Promocija monografije “Arhetip” Petra Meseldžije

0

Monografija “Arhetip” Petra Meseldžije, slikara, ilustratora i autora stripova, biće predstavljena u SKCNS Fabrici u četvrtak, 29. decembra u 19 časova.

arhetip stripblog

Monografiju “Arhetip – umetnost Petra Meseldžije” objavila je izdavačka kuća System Comics i obuhvata izbor Petrovih slika nastalih u poslednjih trideset godina. Na promociji će, pored autora, govoriti profesor Miloš Vujanović, izdavač Igor Marković i programski urednik SKCNS Jovan Gvero, navodi se u saopštenju za medije

Pročitajte: STANA LI PREZENTS: Najnepoznatiji film o Betmenu!

Ulaz je besplatan.

“Petrov specifičan doprinos ogleda se u tome što nije napustio vrednosti naše tradicije, pa je njegov umetnički opus spona između nacionalnog duha i zapadne popularne kulture.

On je uspeo da u svojim slikama inkorporira širok raspon uticaja, od Paje Jovanovića, Uroša Predića, Frenka Frazete do Alana Lija, ali i mnogih drugih… Petar je uvek težio autorskoj samostalnosti, želeo je da dođe do sopstvenih spoznaja kroz teme koje ga podstiču na pisanje i slikanje.

arhetip stripblog

Jedna takva tema se posebno ističe. Radi se o arhetipu heroja i njegove avanture. U pitanju je kulturološko-psihološki fenomen prisutan u kolektivnoj svesti čovečanstva. Iako je univerzalan po karakteru, tj. primenjiv na svakog od nas, budući da u suštini govori o putu otkrivanja prave prirode čoveka, posebno je značajan za umetnike. Mi, takođe, prolazimo kroz faze herojske avanture mitskih razmera dok se prepuštamo neizvesnom putovanju od ideje, skice, brojnih studija, podslikavanja, kroćenja boje, pa do povratka kući sa par ožiljaka. Zatim nastupa osećaj da smo malo bolje upoznali svoju pravu prirodu.

Ako imamo sreće da na tom putu naiđemo na arhetip mudraca, onda smo pošteđeni frustrirajućeg lutanja. Za mnoge kolege Petar Meseldžija je upravo taj prijatelj mudrosti.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x