SKC BEOGRAD: Ciklus Strip i ilustracija u filmu

0

3. novembra 2022. sa početkom od 19 časova u velikoj sali Studentskog kulturnog centra Beograd biće održano predavačko – prezentacioni program iz ciklusa stripa i ilustracija.

ciklus strip stripblog

Ciklus strip – Ilustracija u filmu – autorka projekta je Marija Ristić, istoričar umetnosti.

Kako se navodi u saopštenju za medije tokom događaja će govoriti – Marija Ristić, Bilјana Sovilј, Stevan Aleksić, Borivoje Grbić, Dragomir Nikolić, Branislav Cimeša i predstavnici Jervolino studija: Piter Nali i Dragutin Vukelić 

Pročitajte: 16. Novosadski strip vikend – duži (i kraći) no ikad

03–14. NOVEMBAR 2022, Srećna galerija SKC
CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA

ILUSTRACIJA U FILMU
Autor izložbe: Marija Ristić, istoričar umetnosti i autor projekta

Izložba „Ilustracija u filmu“ pokazuje raznoliku zastuplјenost ilustracije u oblastima igranog, animiranog i reklamnog filma, tv spota i plakata. Video – prezentacija i edukativni prateći program (tribina i stručna vođenja) podstaknuće teorijsko sagledavanje ilustracije u okviru savremene umetnosti.

Reprezentativni radovi umetnika stilski različtih likovnih izraza, Bilјane Sovilј, Stevana Aleksića, Siniše Banovića, Alekse Gajića, Borivoja Grbića, Dragomira Nikolića, Branislava Cimeše, Ivana Šainovića i umetnika iz Jervolino studija (Siniše Lazića, Dragutina Vukelića, Ilije Ivkovića, Nevene Silaški, Anđelke Živković, Uglјeše Radišića) predočiće efektnost i atraktivnost ilustracije kao vizuelnog komunikatora na polјu filma.

Ilustrator kao zanimanje formirano je tokom 19. i 20. veka kada se ilustracijom podrazumevao namenski štampani likovni rad, najčešće u tehnici crteža, koji korespondira štampanom tekstu uz koji stoji. Zbog svoje razgovetnosti i osobenosti da se narativ prenese efektno i dopadlјivo, time uspostavlјajući neposredan odnos sa čitaocem, ilustracija je tokom poslednjih decenija 20. veka proširila polјe delovanja.

Rapidnim razvojem digitalne tehnike, ilustracija se utkala u dgitalni svet dobijajući istaknuto mesto vizuelnog prenosioca narativa. Međutim, taj narativ sada nije štampani tekst koji je godinama fizički stajao uz ilustraciju u knjigama, već sadržaj filmskog ili digitalnog „platna“. Danas ilustratora prepoznajemo kao umetnika koji stvara dvodimenzionalne slike za različite kompanije i industrije: film, televiziju, reklame, predprodukciju, razne vidove oglašavanja (plakate, omote, oglase i slično)…

Nјegova uloga u filmskom svetu je mnogostruka, a najrasprostranjenija je u prvim fazama rada kada se određeni scenario vizuelno predočava i uobličava.

Izložba „Ilustracija u filmu“ predstavlјa nastavak projekta „Teorija ilustracije“ koji je otpočeo izložbom „Storyboard / Storibord“ pre dve godine u Srećnoj galeriji SKC Beograd, a koji ima za cilј da uspostavi metode istraživanja u oblasti ilustracije.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x