Baner – Lov na najopasniju zver

0

Groteskno stilizovano nasilje nasilje kao umetnička forma i egzistencijalna kriza kao teme mini serijala o Marvelovom zelenom rmpaliji.

baner stripblog

Brajan Azarelo (100 metaka, Džoker) i Ričard korben (Den, Kuća na granici) su se sastali 2001. godine na mini serijalu o Hulku koji baca jedno novo svetlo na mišćavo čudovište, ali pre svega na Brusa Banera i njegov odnos prema svom alter egu.

Pročitajte: “Betmen: Imitator”- Duhovni nastavak Rivsovog filma

Priča nije previše duga i rasprostire se na četiri standardne američke sveske, što je oko 120 stranica. Počinje Hulkovim bezumnim pustošenjem grada koje za sobom ostavlja na desetine, a možda i stotine žrtava i pokušajima američke vojske da ga zaustavi. Na čelu vojne misije koja nastoji da pronađe Banera su general Ros i zelenokosi doktor Samson koji poseduje supersnagu proizašlu iz istog incidenta u kome je nastao Hulk.

baner stripblog

I dok Ros i Samson prikrivaju Hulkovo razaranje tvrdnjom da je reč o tornadu i razvijaju strategiju koja uključuje izvesno tajno oružje, Brus Baner, na kom je i glavni fokus radnje, proživljava agoniju griže savesti nakon buđenja u ruševinama i sagledavanja posledica do kojih je došlo zbog besa podstanara njegovog tela. On je depresivan i poražen čovek u svakom smislu. Čak ni želja da ga svi ostave na miru više nije uobličena u njegovom umu jer ne može da podnese težinu stvari koje radi kada pozeleni i suicid gospodari njegovim mislima.

Kao kontrateg Baneru imamo doktora Samsona. Arogantnog makijavelistu koji uživa u svojim moćima i ne preza ni od čega kako bi ostvario svoje ciljeve, a hvatanje Brusa Banera i ponovna upotreba tog briljantnog uma su na samom vrhu.

baner stripblog

Scenarista inteligentno portretiše Banera smeštenog u neki realniji okvir od onog na koji smo navikli u ostalim Marvel stripovima i MCU filmovima. Azarelo je izabrao prizemniji pristup problemu Baner/Hulk i neposredno prikazao ljudske žrtve i razorni potencijal jednog bića kao što je Hulk u svetu koji  odiše realnošću neuobičajenom za superherojski žanr. Iako se na minimalistički ali intelektualno stimulativan način bavi jako ozbiljnim temama (pored ostalih i suicidom), to je ipak drugi plan ove priče dok su zabava i uživanje u scenama prenaglašenom nasilju primarni.

baner stripblog

Crtački deo „Banera“ je delo Ričarda Korbena koji je zapravo glavni kvalitet ovog naslova. Njegov groteskni stil i karikaturalna dinamika dodaju na morbidnoj atmosferi Azarelovog scenarija tvoreći tako jednu košmarnu celinu. Iako su naučna fantastika i horor verovatno tereni na kojima se Korben znatno bolje oseća nego superherojština, ovde se itekako može uživati u zrnastoj teksturi, detaljima i jedinstvenoj stilizaciji majstora koji je uspeo da spoji andergraund i mejnstrim američkog stripa.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x