodi u inostranstvu…

”Ovo inače nije prvi put da su aktivnosti Leskovačke škole stripa zastupljene na “Ninovoj” godišnjoj listi. Tako se serijal “Vekovnici”, koji Stojanović piše i uređuje, 2012. godine našao na prvom mestu ove liste, dok se izdanje “Do pakla i nazad” čiji je Leskovačka škola stripa suizdavač našlo na 1. mestu “Ninove” godišnje top liste za 2018. godinu zajedno sa još 2 druga izdanja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x