IZBOR NOVINARA MILOŠA SIMIĆA: Stripovi koji su obeležili 2022. godinu

0

2022. godina je bila veoma dinamična kada su izdanja domaćih strip izdavača u pitanju, ali i kada je skok cena tema.

obeležili stripblog

Naravno, sunovrat svetske ekonomije pod velikim izazovima nije zaobišao ni strip izdavaštvo u našoj zemlji tako da se svako moguće izdanje koje su kolekcionari sebi priuštili predstavlja pravo blago kolekcije. Međutim, naš posao je svakako da čitamo i vama dragi čitaoci prenesemo svoje utiske o izdanjima kao i sve faktografske podatke kako biste saznali što više o stripu i možda odlučili da ga kupite i pročitate.

Iako je tržište stripova u našoj zemlji preplavljeno različitim izdanjima, na različitim jezicima, u ovoj listi stripova iz 2022. godine sam se fokusirao samo na izdanja srpskih izdavača, na srpskom jeziku, ali kao i prošle godine šarao sam po žanrovima.

Berserk

Manga Berserk će se nastaviti uprkos smrti kreatora Kentara Miure

Svakako prvi strip koji bih istakao kao najbolji u 2022. godine jeste manga Kentara Miure Berserk. Darkwood je 2022. godine pokrenuo izdavanje strip serijala koji govori o Gatsu, usamljenom, crnom vitezu koji sa lakoćom manipuliše i upravlja neverovatno velikim mačem i ogromnom oštricom, a sve to bez jednog oka i sa meganičkom rukom. Njegova filozofija je jasna, on je beskompromisan heroj koji živi i sebi dopušta da pokreće samoubilačke pohode bez stega i ustezanja. Serijal je pokrenuo Kentaro Miure 1988. godine i priča je stekla veliku popularnost, ali nakon smrti ovog autora stripovski svet se zabrinuo da će njihov serijal ostati bez završetka. Ali, Miurini saradnici su nastavili serijal. Ono čime se ovo Darkwoodovo izdanje, pored standardno dobrog manga formata, već poznatog za ovu izdavačku kuću, jeste to da je Mateja Matić preveo izdanje sa japanskog jezika, što do sada nije bio slučaj.

Čelični alhemičar

čelični stripblog

Ovu listu treba nastaviti u istom fazonu i pohvaliti izdavačku kuću Čarobna knjiga što je započela izdavanje serijala Čelični alhemičar sa prevodom Nevene Komadine sa japanskog jezika. Moram ovo da naglasim jer sada imamo naš prevod sa originalnog jezika, a ne prevodimo englesku adaptaciju. Braća Edvard i Alfonso Elrik su počeli da se bave alhemijom kada im je majka preminula. Pokušali su uraditi ljudski transmutaciju i povratiti svoju majku u život, ali svaka alhemijska radnja zahteva žrtvu, te je Alfonso izgubio telo, a Edvard nogu, ali dok je Edvard povezivao njegovu dušu sa oklopom on je izgubio ruku. Hiromuo Arakava je priču o Čeličnom alhemičaru započeo 2001. godine, a rad je trajao skoro deset godina i završio se na 27 knjiga. Koliko je serijal popularan svedoči čak dve animirane serije – Fullmetal Alchemist (2003-2004), Fullmetal Alchemist: Brotherhood (2009-2010) i dva animirana filma Conqueror of Shamballa (2005 film) i The Sacred Star of Milos (2011 film). Uz to postoje i tri igrana filma.

Usagi Jodžimbo

usagi jodžimbo stripblog

Malo drugačija priča, nije baš manga, ali podseća na nju. Sten Sakai je pod uticajem filomva Akire Kurosave, Tošira Mifunea, Hirošija Inagakija i drugih stvorio samuraja zecolikog izgleda – Usagija Jodžimba. Usagi je tip koji se bori za čast, ali često i podlegne potrebi plaćeničkih poslova kako bi zaradio svoj izgnanički hleb. Vešt je sa mačem, a veoma je mudar i vispren tako da ga nije lako nadmudriti i preći, osim što mu novac u džepu nije jača strana, pa kada ga ima ne ume da ga zadrži. Prve tri knjige objavila je izdavačka kuća Makondo, i nadamo se da će nastaviti sa objavljivanjem serijala.

Zlatno doba

zlatno doba stripblog

Nastavak stripa “Zlatno doba” autora Sirila Perdose i Roksane Morej u izdanju Komika je još jedan dobar predlog za srednjevekovnu priču urađenu na jedan apstraktan način. Edvald, Tildin brat pod pristankom majke koja je bila krajnje nezadovoljna svojim statusom u kraljevini za vreme Roanovove vladavine okružen vlastelom preuzeo je Tildi presto koji joj je sledovao po pravu prvorođenog. Princeza Tilda bez šanse za momentalnim otporom postaje izgnanik u vlastitoj zemlji praćena samo vernim vitezom Tankredom i vrlim Bertilom. Svoj prognanički status oni su iskoristili kako bi u razorenom i razjedinjenom kraljevstvu pronašli saveznike, ali tako nešto im nikako nije bio lak zadatak. Komiko je izdao ovu priču u dve knjige 2021. i 2022. godine u ediciji Prvi izbor, velikog formata, tvrdih korica i kvalitetne hartije i veza sa prevodom Olje Petronić.

Nikad čovek

“Nikad čovek” – Personifikacija nesreće kao prirodne sile

Da završimo kako smo i počeli, a to je manga “Nikad čovek” Đunđa Ita. Ovo je priča o mladiću po imenu Jozo Oba koji je svojim stilom života uništavao sve žene i ljude koji su mu pomagali, prilazili mu i voleli ga. Knjiga Osamua Dazaja “Nikad čovek” inspirisala je Đunđija Ita, japanskog majstora horora da je adaptira u strip. “Nikad čovek” je psihološki, horor strip koji nam govori o mladiću izgubljenom u svetu koji ga okružuje ali i velikom manipulantu koji sve dobija svojim lepim licem, medenim rečima i pokvarenim mozgom. Jozo Oba je izazvao mnogo gnusnih smrti, razorio porodične ljubavi, pravio vanbračnu decu, ubijao se od alkohola i učestvovao u ilegalnim akcijama komunističkih snaga u tadašnjem Japanu, ranih godina 20. veka kada je socijalistička misao bujala i okupljala mase, ali i bila zabranjivana u pretežno monarhističkim uređenjima. Jozo je postao senka od čoveka svojim ponašanjem, postao neko ko se plaši apsolutno svakog čoveka, a sebe najviše. Đunđi Ito je na sebi svojstven način opisao priču o ovom umetniku, momku kojem je sudbinu prorekao njegov drug iz škole i prva žrtva njegovog terora.

Autor: Miloš Simić

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x